reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

właśnie mojemu TŻ powiedziałam, że mam dla niego nowy deserek, ale że nie powiem jaki;-):-Djuż się nie mogę doczekać jakiegoś wolniejszego popołudnia:happy2:
 
reklama
To i ja dodam fajny przepis z piersi kurczaka.:tak::-)

-piers kurczaka (ile wg uznania i apetytu;-))
-maslanka (ewentualnie jogurt naturalny)
-krakersy

Kurczaka pokroic na kawaleczki (byle nie za drobno, bo potem za duzo z tym zabawy). Namoczyc w maslance i wstawic na jakis czas do lodowki.
Krakersy pokruszyc (tak zeby zrobic z nich proszek). Maczac kawalki kurczaka (wyjetego bezposrednio z maslankowej marynaty) w panierce z krakersow.
Ulozyc na blasze wylozonej pergaminem i zapiekac w piekarniku rozgrzanym do 220* przez ok. 15 minut.

Jest pyszne. Po prostu rozplywa sie w ustach...:-p

Znam ten przepis z "Nigella gryzie" , też polecam:-p
 
Racuszki z kaszy manny
-10 dag kaszy manny
-dwa razy tyle mleka ile wyniesie objętośc kaszy
-dwa jajka
-łyżka cukru
-3dag margaryny
Kasze ugotować na mleku.Do ostygniętej dodac cukier, margaryne, szczypte soli i żółtka.Utrzeć na jednolita mase.Białka ubić na sztywną piane a następnie wymieszać z masą delikatnie.Formować łyżką placuszki i smażyc na oleju.Pychotka:-)
 
Kluski śląskie:
Ugotowane ziemniaki zmielić,wyłożyć do miski(uklepać na równo),przedzielić na 4 części(zrobić + na wierzchu),jedną część wyująć i rozklepać na trzech pozostałych.W pustą ćwiartkę nasypać mąki ziemniaczanej na wysokość ziemniaków,dodać 1 jajko i wszystko dobrze wymięsić.Formować kulki i na środku robić niewielkie wgłębienie palcem,ugotować i jak wypłyną na wierzch wyjmować.Polać stopionym tłuszczykiem lub sosem.Można podawać jako dodatek do drugiego dania(np.do schabowego)
 
reklama
Kluski śląskie:
Ugotowane ziemniaki zmielić,wyłożyć do miski(uklepać na równo),przedzielić na 4 części(zrobić + na wierzchu),jedną część wyująć i rozklepać na trzech pozostałych.W pustą ćwiartkę nasypać mąki ziemniaczanej na wysokość ziemniaków,dodać 1 jajko i wszystko dobrze wymięsić.Formować kulki i na środku robić niewielkie wgłębienie palcem,ugotować i jak wypłyną na wierzch wyjmować.Polać stopionym tłuszczykiem lub sosem.Można podawać jako dodatek do drugiego dania(np.do schabowego)

Jako że ja zaczynam naukę gotowania... oczywiście mam kilka pytań:zawstydzona/y:
- Czy mąka musi być ziemniaczana?
- po co to wgłębienie?
- wrzucać do wrzątku i czekać aż wypłyną?
może i pierdoła jestem, i powinnam to wszystko wiedzieć ale niestety takie "gwiazdy" jak ja też chodzą po tym świecie co o gotowaniu mało wiedzą.:-(
 
Do góry