Tez kiedyś chodziłam ale słabo mi to pomogło...po pół roku leczenia trafiłam do psychiatry z konkretną depresją. Dałam radę wtedy sama ale teraz już powoli zapala mi sie kontrolka że może być nieciekawie..ale staram się trzymaćJa osobiście uważam że warto skorzystać z psychologa. Sama kiedyś korzystam z terapii i sobie chwalę, zmieniłam światopogląd na pewne sprawy i do wielu z nich nabrałam dystansu. Czytając Twoje wpisy może jednak warto spróbować.
reklama
dżoasia
Fanka BB :)
To jest taka "podstawowa podstawa". Do tego trzeba by wykluczyć zespół antyfosfolipidowy, można zrobić mutację mthfr, homocysteinę i jeśli tu jest ok to można jeszcze wykonać test CBA i IMK. Na tej podstawie immunolog może coś stwierdzić i zalecić jakieś leczenie lub dalsze badania. Dużo tego jest te badania są drogie, więc lepiej skontaktowac się najpierw z immunologiem a potem działać, bo na własną rękę wydasz mnóstwo pieniążków a badania mogą być zrobione np nie w tej fazie cyklu i może się okazać, że trzeba je powtórzyc. Ogólnie ciężki temat.Prywatnie - badanie z krwi. Koszt ok 400 zł. Ja robiłam ANA 1, jak wyjdzie dodatnie to ANA2, przeciwciała antylozyskowe i czynnik v-leiden
Nie wyrzucaj do kliniki moze oddaj.moja przyjmuje i czasem pptem tym ktore nie maja refundacji oferujeKochane ponawiam pytanie o ten gonal f. Jest ktoras w trakcie stymulacji? Ja nic za to nie chce a szkoda wyrzucic i tak jak pisalam najprawdopodobniej jest tam 75 j i pierwszy raz byl uzyty 16 listopada bo jak żadna chetna nie jest to wyrzuce. Mam to cały czas w lodowce
Napisane na SM-J530F w aplikacji Forum BabyBoom
A tak ogólnie jaki to jest koszt?A badania robi sie te ktore zleci ci immunolog. Na wlasna rękę bym nic nie robila gdyz te wszystkie badania sa bardzo drogie
misis188
@dżoasia Ci wszystko ladnie wyjasnila. Co do meza to moze sprobujcie z jakimis suplementami, moj m lykal profertil. Urolog, w momencie gdy byla morfologia na poziomie 0% zalecal dodatkowo bardzo duzo natki pietruszki, codzienny spacer 1-1,5 w jednym tempie, odpowiedni dobor bielizny i oczywiście nieprzegrzewanie jader. Z tym ze problemy mojego m z morfologia wynikaly z czestych przeziebien i w zwiazku z tym brania roznych lekarstw typu teraflu, gripex, itp.które maja wplyw na nasienieJeśli @Ppatka masz mutację mthfr to na pewno wskazane jest łykanie kwasu foliowego metylowanego, syntetycznego nie przyswajasz jak należy. Ta mutacja jest też wskazaniem do stosowania heparyny, przynajmniej w pierwszym trymestrze ciąży. Jeśli macie słabe nasienie to dla pewności i zaoszczędzenia sobie stresu związanego z niepowodzeniami trzymałabym zarodki w labo do 5 doby, bo w trzeciej dobie uaktywnia się genom plemnika i dużo zarodków niestety przestaje się rozwijać. Do 5tej doby zostają te najsilniejsze i dające największą szansę na ciążę. Ale i tu zdania są podzielone, bo niektórzy lekarze uważają, że największe szanse zarodek ma w macicy. Ja osobiście poczekałabym do piątej, lub jeśli zdecydujecie się na transfer w trzeciej, to resztę zarodków przytrzymałabym do 5tej. Decyzja należy do Was i lekarza.
Możesz oznaczyć tez poziom homocysteiny. Na ciążę najlepiej, żeby była poniżej 8, mimo, że normy są wyższe.
Jaką metodą mieliście teraz zapładniane komórki?
misis188
Mysle ze w 5ciu tysiacach sie zmiescilam. Imunofenotypy robilam.wczesniej, potem robilismy kariotypy a cala reszte juz na zlecenie immunologaA tak ogólnie jaki to jest koszt?
Jezu!tyle tego :0To jest taka "podstawowa podstawa". Do tego trzeba by wykluczyć zespół antyfosfolipidowy, można zrobić mutację mthfr, homocysteinę i jeśli tu jest ok to można jeszcze wykonać test CBA i IMK. Na tej podstawie immunolog może coś stwierdzić i zalecić jakieś leczenie lub dalsze badania. Dużo tego jest te badania są drogie, więc lepiej skontaktowac się najpierw z immunologiem a potem działać, bo na własną rękę wydasz mnóstwo pieniążków a badania mogą być zrobione np nie w tej fazie cyklu i może się okazać, że trzeba je powtórzyc. Ogólnie ciężki temat.
misis188
O widzisz madrze to wymyslilas. Tylko nie wiem jak dlugo to moze byc otwarte. Moze zadzwonie jutro do apteki i zapytam.i jak cos to dam mojemu gin na,wizycieNie wyrzucaj do kliniki moze oddaj.moja przyjmuje i czasem pptem tym ktore nie maja refundacji oferuje
Napisane na SM-J530F w aplikacji Forum BabyBoom
reklama
asinka89
no oby ci sie udało kochana ..No to naprawdę ostro. Trzymam za was kciuki, ogarnijcie to co teraz najważniejsze i przyjdzie czas że wrócicie do tej walki. Ja miałam 4 transfery na razie... ale wiem ze w końcu się uda.
Napisane na HUAWEI TAG-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Podziel się: