reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Podwyższony poziom homocysteiny – dieta
W przypadku wykrycia hiperhomocysteinemii wdrażana jest odpowiednia suplementacja. Dietą możemy oddziaływać profilaktycznie, przede wszystkim dbając o podaż na odpowiednim poziomie w stosunku do zapotrzebowania na modulatory homocysteiny, czyli witaminy B6, B12 oraz przede wszystkim kwasu foliowego.
Poniżej podane są podstawowe źródła pokarmowe tych składników:
Kwas foliowy – zielone warzywa: szpinak, brukselka, brokuły, groszek, natka pietruszki, szparagi, sałata, kapusta, bób, ponadto buraki, orzechy, nasiona słonecznika, pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce cytrusowe, wątróbka, jaja, drożdże, sery. Niestety jest to bardzo „delikatna” witamina, wrażliwa na światło i wysokie temperatury, stąd jej straty podczas przechowywania i obróbki kulinarnej są znaczne.
Witamina B12 – wątroba, ryby (łosoś, makrela, pstrąg, dorsz, mintaj, morszczuk), sery żółte, jaja, mleko, wodorosty (nori, chllorella), sinica spirulina, produkty fortyfikowane (mleko sojowe, napój ryżowy i inne). Witamina B6 – mięso (pierś indyka), ryby (makrela, łosoś, dorsz, mintaj), strączki (fasola biała, soja), produkty zbożowe (kasza gryczana, jęczmienna, chleb żytni razowy, ryż brązowy), marchew, brukselka, brokuły, awokado, mleko.

:):):)

reklama
Ja ma homocysteine 14 i lekarz zalecił brac femibion 1. 1x1 i acudocum folikuk 5 mg 1x1 nic więcej nie biorę jest to na recepte
Wedlug mnie, masz zle zalecenia.
Co tam masz w tym femibionie tylko 0,4 metylofolianu. Do tego jak masz problem z przemiana to za chiny nie przyswoisz nic ze zwyklego kwasu.

Najlepiej zrob badanie mthfr. Jesli masz mutacje co jest bardzo prawdopodobne, widac to po wyniku homocysteiny to tylko metylowane witaminy b6 b12 i kwas metylowany.

Zapraszam na watek poronien nawykowych gdzie co druga dziewczyna to ma i lecza sie u lekarzy ktorzy maja o tym pojecie, bo wiekszosc lekarzy sie na tym nie zna.

Napisane na LG-D620 w aplikacji Forum BabyBoom

Dolaczam sie do pytania mokate mi homocysteina wyyszla 8,47 norma do 15 ale ktos kiedys wspomnial ze do ciązy powinno byc nizej ???
Mokate femibion ma zwykly kwas foliowy plus metafoline czyli ten ktory jest przysfajalny dla osob z mutacja mthfr
Gosia zapytaj na drugim watku ile musi byc, ja nie pamietam, ale cos mi swita ze dziewczyny jak mialy 9 to juz braly leki zeby to zbic.

Dziewczyny, tak Was czytając zrobiłam sobie z ciekawości przy okazji innych badań homocysteinę. Wynik to 11,7, przy normie ponad 13. Niby się mieszczę, ale coś chyba pisałyście, że powinno być niżej. Dopiero od kilku dni biorę femibion (ma kwas foliowy, ale ten zwykły). Powiedzcie mi coś więcej o tej homocysteinie. Za około dwa tygodnie wypadnie mi criotransfer i nie wiem, czy ten wynik ma jakieś duże znaczenie? Ciężko coś konkretnego znaleźć w internecie.
B6 metylowane
B12metylowane
Metafolin
Sok z buraka
Jak najwiecej zielonych warzyw
Jak najszybciej[emoji6]

Ja właśnie wyszłam z kina,byłam z dziećmi siostry na Bocianach.
Na końcu scena jak bociany roznosza do rodziców miliony małych dzieciaczków. ..i ciocia co?
Poryczala się jak głupia :):)
Chyba mi hormony powaruowaly :)

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom
O tak z tymi hormonami to masakra jakas :)
Kochana a co to z nami bedzie jak za tydzien w ciazy bedziemy :)

Trzymamy kciuki za transfer oraz dorodne jajeczka i piekne endo :) :*✊✊
✊✊✊✊nie puszczamy za wgryzanie sie kropkow w nowe 9 miesieczne domki mamus :* ❤

Październik mamy to kobietki to bedzie nasza jesien niech bedzie szczesliwsza od lata :biggrin2::tak: owocna w kolejne ciaze ruszamy do boju po nasze szczescia.
Dzieciaczki przychodza na swiat :* ❤❤❤
Bety sa w koncu pozytywne :) :) forum odczarowane :)
Czekamy na pozostałe dziewczyny i spełnienie najwiekszego marzenia kazdej z nas bycia mamą :):*:wink::yes:
  • Trzymamy kciuki za szyjke pisanki zeby sie nie skracala

Październik
Shake it up baby, twist and shout :)
Bedzie sie dzialo

15:kasik99 - transfer
15:dariaa16 - kontrola w trakcie stymulacji
15:gosia321 - kontrola w trakcie stymulacji
15:milagros -wizyta przed crio

17:Rustynka - wizyta przed crio
17:lile- wizyta u gin prowadzacego ciążę
17:BeataWarszawa - punkcja
17:ema51 - betowanie 3
17:gosia321 - wizyta w trakcie stymulacji
18:milagros - wizyta przed crio
20:rybka14 -wizyta kontrolna u gin prowadzacego ciążę
20: gosia321 -punkcja
21:husan- wizyta kontrolna u gin prowadzacego ciążę
25:ewelin86- wizyta u gin prowadzacego ciążę
26:Koniczyna82 - wizyta w klinice rozpoczynajaca podejscie do ivf
28:ema51 - wizyta pecherzykowa
31:butterfly -badania prenatalne

Listopad
2:Koniczyna82- rozpoczecie stmulacji
2:katherina203 - wizyta u lekarza prowadzacego ciążę
3: katherina203- badania prenatalne
7:rybka14- wizyta u gin prowadzacego ciążę
10:butterfly -wizyta u gin prowadzacego ciążę
17:Olusja1987 - termin cc witamy na swiecie upragnionego synka
24:rybka14 -wizyta u gin prowadzacego ciążę

Grudzień
19:ewelin86 - witamy na swiecie ukochanego synka

Skontrolujcie kalendarz gdzie którą dopisoac :)
;) :D8-)
❤❤❤❤❤[/QUOTE]

reklama
Do góry