reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Ja osobiście uważam że warto skorzystać z psychologa. Sama kiedyś korzystam z terapii i sobie chwalę, zmieniłam światopogląd na pewne sprawy i do wielu z nich nabrałam dystansu. Czytając Twoje wpisy może jednak warto spróbować.
Tez kiedyś chodziłam ale słabo mi to pomogło...po pół roku leczenia trafiłam do psychiatry z konkretną depresją. Dałam radę wtedy sama ale teraz już powoli zapala mi sie kontrolka że może być nieciekawie..ale staram się trzymać

reklama
Prywatnie - badanie z krwi. Koszt ok 400 zł. Ja robiłam ANA 1, jak wyjdzie dodatnie to ANA2, przeciwciała antylozyskowe i czynnik v-leiden
To jest taka "podstawowa podstawa". Do tego trzeba by wykluczyć zespół antyfosfolipidowy, można zrobić mutację mthfr, homocysteinę i jeśli tu jest ok to można jeszcze wykonać test CBA i IMK. Na tej podstawie immunolog może coś stwierdzić i zalecić jakieś leczenie lub dalsze badania. Dużo tego jest te badania są drogie, więc lepiej skontaktowac się najpierw z immunologiem a potem działać, bo na własną rękę wydasz mnóstwo pieniążków a badania mogą być zrobione np nie w tej fazie cyklu i może się okazać, że trzeba je powtórzyc. Ogólnie ciężki temat.

Kochane ponawiam pytanie o ten gonal f. Jest ktoras w trakcie stymulacji? Ja nic za to nie chce a szkoda wyrzucic i tak jak pisalam najprawdopodobniej jest tam 75 j i pierwszy raz byl uzyty 16 listopada bo jak żadna chetna nie jest to wyrzuce. Mam to cały czas w lodowce
Nie wyrzucaj do kliniki moze oddaj.moja przyjmuje i czasem pptem tym ktore nie maja refundacji oferuje

Napisane na SM-J530F w aplikacji Forum BabyBoom

Jeśli @Ppatka masz mutację mthfr to na pewno wskazane jest łykanie kwasu foliowego metylowanego, syntetycznego nie przyswajasz jak należy. Ta mutacja jest też wskazaniem do stosowania heparyny, przynajmniej w pierwszym trymestrze ciąży. Jeśli macie słabe nasienie to dla pewności i zaoszczędzenia sobie stresu związanego z niepowodzeniami trzymałabym zarodki w labo do 5 doby, bo w trzeciej dobie uaktywnia się genom plemnika i dużo zarodków niestety przestaje się rozwijać. Do 5tej doby zostają te najsilniejsze i dające największą szansę na ciążę. Ale i tu zdania są podzielone, bo niektórzy lekarze uważają, że największe szanse zarodek ma w macicy. Ja osobiście poczekałabym do piątej, lub jeśli zdecydujecie się na transfer w trzeciej, to resztę zarodków przytrzymałabym do 5tej. Decyzja należy do Was i lekarza.
Możesz oznaczyć tez poziom homocysteiny. Na ciążę najlepiej, żeby była poniżej 8, mimo, że normy są wyższe.
Jaką metodą mieliście teraz zapładniane komórki?
@dżoasia Ci wszystko ladnie wyjasnila. Co do meza to moze sprobujcie z jakimis suplementami, moj m lykal profertil. Urolog, w momencie gdy byla morfologia na poziomie 0% zalecal dodatkowo bardzo duzo natki pietruszki, codzienny spacer 1-1,5 w jednym tempie, odpowiedni dobor bielizny i oczywiście nieprzegrzewanie jader. Z tym ze problemy mojego m z morfologia wynikaly z czestych przeziebien i w zwiazku z tym brania roznych lekarstw typu teraflu, gripex, itp.które maja wplyw na nasienie

To jest taka "podstawowa podstawa". Do tego trzeba by wykluczyć zespół antyfosfolipidowy, można zrobić mutację mthfr, homocysteinę i jeśli tu jest ok to można jeszcze wykonać test CBA i IMK. Na tej podstawie immunolog może coś stwierdzić i zalecić jakieś leczenie lub dalsze badania. Dużo tego jest te badania są drogie, więc lepiej skontaktowac się najpierw z immunologiem a potem działać, bo na własną rękę wydasz mnóstwo pieniążków a badania mogą być zrobione np nie w tej fazie cyklu i może się okazać, że trzeba je powtórzyc. Ogólnie ciężki temat.
Jezu!tyle tego :0

reklama
Do góry