annemarie
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 21 Styczeń 2015
- Postów
- 8 866
Podwyższony poziom homocysteiny – dieta
W przypadku wykrycia hiperhomocysteinemii wdrażana jest odpowiednia suplementacja. Dietą możemy oddziaływać profilaktycznie, przede wszystkim dbając o podaż na odpowiednim poziomie w stosunku do zapotrzebowania na modulatory homocysteiny, czyli witaminy B6, B12 oraz przede wszystkim kwasu foliowego.
Poniżej podane są podstawowe źródła pokarmowe tych składników:
Kwas foliowy – zielone warzywa: szpinak, brukselka, brokuły, groszek, natka pietruszki, szparagi, sałata, kapusta, bób, ponadto buraki, orzechy, nasiona słonecznika, pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce cytrusowe, wątróbka, jaja, drożdże, sery. Niestety jest to bardzo „delikatna” witamina, wrażliwa na światło i wysokie temperatury, stąd jej straty podczas przechowywania i obróbki kulinarnej są znaczne.
Witamina B12 – wątroba, ryby (łosoś, makrela, pstrąg, dorsz, mintaj, morszczuk), sery żółte, jaja, mleko, wodorosty (nori, chllorella), sinica spirulina, produkty fortyfikowane (mleko sojowe, napój ryżowy i inne). Witamina B6 – mięso (pierś indyka), ryby (makrela, łosoś, dorsz, mintaj), strączki (fasola biała, soja), produkty zbożowe (kasza gryczana, jęczmienna, chleb żytni razowy, ryż brązowy), marchew, brukselka, brokuły, awokado, mleko.
W przypadku wykrycia hiperhomocysteinemii wdrażana jest odpowiednia suplementacja. Dietą możemy oddziaływać profilaktycznie, przede wszystkim dbając o podaż na odpowiednim poziomie w stosunku do zapotrzebowania na modulatory homocysteiny, czyli witaminy B6, B12 oraz przede wszystkim kwasu foliowego.
Poniżej podane są podstawowe źródła pokarmowe tych składników:
Kwas foliowy – zielone warzywa: szpinak, brukselka, brokuły, groszek, natka pietruszki, szparagi, sałata, kapusta, bób, ponadto buraki, orzechy, nasiona słonecznika, pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce cytrusowe, wątróbka, jaja, drożdże, sery. Niestety jest to bardzo „delikatna” witamina, wrażliwa na światło i wysokie temperatury, stąd jej straty podczas przechowywania i obróbki kulinarnej są znaczne.
Witamina B12 – wątroba, ryby (łosoś, makrela, pstrąg, dorsz, mintaj, morszczuk), sery żółte, jaja, mleko, wodorosty (nori, chllorella), sinica spirulina, produkty fortyfikowane (mleko sojowe, napój ryżowy i inne). Witamina B6 – mięso (pierś indyka), ryby (makrela, łosoś, dorsz, mintaj), strączki (fasola biała, soja), produkty zbożowe (kasza gryczana, jęczmienna, chleb żytni razowy, ryż brązowy), marchew, brukselka, brokuły, awokado, mleko.