reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Dziewczynki wydaje mi się ze Rozenkowej w tym dokumencie chodziło bardziej o to żeby zbadać AMH tak profilaktycznie. Oczywiście macie racje ze AMH się zmienia ale zazwyczaj wskutek jakichś terapi hormonalnych lub właśnie procedur in vitro. Ona miała na myśli przypadek taki ze kobieta po 30 roku życia bada AMH i wychodzi bardzo nisko to raczej powinna udać się do lekarza lub starać się o dziecko jak najszybciej bo jej rezerwa wygasa a jeśli ma wysokie AMH to oznacza ze jej płodność będzie jeszcze przez jakiś czas w normie. Poza tym nie istnieje lekarstwo na podniesienie AMH. Można próbować suplementy lub dhea ale nigdy nie ma gwarancji ze to cokolwiek zmieni tak samo jak w przypadku suplementów na poprawę nasienia.
A swoją droga wydaje mi się ze nawet fsh jest wiarygodniejsze niż AMH. Bo co z tego ze np AMH jest wysokie jak u kobiet z pcos skoro to zazwyczaj oznacza ze wyprodukuje dużo pęcherzyków ale większość z nich może być pusta. Fsh i Lh pokazuje jaki jest potencjał uzyskania komórek dojrzałych
A ja myślę że ona dobrze mówi. Większość kobiet w wieku rozrodczym nie pojęcia o rezerwie jajnikowej. Sama dowiedziałam się dopiero jak zaczęliśmy szukać przyczyn braku ciąży po roku starań. W tym dokumencie Rozenkowa mówiła o prawidłowym AMH od pow 1 do 3. Nasze ekstremalne cyfry AMH pow. 6 to rzeczywiście nic super dobrego bo zwykle oznaczają pcos albo co najmniej brak regularnych owulacji. Ale to też jest niezły trop w przypadku początku diagnostyki. Bardziej jednak chodzi o sytuację niskiego AMH u młodych kobiet, które nawet nie podejrzewają ze mają mało czasu i małe szanse na zajście w naturalną ciążę. Prosty jeden miernik, który zaświeci czerwoną lampkę jeśli wyjdzie źle.
LH i FSH powinno się badać w określonych momentach cyklu i jasne że to da obraz sytuacji, ale jest on trudniejszy do szybkiej i jednoznacznej oceny.

reklama
Wiesz, dużo mam ostatnio na głowie. I stymulacja która idzie jak widać (a właściwie nie widać) i przygotowania do żłobka, kolejne szczepienia młodego bo rok skończył, już 2 kolejne noce nieprzespane bo zęby kolejne wychodzą, niepewność czy będę mieć pracę czy będę od razu musiała szukać... Staram się wykorzystać czas na załatwienie wszystkich tematów (na przykład badań) których potem od marca już tak łatwo nie załatwię. No i od wczoraj znowu młody ma gluta. A w czwartek był zdrowy jak ryba, zaszczepiliśmy na ospę, a w piątek już katar... No załamka😪 No ale w sumie to się dziecku nie dziwię, matka non stop go gdzieś ciąga... To i złapać jakiegoś wirusa czy inny badziew nie problem. To tak pokrótce. No i już dzisiaj jak jechałam do laryngologa (tym razem sama, bo udało mi się umówić na sobotę) i leciał w radiu Nickelback to się popłakałam. Kurcze, to chyba hormony no bo nic takiego się nie działo, a ja się po prostu wzruszyłam piosenką.
Niestety co do Maksika nie jestem w stanic nic doradzic. Nie znam tego tematu. Wiem tylko ze jakbym nie mogla spac to strasznie bym sie wkurzala bo jak mi cos przeszkadza w spaniu to jestem okropny nerwusek ;) Dobrze ze wszystko sobie ukladasz. Napewno byloby lzej gdyby sie udalo poprzednim razem rawda? ;( Praca sie nie przejmuj. Zawsze sie znajdzie i jeszcze sie napracujesz. Jak nie ta to i nna. Najgorzej sie denrwowac czyms na co nie masz wplywu. Stumulacje wyjdzie dobrze, jestes pod kontrola. Zobaczymy co bedzie w srode ok? Bo wtedy masz usg? A do tego czasu postaraj sie nie denrwowac az tak bardzo dobrze?

