reklama
niee, bo to takie ciasto jak na tartęA nie trzeba jajek do tego?
ania138
miłość w trzech wymiarach
To i ja dodam fajny przepis z piersi kurczaka.:-)
-piers kurczaka (ile wg uznania i apetytu;-))
-maslanka (ewentualnie jogurt naturalny)
-krakersy
Kurczaka pokroic na kawaleczki (byle nie za drobno, bo potem za duzo z tym zabawy). Namoczyc w maslance i wstawic na jakis czas do lodowki.
Krakersy pokruszyc (tak zeby zrobic z nich proszek). Maczac kawalki kurczaka (wyjetego bezposrednio z maslankowej marynaty) w panierce z krakersow.
Ulozyc na blasze wylozonej pergaminem i zapiekac w piekarniku rozgrzanym do 220* przez ok. 15 minut.
Jest pyszne. Po prostu rozplywa sie w ustach...
Znam ten przepis z "Nigella gryzie" , też polecam
Dokładnie. Z tamtąd go zgapiłam.Znam ten przepis z "Nigella gryzie" , też polecam
Racuszki z kaszy manny
-10 dag kaszy manny
-dwa razy tyle mleka ile wyniesie objętośc kaszy
-dwa jajka
-łyżka cukru
-3dag margaryny
Kasze ugotować na mleku.Do ostygniętej dodac cukier, margaryne, szczypte soli i żółtka.Utrzeć na jednolita mase.Białka ubić na sztywną piane a następnie wymieszać z masą delikatnie.Formować łyżką placuszki i smażyc na oleju.Pychotka:-)
-10 dag kaszy manny
-dwa razy tyle mleka ile wyniesie objętośc kaszy
-dwa jajka
-łyżka cukru
-3dag margaryny
Kasze ugotować na mleku.Do ostygniętej dodac cukier, margaryne, szczypte soli i żółtka.Utrzeć na jednolita mase.Białka ubić na sztywną piane a następnie wymieszać z masą delikatnie.Formować łyżką placuszki i smażyc na oleju.Pychotka:-)
Marta1981
Rodzyneczka
Kluski śląskie:
Ugotowane ziemniaki zmielić,wyłożyć do miski(uklepać na równo),przedzielić na 4 części(zrobić + na wierzchu),jedną część wyująć i rozklepać na trzech pozostałych.W pustą ćwiartkę nasypać mąki ziemniaczanej na wysokość ziemniaków,dodać 1 jajko i wszystko dobrze wymięsić.Formować kulki i na środku robić niewielkie wgłębienie palcem,ugotować i jak wypłyną na wierzch wyjmować.Polać stopionym tłuszczykiem lub sosem.Można podawać jako dodatek do drugiego dania(np.do schabowego)
Ugotowane ziemniaki zmielić,wyłożyć do miski(uklepać na równo),przedzielić na 4 części(zrobić + na wierzchu),jedną część wyująć i rozklepać na trzech pozostałych.W pustą ćwiartkę nasypać mąki ziemniaczanej na wysokość ziemniaków,dodać 1 jajko i wszystko dobrze wymięsić.Formować kulki i na środku robić niewielkie wgłębienie palcem,ugotować i jak wypłyną na wierzch wyjmować.Polać stopionym tłuszczykiem lub sosem.Można podawać jako dodatek do drugiego dania(np.do schabowego)
sikoreczka79
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 28 Lipiec 2007
- Postów
- 6 890
a do tego rolady i modro kapusta
reklama
jasmina111
Fan(ka)
Kluski śląskie:
Ugotowane ziemniaki zmielić,wyłożyć do miski(uklepać na równo),przedzielić na 4 części(zrobić + na wierzchu),jedną część wyująć i rozklepać na trzech pozostałych.W pustą ćwiartkę nasypać mąki ziemniaczanej na wysokość ziemniaków,dodać 1 jajko i wszystko dobrze wymięsić.Formować kulki i na środku robić niewielkie wgłębienie palcem,ugotować i jak wypłyną na wierzch wyjmować.Polać stopionym tłuszczykiem lub sosem.Można podawać jako dodatek do drugiego dania(np.do schabowego)
Jako że ja zaczynam naukę gotowania... oczywiście mam kilka pytań
- Czy mąka musi być ziemniaczana?
- po co to wgłębienie?
- wrzucać do wrzątku i czekać aż wypłyną?
może i pierdoła jestem, i powinnam to wszystko wiedzieć ale niestety takie "gwiazdy" jak ja też chodzą po tym świecie co o gotowaniu mało wiedzą.:-(
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 11
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 9
- Wyświetleń
- 13 tys
- Odpowiedzi
- 3
- Wyświetleń
- 1 tys
- Odpowiedzi
- 560
- Wyświetleń
- 44 tys
- Odpowiedzi
- 0
- Wyświetleń
- 1 tys
Podziel się: