reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Jesli je umylas to tak. Salmonella jest n skorupkach. Ogolnie myj czesto rece, owoce i warzywa tez bardzo dokladnie, zwracaj uwage wlasnie na sery i jogurty, zeby byly z mleka pasteryzowanego, zero surowego miesa i ryb, pasztetow lepiej ubikac i w sumie chyba tyle.
Tak popieram jesli chodzi o jajka to najlepiej je sparzyc wrzatkiem.

Ja mam na razie bardzo dobre wrażenia.
Ale ja tylko u Mercika byłam.
I Koordynatora bardzo fajna Kobita :)
Mercik nie jest zbyt wylewny, też trzeba go ciągnąć za język, w punkcie pobrań pigułka mówiła, że mało mówi ale wie co robi, więc pozostawiłam swój los w jego rękach.

Trochę po czasie odpisuje, ale wczoraj praca a dziś paskudnie się czuje. 12.01 odstawiłam visanne. Tydzień temu w piątek przy okazji obserwacji (w następnym cyklu będzie krótki protokol) i potencjalnej owulacji wzięłam ovitrell. Nie wiem czy to któryś z tych czynników, czy może paskudna pogoda, ale z zawrotami głowy i co chwilę dusznościami, zaleglam na kanapie. Druga rzecz że chyba po raz pierwszy w życiu odczuwam istnienie przedniej ścianki macicy. A do tego jajniki kłują jak oszalałe przy każdym najmniejszym ruchu, no i mimo nospy i magnezu skurczy też nie brakuje. Chyba mój organizm budzi się na nowo do życia.

Przegrzebalam przed chwilą papiery żeby móc ci odpowiedzieć. Nie znam tylko wyników z ostatniego roku, bo się o to nie dopytywałam bo nie wiedziałam że to istotne. Jak będziesz później lub jutro miała czas to możesz mi prosze wytłumaczyć na co wskazuje FSH?
01.2016 AMH 0.6 FSH 8.67
04.2017 AMH 1.4
01.2018 AMH 0.2 FSH 9.31
od tego czasu jadę na DHEA, i naturalnie jego poziom mam ciągle ponad normę
07.2018 AMH 1.1
09.2018 FSH 8.97
No i teraz AMH 3

Tak ostatni 3. A 0.2 było robione w trakcie protokołu krótkiego, który musieliśmy przerwać bo nic tam nie powyrastalo. Jak teraz to analizuję to szkoda że wtedy przed procedura nie wpadli na pomysł żeby mi to zbadać. Jedyne co się wydarzyło między tą wartością, a ta która wcześniej była dobra, to stymulacja z transferem i criotransfer.

Ja sie chwilowo nie wybrałam żeby walczyć o to żeby mi krzywa zrobili, bo chwila moment i procedura to i tak pewnie bym nie zdążyła zadziałać. Z ostrą dieta ciężko mi idzie ale staram się ograniczać węglowodany. Mój HOMA IR z listopada to było 3, insulina 12, glukoza 101. Obecny wynik HOMA IR 1,2, glukoza 89, insulina 5.6. Z tym że na tydzień przed badaniem trzymałam się diety bardzo restrykcyjnie, no i teraz nie wiem co myśleć. Znowu u mnie skrajności. Doradzcie czy dążyć do restrykcyjnej diety czy raczej moge trochę odpuścić?
Kochana FSH masz w normie jest do 10 im nizsze tym lepsze. FSH mowi w jaki sposob pracuja jajniki. Zwroc uwage ze u ciebie im nizsze bylo AMH tym wyzsze FSH. A im Wyzsze AMH tym nizsze FSH. I tak powinno byc. FSH to hormon ktory jest bardzo wazny. Moj przypadek jest tylko jakis z kosmosu bo u mnie najpeirw AMG jakies 1,5 roku temu 7, 4 a FSH 5,4 i teraz AMH ponad 9 a FSH sie nie zmienia. Wiec wskazywalo by po AMH ze mam PCOS ale z koleki FSH pokazuje jak ladnie pracuja jajniki i to PCOS wyklucza. I twoj przpadek i moj pokazuje ze AMH jest ruchome i nie koniecznie zawsze musi spadac. Wikeszosc kobiet nie bada tak czesto tych hormonow jak my i dlatego pewnie tak mylne stwierdzenie ze nie da sie z tym nic zrobic. Takze dziewczynki z niskim AMH spokijnie mozna te wyniki podrasowac ;)

