reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Ja osobiście uważam że warto skorzystać z psychologa. Sama kiedyś korzystam z terapii i sobie chwalę, zmieniłam światopogląd na pewne sprawy i do wielu z nich nabrałam dystansu. Czytając Twoje wpisy może jednak warto spróbować.
Tez kiedyś chodziłam ale słabo mi to pomogło...po pół roku leczenia trafiłam do psychiatry z konkretną depresją. Dałam radę wtedy sama ale teraz już powoli zapala mi sie kontrolka że może być nieciekawie..ale staram się trzymać

reklama
Prywatnie - badanie z krwi. Koszt ok 400 zł. Ja robiłam ANA 1, jak wyjdzie dodatnie to ANA2, przeciwciała antylozyskowe i czynnik v-leiden
To jest taka "podstawowa podstawa". Do tego trzeba by wykluczyć zespół antyfosfolipidowy, można zrobić mutację mthfr, homocysteinę i jeśli tu jest ok to można jeszcze wykonać test CBA i IMK. Na tej podstawie immunolog może coś stwierdzić i zalecić jakieś leczenie lub dalsze badania. Dużo tego jest te badania są drogie, więc lepiej skontaktowac się najpierw z immunologiem a potem działać, bo na własną rękę wydasz mnóstwo pieniążków a badania mogą być zrobione np nie w tej fazie cyklu i może się okazać, że trzeba je powtórzyc. Ogólnie ciężki temat.

Kochane ponawiam pytanie o ten gonal f. Jest ktoras w trakcie stymulacji? Ja nic za to nie chce a szkoda wyrzucic i tak jak pisalam najprawdopodobniej jest tam 75 j i pierwszy raz byl uzyty 16 listopada bo jak żadna chetna nie jest to wyrzuce. Mam to cały czas w lodowce
Nie wyrzucaj do kliniki moze oddaj.moja przyjmuje i czasem pptem tym ktore nie maja refundacji oferuje

Napisane na SM-J530F w aplikacji Forum BabyBoom

Jeśli @Ppatka masz mutację mthfr to na pewno wskazane jest łykanie kwasu foliowego metylowanego, syntetycznego nie przyswajasz jak należy. Ta mutacja jest też wskazaniem do stosowania heparyny, przynajmniej w pierwszym trymestrze ciąży. Jeśli macie słabe nasienie to dla pewności i zaoszczędzenia sobie stresu związanego z niepowodzeniami trzymałabym zarodki w labo do 5 doby, bo w trzeciej dobie uaktywnia się genom plemnika i dużo zarodków niestety przestaje się rozwijać. Do 5tej doby zostają te najsilniejsze i dające największą szansę na ciążę. Ale i tu zdania są podzielone, bo niektórzy lekarze uważają, że największe szanse zarodek ma w macicy. Ja osobiście poczekałabym do piątej, lub jeśli zdecydujecie się na transfer w trzeciej, to resztę zarodków przytrzymałabym do 5tej. Decyzja należy do Was i lekarza.
Możesz oznaczyć tez poziom homocysteiny. Na ciążę najlepiej, żeby była poniżej 8, mimo, że normy są wyższe.
Jaką metodą mieliście teraz zapładniane komórki?
@dżoasia Ci wszystko ladnie wyjasnila. Co do meza to moze sprobujcie z jakimis suplementami, moj m lykal profertil. Urolog, w momencie gdy byla morfologia na poziomie 0% zalecal dodatkowo bardzo duzo natki pietruszki, codzienny spacer 1-1,5 w jednym tempie, odpowiedni dobor bielizny i oczywiście nieprzegrzewanie jader. Z tym ze problemy mojego m z morfologia wynikaly z czestych przeziebien i w zwiazku z tym brania roznych lekarstw typu teraflu, gripex, itp.które maja wplyw na nasienie

To jest taka "podstawowa podstawa". Do tego trzeba by wykluczyć zespół antyfosfolipidowy, można zrobić mutację mthfr, homocysteinę i jeśli tu jest ok to można jeszcze wykonać test CBA i IMK. Na tej podstawie immunolog może coś stwierdzić i zalecić jakieś leczenie lub dalsze badania. Dużo tego jest te badania są drogie, więc lepiej skontaktowac się najpierw z immunologiem a potem działać, bo na własną rękę wydasz mnóstwo pieniążków a badania mogą być zrobione np nie w tej fazie cyklu i może się okazać, że trzeba je powtórzyc. Ogólnie ciężki temat.
Jezu!tyle tego :0

reklama
Do góry