reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Wiesz, z 2% to na pewno znajda dobę plemniczkow. Jeśli mogę coś doradzić przy wyborze metody zapłodnienia uprzyj się na IMSI. Ja trochę żałuje że byłam wtedy skołowana i się nie uparłam. A było tylko 0,6%. Lekarz stwierdził, ze ICSI wystarczy. Ale koniec z końców z zapłodniło się 13 a przetrwało 5, niby dużo bo blastki 5 dniowe... Po tym podejściu zostaną mi 3 mrozaczki. Ale jeśli się nie uda to bede miała z tylu głowy ze może jak by dokładniej plehmniczki wybrać to by się udało...

Koniczynko u nas 4% prawidłowych morfologicznie. Mieliśmy ICSI z 21 komórek 13 było dojrzałych i wszystkie dali do zapłodnienia z tych 13 tylko 6 się zapłodnilo a do blastki dotrwała tylko 1. Twój wynik blastek jest naprawdę bardzo duży [emoji4] podobno, statystycznie z 6 zapłodnionych komórek tylko 1-2 dochodzą do stadium blastocysty. Wiec u Ciebie to rewelacja.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Koniczynka [emoji256][emoji256]ty lepi melisy nie pij ,zdrowszy sok wyciskanych pomaranczy [emoji14]
Pa

Ja pije herbatę z mała ilością teiny i domowym sokiem malinowym. I kawę inkę. I kakałko :) Jak sie zaczynam denerwować odpalam jakiś film. Wczoraj to była "Alicja w krainie Czarów" wiec pewnie stad sen o domu pełnym dziwnych stworków [emoji195][emoji193][emoji211]

.......................................................................
PGS 5 blastek, 4 zdrowe, pierwszy przytulony

mavi średnio z procedury ma się 1 góra 2 dzieci. To oznacza czasem, że nie ma wyraźnej selekcji na szkle. No i zarodki nie rozwijają się liniowo . To że duża ilość zarodków nie doszla do blastocysty może wynikać z wielu czynników, chociażby że ma być baba:-p a wtedy są morule w 5 dobie.
To nie znaczy że są słabe gamety. Czasem zmiana leków i procedury powoduje klęskę urodzaju u tej samej pary.
No i klasa embrionu tu można historie pisać:-)

Jejku ile nadrabiania od wczoraj :D
Tak czytam, i znow sie dowiedzialam czegos nowego. IMSI i IVCI? To sa rózne metody in vitro? Czym sie różnią?
I ile zarodkow mozna podac za jednym razem?
Ja bede miala in vitro na poczatku.marca... jak to sie dłuży wszystko...
W czwartek ide na badanie krwi.

IMSI plemniki oglądane są pod większym powiększeniem. Ich budowa koreluje z chromatyną czyli DNA.
ICSI plemnik wybierany jest na podstawie "ogólnego" wyglądu i musi być najszybszy. Oczywiście tez pod mikroskopem.
FAMSI bada się reakcje akrosomalną, która odpowiada za zapłodnienie. Tylko prawidłowe plemniki (zdolne do poprawnego zapłodnienia) są zdolne ją zakończyć:-)

Roksi, z racji tego ze prowadzi Cie ta sama lekarz co mnie (kiedys) to napisze Ci, ze punkcja bedzie rano. Wyjdziesz z kliniki około 11.00 -12.00 (zależy ile bedzie mieć punkcji) maż musi byc na 8.00
Ja po punkcji normalnie funkcjonowalam (tzn po chwili snu)
W dniu transferu lepiej weź wolne. Ktoś Cie musi do domu odtransportowac.

Dziękuje za wszystkie odp :-) zobaczymy co mi w piątek powie doktor :-) mam na 9 rano też jadę przed pracą, dobrze, że w sobotę teraz mam wolną. Ja z mężem zawsze jadę do kliniki on ma taką pracę, że może sobie na to pozwolić.

IMSI plemniki oglądane są pod większym powiększeniem. Ich budowa koreluje z chromatyną czyli DNA.
ICSI plemnik wybierany jest na podstawie "ogólnego" wyglądu i musi być najszybszy. Oczywiście tez pod mikroskopem.
FAMSI bada się reakcje akrosomalną, która odpowiada za zapłodnienie. Tylko prawidłowe plemniki (zdolne do poprawnego zapłodnienia) są zdolne ją zakończyć:-)
Super dziękuję :)
A ile zarodkow mozna podać za jednym razem? Jeden czy dwa?

Roksi, z racji tego ze prowadzi Cie ta sama lekarz co mnie (kiedys) to napisze Ci, ze punkcja bedzie rano. Wyjdziesz z kliniki około 11.00 -12.00 (zależy ile bedzie mieć punkcji) maż musi byc na 8.00
Ja po punkcji normalnie funkcjonowalam (tzn po chwili snu)
W dniu transferu lepiej weź wolne. Ktoś Cie musi do domu odtransportowac.

A Po punkcji moze prowadzic auto ?

reklama
Do góry