My zaczelismy ogladac sex education nareszcie 😍 Jak nigdy mam ochote dzisiaj na alkohol wiec napije sie desperadosa a co jak szalec to szalec ;) Jutro tez mam duzo w planach wiec nici z pidzamowej niedzieli ;) Sprawdzala moze kotras z was czy jest ten dokuent rozenkowej na playerze ? Bo ja ogladalam z nia tylko ten wywiad a bradzo chciala bym film i nie wiem gdzie go szukac... Oczywiscie nie byla bym soba gdyby dzisiaj czegos nie odwalila. Byla z nimi tez moja kuzynka Ewa albo Agnieszka juz nie wiem sama bo ona sluchajcie zmienila imie :D z ktoregos na ktores i ja za kazdym razem do niej raz Ewa a raz Agnieszka a ona podobno bardzo pod tym wzgledem sie denerwuje ;) Ale nic mi nie powiedziala :)

reklama
Moze nie kazdego ale to rodzina ktorej dawno nie widzialam. Jeszcze u nas nie byli wiec troche od rana bylo paniki ;) Nie zapowiedziani w senie ze nie bylo ich w planach bo zapowiedzieli sie dzisiaj rano [emoji7] wiec mialam tych kilka godzin na przygotowania. Tak wiec zrobilam zupe krem pomidorowa z bazylia :-) :) a na drugie danie tradycyjne ziemniaki a raczej puree. Normalnie dzien wczesniej zrobila bym jakas pieczen albo zraziki wolowe zeby byl dobry sosik ale ze nie wiedzialam to zrobilam po prostu kotleciki schabowe podane na sałacie. Do tego byla mizeria i surowka z marchewki i jabluszka i zrobilam sosik czosnkowy i tak doslownie w 15 minut pieczona cukinie w takarki z pomidorkiem i serem zółtym i ziolami prowansalskmi - bardzo je lubie tyle tylko ze ja samsa cukinie potrafie zjesc na obiad i mi to wystarczy :D zrobilam doslownie w 15 minut salatke czyli tunczyk z puszki ogorek kiszony pokrojony i po kolei z puszki kukurydza i fasola biala i z puszki orzeszki ziemne i to posypalam ziolami i wymieszalam z majonezem ;) chyba nawet 10 minut mi to zajeło :D A pozniej juz bylo ciasto kupny piernik hehehe
No kochana to poszalalas! Ugoscilas rodzinkę na bogato jak tralala! Wszystko bym zjadła procz tego tuńczyka;) A najbardziej krem z pomidorów!!! Pomidorowa to moja naj naj zupka ever!!!
Mniam mniam. Ja usiadłam tez dopiero.. Ale muszę iść i sie do porządku doprowadzic A nogi mi w tyłek wchodzą.. smażyłam dzis kotlety z piersi, podobne do Atremidy, pierś w kosteczkę, do tego podsmażone pieczarki, cebulka, papryka, starty ser, trochę majonezu, jajka i maka orkiszowa. Nasmarowalam udziki przyprawami A jutro bede je piekła w sosie z pasaty, miodu i troche coca- coli. Upiekę to tego ziemniaczki i zrobie dwie surówki, jedna z czerwonej kapusty a druga z pekinki, marchewki i kukurydzy. Zupę zrobilam krem z białych warzyw z przewagą kalafiora i podam je z grzankami czosnkowymi. A tiramisu wymyśliłam sobie w kształcie torta i nie wiem czy przy krojenie szlak tego nie trafi bo krem przeciez nie za gęsty. Tarta z owocami plus tartaletki (te sie troche spalily). Czekam az galaretka stężeje i będę je jeszcze zalewac.. jutro jak wszystko ogarnę to wrzucę Wam zdjęcia tych moich wypocin.. Ja nie lubie gotowac, nie potrafię... ciasta niby lubie ale dzis mi słabo poszło. W dzień usiadlam na chwile i nawet nie wiem kiedy zasnęłam. Po godzinie sie poderwalam i taka bylam oszołomiona, ze nie mogłam się ogarnąć normalnie.. Czekam az mi podłoga wyschnie i idę na myjnie... Może zdarze rano chociaz paznokcie pomalować bo wczoraj w pracy z tego stresu zerwalam sobie cale hybrydy... płytka wyglada tragicznie..

Do góry