reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

CZARNO NA BIALYM

W dniu 26 lutego 2015 roku odbyliśmy spotkanie z Panią dyrektor Departamentu Matki i Dziecka, Dagmarą Korbasińską, podczas którego Pani dyrektor zostały przekazane Wasze pytania i wątpliwości związane z funkcjonowaniem Programu. Prosimy o zapoznanie się z odpowiedziami poniżej.
Jednocześnie chcielibyśmy przypomnieć wszystkim Pacjentom korzystającym z Programu refundacji, iż świadczenia i procedury odbywające się w ramach Programu są bezpłatne (są wliczone w koszt Programu i pozostają przedmiotem rozliczeń między Realizatorem a Ministerstwem), więc pobieranie od pacjentów uczestniczących z Programie dodatkowych opłat tytułem przykładowo:

- zastosowania EmbryoGlue
- zastosowania AH (assisted hatching)
- wykonania scratchingu endometrium
- zastosowania kroplówki po punkcji
- zastosowania pełnego znieczulenia podczas punkcji
- innych

jest niezgodne z zapisami Programu.

Świadczeniami pełnopłatnymi, ale zgodnymi z zapisami Programu są:

- diagnostyka preimplantacyjna we wskazaniu medycznym
- zamrożenie nadliczbowych komórek jajowych

W przypadku wątpliwości możecie zadać pytanie konsultacyjne Ekspertowi za pośrednictwem naszego forum:
Narodowy Program Leczenia Niepłodności na lata 2013-2016 - pytania do eksperta z Departamentu Matki i Dziecka w Ministerstwie Zdrowia
Link do: Zobacz forum - Narodowy Program Leczenia Niepłodności na lata 2013-2016 - pytania do eksperta z Departamentu Matki i Dziecka w Ministerstwie Zdrowia | Stowarzyszenie na Rzecz Leczenia Niepłodności i Wspierania Adopcji

reklama
Proszę mnie wpisać na 2 kwietnia - punkcja.

A teraz moja sytuacja z dzisiejszego dnia, piszą co mam łzy w oczach takiego obrotu spraw sie nie spodziewałam :(
Wyniki wszystkie są bardzo dobre. O dziwo progesteron 1,0. Z 8 jajek zostało 5, a w tym w sumie 3 są bardzo dobrej jakości. Pozostałe 2 17-18mm mają, ale według dr nie podobają mu się. Więc na 100% pobiorą te 3, a przy punkcji się zastanowi co z pozostałymi. Więc jako tako dobra wiadomość.
I okazuje się, że na 90% transferu nie będzie, bo chce mnie na operacje wysłać, bo bardzo mu się nie podoba mój lewy jajnik ( okazuję się, że to lewy miałam wcześniej operowany, a zawsze byłam pewna, że prawy). Dr chce tą operacje zrobić jeszcze przed ciążą, bo wygląda fatalnie. Oto uroki mojej poważnej endometriozy. Myślałam, że w jakimś stopniu wszystko jest ok :( Płakać mi się chce. Nawet jeszcze nic nie jadłam z tego wszystkiego tylko kawa.
Pomyślałam sobie, operacja - ok w końcu trzeba znów zrobić tam porządek.
ale tu kolejna czarna myśl. Jak pobiora nawet te 3 czy one się zapłodnią? Już nie wiem co jest gorsze :(
Łzy teraz płyną strumieniami, jak to piszę.
Dlaczego zawsze musi być pod górkę :( Nie mam siły na nic. Wiem że to nie przesądzone, że się nie zapłodnią, ale same wiecie jakie mysli człowiekowi przychodzą jak dostaje takie informacje
3 to nie jest najgorszy wynik wiem człowiek zawsze chce więcej w razie czego ale przy punkcji może okazać się ze nie 3 a jednak 5 bo na usg nie widać wszystkiego. ....
Co do operacji to mnie dziwi jego podejście nawet bardzo .Co widzi VW tym jajniku torbiele endometrialne. ? Byłaś stymulowana wiec mogły urosnąć ......ale ja bym zrobiła najpierw marcer nowotwory ca 125 jeśli byłyby bardzo ponad normę to bym operowala . Tak naprawdę jajnik nie jest Ci potrzebny do transferu nie odkladala bym go w czasie z powodu złego stanu jajnika. Jeśli nie ma wodniaka który owszem jest przeciwskazaniem to bym tego nie ruszala przed ciążą. Ale tu mają inne podejście do tego niż w Polsce .
Co on tam na tym jajniku widział. ? I co chce zrobić. ?

