reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

;) dobrze, że maz sprawdza sie jako polożna bo z tego co czytam przy stymulacji do in vitro i po itd. Czesto przyjmuje sie zastrzyki a sama w zyciu bym sobie nie podala [emoji85][emoji85][emoji85]
Ja jestem po 2 stymulacjach, 3 transferach mnóstwo już zastrzykow a jeszcze ani jednego sama nie zrobiłam, wiec witaj w klubie[emoji6]
Nie wiem co bym zrobila gdyby kiedys nie bylo w pobliżu kogoś kto by podał, chyba bym nawet po sąsiadach chodziła i prosiła [emoji3]

reklama
Ja jestem po 2 stymulacjach, 3 transferach mnóstwo już zastrzykow a jeszcze ani jednego sama nie zrobiłam, wiec witaj w klubie[emoji6]
Nie wiem co bym zrobila gdyby kiedys nie bylo w pobliżu kogoś kto by podał, chyba bym nawet po sąsiadach chodziła i prosiła [emoji3]
hahaha wyobrażam sobie minę sąsiadów na pytanie: przepraszam, zrobi mi Pan zastrzyk?? :) mogliby się zdziwić :) a za pierwszym razem miałam mokre, spocone i trzesace sie rece :)

Hahaha[emoji23][emoji23][emoji23] dobra podpowiedz. Na przeciwko nas mieszka pielęgniarka [emoji23] kiedys jak mąz dostal gips na noge (tydzien przed slubem, po kawalerskim)... to chodzil do niej na zastrzyki.. darla sie przez oko : "dziewczyny, dawac do mnie! sOMSiad dupe wystawia! "...

Mam nadzieje ze jednak nigdy nie bede musiała korzystać z pomocy sąsiada [emoji3]
A z Was dzielne dziwczyny, ja sie jakos nie moge przemoc, ale wazne ze tak czy inaczej jakoś sobie radzę...
hahaha wyobrażam sobie minę sąsiadów na pytanie: przepraszam, zrobi mi Pan zastrzyk?? :) mogliby się zdziwić :) a za pierwszym razem miałam mokre, spocone i trzesace sie rece :)

Hahaha[emoji23][emoji23][emoji23] dobra podpowiedz. Na przeciwko nas mieszka pielęgniarka [emoji23] kiedys jak mąz dostal gips na noge (tydzien przed slubem, po kawalerskim)... to chodzil do niej na zastrzyki.. darla sie przez oko : "dziewczyny, dawac do mnie! sOMSiad dupe wystawia! "...

[emoji1787]

O widzisz to już w razie co pomoc zapewniona...

Nie mysl tak nawet... wiem ze jestes w dolku teraz, ale uwierz ze to minie. Zobacz pisza tu dziewczyny ktore tez przechodzily to co my i dzis sa mamami - to na ich przykladzie trzeba sie motywowac.

Co mialas robione z tych badan:?
pakiet trombofilia
krzywa cukrowo insulinowa (jak wyjdzie zle to tez jakis lek daja na to ale nie pamietam jaki - lekarz powie juz)
prolaktyna
immunologia - te subpopulacje limfocytow (w tym komorki nk)
Badanie receptywnosci endometrium / biopsja endometrium

Dziewczyny mi doradzaly zeby zrobic ostatni transfer na zasadzie:
jesli wyjda podwyzszone komorki nk to zrobic transfer z intralipidem oraz ze sterydem i nie robic scratchingu (wtedy jest niewskazany)
a jesli wyjdzie ze komorki nk w normie to zrobic bez intralipidu ale ze scratchingiem
Ewentualnie zrobilabym tez wczesniej biopsje (Vinszka pisala ze miala to robione jeden cykl przed transferem)

Wtedy masz obstawione:
ze robisz transfer w dobrym czasie
oraz ze ewentualna immunologia nie przeszkodzi w transferze
I heparyne dolozy Ci jesli wyjdzie cos nie tak w krzepliwosci

Tyle zebralam na dziś - moze cos wykorzystasz??

Działaj kochana!!!
Musze Cie tu zmartwic troszke kochana bo z immunologii to dopiero poczatek badań jeszcze: cytokiny, kiry, hla-c męża, ANA itp
[emoji53][emoji44]

A co do stymulacji i transferów.. jak Was tak czytam to jestem troche przerazona.. jak zaczynalismy starania do nie dopuszczalam mysli o in vitro.. i to ze wzgledu na koszty... taka bylam nie swiadoma az do momentu kiedy tutaj nie dolaczylam... a teraz jak czytam jak ciezka i dluga to droga i jak duzo kobiety muszą w "siebie wlać lekow" zeby wreszcie się udalo to jestem sparalizowana.. nie czytalam za duzo i mialam takie blade pojecie, ze in vitro to ciach prach i jest! A tutaj co chwila czytam o innym badaniu, o roznych przypadkach.. jestem pelna obaw a z drugiej strony jak widze, jak Wy walczycie bo budzi sie we mnie nadzieja..

reklama
A co do stymulacji i transferów.. jak Was tak czytam to jestem troche przerazona.. jak zaczynalismy starania do nie dopuszczalam mysli o in vitro.. i to ze wzgledu na koszty... taka bylam nie swiadoma az do momentu kiedy tutaj nie dolaczylam... a teraz jak czytam jak ciezka i dluga to droga i jak duzo kobiety muszą w "siebie wlać lekow" zeby wreszcie się udalo to jestem sparalizowana.. nie czytalam za duzo i mialam takie blade pojecie, ze in vitro to ciach prach i jest! A tutaj co chwila czytam o innym badaniu, o roznych przypadkach.. jestem pelna obaw a z drugiej strony jak widze, jak Wy walczycie bo budzi sie we mnie nadzieja..
Tez mialam takie podejscie ze to pewniak... a to sie okazuje ze pewniakow nie ma... ale dzieki dziewczynom mozna sie tyyyyle dowiedziec! :):D

Do góry