reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Przepraszam, podskórny jeśli już ma być konkretnie :) ale nie jest dożylny :)
Na pewno miałaś dobrze podany :) w brzuch i ramię, udo, jest ok. z tego co wiem.
;) dobrze, że maz sprawdza sie jako polożna bo z tego co czytam przy stymulacji do in vitro i po itd. Czesto przyjmuje sie zastrzyki a sama w zyciu bym sobie nie podala [emoji85][emoji85][emoji85]

reklama
;) dobrze, że maz sprawdza sie jako polożna bo z tego co czytam przy stymulacji do in vitro i po itd. Czesto przyjmuje sie zastrzyki a sama w zyciu bym sobie nie podala [emoji85][emoji85][emoji85]
Też tak miałam, kiedyś. [emoji28] Teraz po tylu zastrzykach nie robi to na mnie wrażenia i wbijam igły bez drżenia rąk [emoji14]

Hmm widzisz u nas genetyka była podstawą. Co lekarz to inne wymogi są.

Czuje się chyba teraz z każdym dniem coraz lepiej, dziękuję że pytasz [emoji8] znowu schudłam kilogram zamiast przytyć... brzucha się jeszcze nie doczekałam, ale chętnie was pozarażam [emoji1768]
no to super ze sie dobrze czujesz :) chętnie przyjmuję "zarazki ciążowe" :) :) :)
ciesz sie ze nadmiernie nie tyjesz, bedziesz sie lepiej czuc pod koniec :)

Też tak miałam, kiedyś. [emoji28] Teraz po tylu zastrzykach nie robi to na mnie wrażenia i wbijam igły bez drżenia rąk [emoji14]
Szacun. Nie wiem dlaczego tak mam.. kiedy moj dziadek umieral na raka a ja sie nim zajmowalam to podawalam mu morfine (co prawda dozylnio przez velflon ale nie bylo latwo bo zyly slabo przyjmowaly) i mimo, ze serce mi pekalo dawalam rade.. a kiedy przyszlo mi podawac clexane w brzuch to paraliz.. moze gdybym nie miala wyjscia i bylabym sama to bym sie przekonala.

Nawet tak nie myśl! Oczywiście, że zasługujesz, jak każda z nas. Mamy trochę pod górkę, ale to nie znaczy że się nie uda!
Za to potem jesteśmy w stanie docenić każda chwilę z Maluszkiem, docenić macierzyństwo i to, że jesteśmy silaczkami, bo walczymy!
Któraś z nas kiedyś pięknie napisała, że każda z nas ma przed sobą ileś dni i wyzwań zanim zostanie mamą, i każdy dzień, każde badanie, stymulacja, transfer itp przybliża nas do tego.
[emoji110][emoji110][emoji110] żeby ta droga przed tobą była bardzo krótka!

Zgadzam się z Tobą!!!
Tylko czemu to musi być tak obciążające psychicznie ?
Ile musimy znieść by dotrwać do szczęśliwego finału ?

Nie mysl tak nawet... wiem ze jestes w dolku teraz, ale uwierz ze to minie. Zobacz pisza tu dziewczyny ktore tez przechodzily to co my i dzis sa mamami - to na ich przykladzie trzeba sie motywowac.

Co mialas robione z tych badan:?
pakiet trombofilia
krzywa cukrowo insulinowa (jak wyjdzie zle to tez jakis lek daja na to ale nie pamietam jaki - lekarz powie juz)
prolaktyna
immunologia - te subpopulacje limfocytow (w tym komorki nk)
Badanie receptywnosci endometrium / biopsja endometrium

Dziewczyny mi doradzaly zeby zrobic ostatni transfer na zasadzie:
jesli wyjda podwyzszone komorki nk to zrobic transfer z intralipidem oraz ze sterydem i nie robic scratchingu (wtedy jest niewskazany)
a jesli wyjdzie ze komorki nk w normie to zrobic bez intralipidu ale ze scratchingiem
Ewentualnie zrobilabym tez wczesniej biopsje (Vinszka pisala ze miala to robione jeden cykl przed transferem)

Wtedy masz obstawione:
ze robisz transfer w dobrym czasie
oraz ze ewentualna immunologia nie przeszkodzi w transferze
I heparyne dolozy Ci jesli wyjdzie cos nie tak w krzepliwosci

Tyle zebralam na dziś - moze cos wykorzystasz??

Działaj kochana!!!

Boziu z tego co opisałaś to miałam tylko badana prolaktyne
Nic więcej
Ojjjj duzo pytań ode mnie doktorek usłyszy [emoji16]
Dziekuje!!![emoji8][emoji8][emoji8]

To może wkleję dawniejszy post annemarie: o różnicy między biopsją a badaniem receptywności bo to dwie różne rzeczy z tego co widzę?

"badanie receptywnosci endometrium to tzw. Era test. Jest to badanie 238 genow ktore wskazuja kiedy otwiera sie „ okno implantacyjne” i macica jest najlepiej przygotowana do implantacji.Wykonuje sie to poprzez zadrapanie endometrium w okreslonych dniach cyklu( jesli sie nie myle) pomiedzy 19-21 dc, nastepnie probka jest wysylana do Hiszpanii i tam badana. Po okolo 5 tyg dostaje sie wyniki , kiedy najlepiej dokonac transferu.

To tak w olbrzymim skrocie , wiecej pod Era Test u wujka Googla.

To o czym mowisz, to biopsja sluzowki macicy z ktorej mozna wywnioskowac ile NK sie w niej znajduje.
Obydwa badania maja taki sam przebieg i robi sie je w podobnym czasie , tyle ze co innego sie bada."

Szacun. Nie wiem dlaczego tak mam.. kiedy moj dziadek umieral na raka a ja sie nim zajmowalam to podawalam mu morfine (co prawda dozylnio przez velflon ale nie bylo latwo bo zyly slabo przyjmowaly) i mimo, ze serce mi pekalo dawalam rade.. a kiedy przyszlo mi podawac clexane w brzuch to paraliz.. moze gdybym nie miala wyjscia i bylabym sama to bym sie przekonala.
Liliana jeszcze chwile i bedziesz w aucie na czerwonym swietle robic zastrzyk - tak Ci wejdzie w krew ;p ja juz tak mam :p jak rasowa narkomanka :p

reklama
Do góry