Moze kogos zainteresuje
Homocysteina jest ważna, choć wiedza na ten temat jest jeszcze mało rozpowszechniona i
wśród pacjentów i niestety również wśród lekarzy.
W skrócie wygląda to tak:
Homocysteina jest aminokwasem zawierającym siarkę, gra ona ważną rolę w
szeregu funkcji życiowych komórek, od których zależy prawidłowy stan
zdrowia całego organizmu. O ile obecność tego aminokwasu w średnim i
niskim stężeniu nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, o tyle jego wysokie
stężenie może zaburzać procesy fizjologiczne komórek. W szczególności
dotyczy to tkanek podlegających intensywnemu rozwojowi. [ ] U wszystkich
tych osób, które spożywają dostateczną ilość niezbędnych katalizatorów
wymienionych reakcji (folany, wit. B6 i wit. B12) stężenie homocysteiny
utrzymuje się w bezpiecznych granicach.
Zwiększony poziom homocysteiny (hiperhomocysteinemia) może być skutkiem
uwarunkowanej genetycznie modyfikacji aktywności enzymów niezbędnych do
rozłożenia tego związku. Inną przyczyną hiperhomocysteinemii może być
nieodpowiednia ilość wit. B6, wit. B12 i folanów w diecie. [ ]
W wielu przypadkach za hiperhomocysteinemię odpowiedzialna jest zamiana
jednego aminokwasu w MTHFR i to właśnie zakłóca przemianę homocysteiny do
metioniny. U osób, mających ten defekt genetyczny zwiększa się ryzyko
występowania chorób serca i powstawanie powikłań ciąży. [ ]
Nie ma więc wątpliwości, że kobiety w wieku rozrodczym powinny dodatkowo
uzupełniać spożycie folanów, zarówno w okresie przed zajściem w ciążę jak
i we wczesnym jej okresie. Bronstrup i wsp. z Uniwersytetu w Bonn
twierdzą, że nie ma jeszcze pewności zarówno co do dawek jak i kombinacji
witamin, które byłyby najskuteczniejszym zabezpieczeniem przed
powikłaniami ciąży. Ale wydaje się, że skuteczność profilaktyczną mają
raczej połączenia witamin niż podawanie samego kwasu foliowego. [ ]
Autorzy analizowali cztery badania, przeprowadzone w sumie na 459
kobietach w wieku od 20 do 36 lat. Pacjentkom podawano witaminy według
dziewięciu, różniących się między sobą protokołów. W efekcie zaobserwowano
dość duże różnice w obniżeniu się poziomu homocysteiny w surowicy.
Podawanie samego kwasu foliowego w dawkach od 0,1 do 0,4 mg obniżało
poziom homocysteiny o 5% – 9%. Łączne podawanie 0,4 mg kwasu foliowego i
witaminy B12 (od 6 do 400 µg) + 2 mg witaminy B6 (lub bez niej) powodowało
obniżenie poziomu homocysteiny o 15%-18%. W podsumowaniu autorzy badania
mówią, że w grupie młodych kobiet, u których występuje niskie stężenie
homocysteiny w surowicy, najsłuszniejsze wydaje się łączne podawanie
witamin.
Homocysteina – normy Za bezpieczny uznaje się poziom homocysteiny we krwi na czczo wynoszący <10µmol/l. Mimo, że standardowo norma sięga wartości 15µmol/l, wykazano że i w niższym stężeniu substancja ta może wykazywać szkodliwy wpływ na śródbłonek naczyń krwionośnych. Eksperci rekomendują, by zakres referencyjny ustalany był dla każdej populacji osobno, przy uwzględnieniu cech różnicujących takich jak: płeć, wiek, ciąża, sposób żywienia, styl życia, zdiagnozowane choroby, pochodzenie etniczne. Nie bez znaczenia pozostaje też rodzaj zastosowanej metody analitycznej.
Link do: Cholesterol XXI wieku wywołuje groźne choroby