Nie ma dnia bez intensywnych dzialan kciuki za dzisiejsze dziewczyny!

MARZEC

31: Falka302 - wizyta przed crio
31: ewelin86 - usg w czasie stymulacji
31: madzionga - wizyta u gin prowadzącego ciaze
31: Foote - wizyta
31: Rada - usg w czasie stymulacji

KWIECIEŃ
1: Nova - wizyta w klinice
1: westaice - betowanie 
1: Malina780 - podglad w czasie stymulacji
1: Bety72 - usg i ustalenie terminu crio
1: kasia_basia - punkcja
1: olo2012- punkcja
1: najki - start z gonapeptylem
2: ewelin86 - punkcja
3: natula - crio
4: Hess- usg w Novum
4: szila - betowanie 
4: martka83 - kroplowka przed crio
5: martka83 - crio 
6: Nikaa - wizyta u gin prowadzącego ciąże
6: onadlaniego - wizyta u gin prowadzącego ciaze
6: Olusja - usg Kropkowe
6: megi - podgląd w trakcie stymulacji
7: Madzionga - podglądanie Maluszkow
7: ewa262292- crio
8: Hess - wizyta u gin prowadzącego ciazę
11: 24Magda - wizyta u gin prowadzącego ciaze
13: Aniołkowamama: usg połówkowe
19: Natalia89 - wizyta genetyczna O ewentualny start z zastrzykami
20: Anika - wizyta u gin prowadzacej
20: Martini - wizyta u gin prowadzacej
25: monika1134 - wstępny termin transferu
25: Ewunka - usg kontrolne przed stymulacja
27: Hess - usg polowkowe

MAJ
Annemarie - transfer  
12: Ewa651 - usg polowkowe

Kogo i na kiedy dopisać?
Czy aby kogoś nie pozarlo? 

Poddać to na pewno się nie poddam. Nawet jeśli by mi nóż do gardła przyłożyli!! Nawet po wyjściu z klinki do M powiedziałam, że będę walczyć i nikt mi tego nie zabroni!
Jeszcze przed punkcja musimy dobre plemniczki wybrać, bo dziś już przyszły :D Ale nie moglismy dziś, bo jeszcze nie wypakowali i nie powprowadzali danych do komputra :)
Szkoda, że nie mam gdzie wyładować tej złości. Najchętniej wzięłabym kilof czy potężny młot i coś rozwaliła :)

CZARNO NA BIALYM

W dniu 26 lutego 2015 roku odbyliśmy spotkanie z Panią dyrektor Departamentu Matki i Dziecka, Dagmarą Korbasińską, podczas którego Pani dyrektor zostały przekazane Wasze pytania i wątpliwości związane z funkcjonowaniem Programu. Prosimy o zapoznanie się z odpowiedziami poniżej.
Jednocześnie chcielibyśmy przypomnieć wszystkim Pacjentom korzystającym z Programu refundacji, iż świadczenia i procedury odbywające się w ramach Programu są bezpłatne (są wliczone w koszt Programu i pozostają przedmiotem rozliczeń między Realizatorem a Ministerstwem), więc pobieranie od pacjentów uczestniczących z Programie dodatkowych opłat tytułem przykładowo:

- zastosowania EmbryoGlue
- zastosowania AH (assisted hatching)
- wykonania scratchingu endometrium
- zastosowania kroplówki po punkcji
- zastosowania pełnego znieczulenia podczas punkcji
- innych

jest niezgodne z zapisami Programu.

Świadczeniami pełnopłatnymi, ale zgodnymi z zapisami Programu są:

- diagnostyka preimplantacyjna we wskazaniu medycznym
- zamrożenie nadliczbowych komórek jajowych

W przypadku wątpliwości możecie zadać pytanie konsultacyjne Ekspertowi za pośrednictwem naszego forum:
Narodowy Program Leczenia Niepłodności na lata 2013-2016 - pytania do eksperta z Departamentu Matki i Dziecka w Ministerstwie Zdrowia
Link do: Zobacz forum - Narodowy Program Leczenia Niepłodności na lata 2013-2016 - pytania do eksperta z Departamentu Matki i Dziecka w Ministerstwie Zdrowia | Stowarzyszenie na Rzecz Leczenia Niepłodności i Wspierania Adopcji
doczytałam więc AH miałam przy drugim podejściu w ramach programu, EmbryoGlue nigdy

3 to nie jest najgorszy wynik wiem człowiek zawsze chce więcej w razie czego ale przy punkcji może okazać się ze nie 3 a jednak 5 bo na usg nie widać wszystkiego. ....
Co do operacji to mnie dziwi jego podejście nawet bardzo .Co widzi VW tym jajniku torbiele endometrialne. ? Byłaś stymulowana wiec mogły urosnąć ......ale ja bym zrobiła najpierw marcer nowotwory ca 125 jeśli byłyby bardzo ponad normę to bym operowala . Tak naprawdę jajnik nie jest Ci potrzebny do transferu nie odkladala bym go w czasie z powodu złego stanu jajnika. Jeśli nie ma wodniaka który owszem jest przeciwskazaniem to bym tego nie ruszala przed ciążą. Ale tu mają inne podejście do tego niż w Polsce .
Co on tam na tym jajniku widział. ? I co chce zrobić. ?
Na tym jajniku jest bardzo dużo zrostów, że praktycznie nic nie widać. Miał nawet trudności ze znalezieniem pęcholi. Chce ten jajnik znów oczyścić ze zrostów. Zobaczymy w sobote co dalej.

Najki, miałaś dziś wizytę?! Przeoczylam i nie nakrzyczalas na mnie? :( kciuki za Twój start! Bardzo kbicuje!

Ewelin, dziewczyny dobrze piszą, ze w czasie punkcji może się okazać, ze komórek będzie znacznie więcej. I wiem, ze glupkowato to brzmi, ale to jednak prawda - do ciąży jest potrzebna jedna dobra! Uda sie! Moim zdaniem skoro lekarz twierdzi, ze są podstawy do operacji, to pewnie ma rację i szkoda byłoby robić transfer, skoro w środku nie wszystko gra. A wczesniej o tym nie wspominał? To tyle z racjonalnych rad. A teraz... kochana, wyplacz się, wyzal, a potem zepnj się i z bojowym nastawieniem idź na punkcje. Walczysz o swoje szczęście i osiągniesz je, tylko trochę w czasie się to wydłuży. Ściskam Cię mocno i pamiętaj, ze co się odwlecze, to... :)

Poddać to na pewno się nie poddam. Nawet jeśli by mi nóż do gardła przyłożyli!! Nawet po wyjściu z klinki do M powiedziałam, że będę walczyć i nikt mi tego nie zabroni!
Jeszcze przed punkcja musimy dobre plemniczki wybrać, bo dziś już przyszły :D Ale nie moglismy dziś, bo jeszcze nie wypakowali i nie powprowadzali danych do komputra :)
Szkoda, że nie mam gdzie wyładować tej złości. Najchętniej wzięłabym kilof czy potężny młot i coś rozwaliła :)
Ooo i na tym się kobieto teraz skup!
Zobacz ile szalonych bab Ci mówi, że punkcja Cię może zaskoczyć. Pozytywnie oczywiście! ! Kciuki będą na rękach i nogach za te Twoje struski :*

Powiem tak. Już we wtorek na lewy jajnik narzekał, bo nie mógł nic znaleźć, ale w końcu się udało. A dziś określił, że lewy jajnik za chmurami się chowa :)
Dla mnie najważniejsze jak już pisałam jajka :) Transfer poczeka :)

Dzięki kochane za wsparcie tego mi dziś trzeba :*

reklama
Do góry