reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

książka kucharska

A ma któraś z Was przepis na łososia smażonego? Niestety nie mam piekarnika i pieczenie ryby u mnie odpada, a rzuciłabym się na to mięso, to też moje ulubione.
 
reklama
Więc stwierdziłam, że zrobię tak: zamarynuje jak pisała angie i zapiekę sposobem julieet. Madzia Tobie też dziękuję za przepis, ale dizs juz nie dam rady zrobić wg Twojego bo już bylam na zakupach i nie mam sosu tatarskiego i pietruszki, więc nastepnym razem sie zaopatrz wczesniej i sprobuje.
julieet a powiedz mi jeszcze proszę czy przykrywasz to naczynie czy nie?? Bo mam w domu i naczynie żaroodporne z pokrywką i takie naczynie do zapiekania bez pokrywki i nie wiem w ktorym będzie lepiej??
 
A ma któraś z Was przepis na łososia smażonego? Niestety nie mam piekarnika i pieczenie ryby u mnie odpada, a rzuciłabym się na to mięso, to też moje ulubione.

A masz może kuchenkę elektryczną? bo moja teściowa robi tak, że zawija łososią w sreberko i kładzie na kuchence - robi się z tego taki niby zapiekany łosoś - super - i nie ma zmywania :)
a jak masz gazową, to ja bym po prostu położyła na patelnię bez niczego, tylko przyprawiony i już. Ja najbardziej lubię na parze rybkę.


Ale dzisiaj mój Mężulek ma urodzinki i upiekłam ciasto z rabarbarem - aż nie mógł uwierzyć, że takie dobre :))) a robi się 5 minut :)) przepis tutaj Ciasto z rabarbarem
 
onanana, pewnie już upiekłaś, ale ja nie przykrywam niczym naczynia żaroodpornego, jak Ci smakowało ???
 
Tak, tak upiekłam:tak: I też niczym nie przykryłam. Powiem szczerze, że na mnie ta ryba wrażenia nie zrobiła, strasznie ją było czuć rybą właśnie:szok: Może kupiłam ją w złym miejscu ( w auchan) i nie była najlepszej jakości w każdym razie niestety to nie moje smaki. Może kiedyś spróbuję jeszcze kupić w normalnym sklepie rybnym i będzie lepsza. Alę dziękuję Wam kochane za przepisy:blink:
 
hehehe, kochana, to ryba jest więc taki jej urok, że trąci rybą :-) ja uwielbiam rybki, mogłabym jeść codziennie, szkoda że są takie drogie
 
Pyszna pasta serowa do chleba

4 jajka
20 dag sera żółtego w kostce
szczypiorek
koperek
majonez
masło
sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce na drobnych ostrzach. Szczypiorek i koperek posiekać (ja daję ok 2-3 łyżek szczypiorku i ok 1 łyżki koperku). Doprawić solą, pieprzem. Dodać łyżeczkę-dwie miękkiego masła i doprawić majonezem do smaku i odpowiedniej konsystencji.

Pasta jest kaloryczna, sycąca i ma dużo wartości odżywczych dla mam w ciąży i karmiących - witaminy, żelazo (żółtka jaj) i wapń (ser).
Doskonała alternatywa dla wędliny!

By pasta była jak najbardziej zdrowa, wybierzmy jajka ekologiczne, oraz ser i majonez bez konserwantów.
 
BISZKOPT Z OWOCAMI
Składniki:

1 szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru (może być więcej, jak ktoś lubi słodsze ciasto albo doda kwaśne owoce), 4 jajka, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia (nie musi być), owoce (jabłka, banany, truskawki itp.), tłuszcz do wysmarowania formy

Jak przyrządzić?
Ubić białka z odrobiną soli. Jak już będą sztywne, stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Gdy cały cukier będzie dodany, dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie zamieszać. Przenieść masę do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą albo mąką. Na wierzchu umieścić owoce. Piec około 45 minut w 180 stopniach

Uwagi:
Biszkopt można upiec bez owoców, a następnie przeciąć, przełożyć masą, udekorować owocami i galaretką owocową. Można też zrobić biszkopt kakaowy. Należy wtedy odjąć tyle łyżek mąki od podstawowego przepisu, ile da się kakao.
 
reklama
Do góry