No to FSH na poziomie 5 bo takie mam ja i @Netiaskitchen raczej jest gites prawda?
No właśnie o to mi chodzi. AMH jest dość proste i jednoznaczne w ocenie. Hormony mogą być ok, a AMH pokaże ze cos jest nie teges. Bo ja tak myślę o swoim przypadku. Prawie 37 lat i AMH 6.25 to nic dobrego. Lekarz w piątek mówił że jestem podczas stymulacji jak tykająca bomba. No i trudno się nie zgodzić. Za mała dawka źle bo brak reakcji. Ale za duża dawka, to wywali mi pęcherzyki w kosmos i wyląduję z hiperką.

Ostatnia edycja:
Niestety co do Maksika nie jestem w stanic nic doradzic. Nie znam tego tematu. Wiem tylko ze jakbym nie mogla spac to strasznie bym sie wkurzala bo jak mi cos przeszkadza w spaniu to jestem okropny nerwusek ;) Dobrze ze wszystko sobie ukladasz. Napewno byloby lzej gdyby sie udalo poprzednim razem rawda? ;( Praca sie nie przejmuj. Zawsze sie znajdzie i jeszcze sie napracujesz. Jak nie ta to i nna. Najgorzej sie denrwowac czyms na co nie masz wplywu. Stumulacje wyjdzie dobrze, jestes pod kontrola. Zobaczymy co bedzie w srode ok? Bo wtedy masz usg? A do tego czasu postaraj sie nie denrwowac az tak bardzo dobrze?
Tak się staram😊Póki co od wczoraj pobolewają mnie jajniki, co odczytuję jako dobry znak. wiesz, jak będę musiała teraz szukać nowej pracy to nie będzie dobry moment biorąc pod uwagę nasze plany invitrowe.

@bazylia128 ten program Rozenkowej jest dostępny na TVN player, ale trzeba miec konto premium 😉 ja niestety nie mam i nie oglądałam. Polecalyscie tak sex education, że już drugi sezon z mężem oglądamy 😁
Fajne prawda ? Ja mam premium bo tak kiedys mialam i juz zostalo tylko nie wiem jak tego szukac moze jutro popatrze ;) Dzieki

Przygotuj się kochana 😂 ja wstaje conajmniej 2 razy na siku w nocy 🤦🏼‍♀️
Ano😂a potem będzie wstawanie kilka razy w nocy na karmienie 😊🤱potem (jak u mnie teraz) żeby utulić dziecię bo ząbkowanie... i tak przez dobrych kilka lat zawsze coś 😊😘ale jak to mówi mój M "sen jest dla słabych" więc nie ma co się martwić 😂

reklama
No właśnie o to mi chodzi. AMH jest dość proste i jednoznaczne w ocenie. Hormony mogą być ok, a AMH pokaże ze cos jest nie teges. Bo ja tak myślę o swoim przypadku. Prawie 37 lat i AMH 6.25 to nic dobrego. Lekarz w piątek mówił że jestem podczas stymulacji jak tykająca bomba. No i trudno się nie zgodzić. Za mała dawka źle bo brak reakcji. Ale za duża dawka, to wywali mi pęcherzyki w kosmos i wyląduję z hiperką.
No to ja o sobie juz nie chce myslec. Ale poprzednim razem tez mialam wysokie i bylo bez hiperki. Znalazlam gdzies wywiad jak Izabella Miko sie wypowiadala ze ma bardzo niskie AMH. Nie chce juz o tym myslec, naprawde im wiecej chyba mysle tym bardziej sie chyba denerwuje. Ogladam sexa i sie wylaczam. Musze zresetowac glowe i czuje juz ten fajny stan na spanie. Nie chce go przegapic. Dobrze mi sie zrobilo. Dobranoc kochane

Do góry