reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska - Dieta karmiącej mamy :-)

Do tych pyszności dokładam ZDROWE muffiny owsiane z razowej pszennej mąki!

Kuchnia Agaty: Muffiny owsiane- samo zdrowie!

W mojej wersji było więcej mleka (jakoś mi się polało), więc nie chrupią, a z dodatków wsypałam kruszone migdały i pestki słonecznika zamiast czekolady i tych innych bajerów wymienionych przez autorkę. Na śniadanie rewelka i zamiast dać się zjeść wyrzutom sumienia z powodu napychania brzucha słodyczami, można spokojnie zjeść owe muffiny. Smacznego :)

Jutro je zrobię na śniadanko, tzn. zaraz po powrocie z badań cukru :-D
 
reklama
A kto ma przepis na najprostsze ciasto swiata, ktore zawsze wychodzi? Wklejcie prosze, bo chce L. zaskoczyc i upiec pierwszy raz :-)

Jesli w pieczeniu czujesz sie tak jak ja czyli masz dwie lewe rece to moge Ci dac na tiramisu, nic sie nie piecze tylko ubija dwie masy i gotowe a fajne:-D i nie ma surowych jajek:happy:
nie da sie spierniczyc tego słowo:-D
 
MAKARON RYZOWY Z BROKUŁEM

Makaron ryzowy
2, 3 puszki tunczyka sałatkowego w oleju /ile kto uwaza i lubi (olej odlewamy)
zółty ser na czuja /scieramy na tarce
brokuły

Gotujemy makaron i brokuły, mieszaamy ze soba, dodajemy tunczyka i posypujemy serem. Sól i pieprz do smaku. Zapiekamy ok 20min /poł godz w piekarniku.
GOTOWE!!!


ZAPIEKANKA RYZOWA

Ryz
ugotowany kurczak
zółty ser
pietruszka/natka
przyprawy

Gotujemy ryz i kurczaka. Mieso drobimy i mieszamy z ryzem. Dodajemy sporo posiekanej pietruszki, sól i pieprz.
Ser scieramy na tarce na wiekszych piórkach. Ser dodajemy bezposrednio przed zapiekaniem badz smazeniem na masełku. A jesli zapiekamy w piekarniku to zaroodporne i juz bez niczego. Pyyyyyyyycha!!!



TIRAMISU ZE SMIETANĄ:-)

250G sera mascarpone /ok 3opakowania
100g podłuznych biszkoptow /3paczki
130g smietany 30% do ubijania
3/4szkl (50g) cukru pudru
1szklanka kawy rozpuszczalnej
ok ze 3łyzki kakao

mozna dodac likier amaretto 50g /ja nie daje

Ubic smietane.
W drugiej miseczce do serka mascarpone dodac cukier puder i wymieszac. Do masy dodawac stopniowo smietane i wolniutko mieszac. W oryginalnym przepisie mówia zeby mieszac drewniana łyzka;-)
Biszkopty rozkładamy na blasze i nasaczamy kawa - 1łyzka kawy na 1biszkopt jest ok. Kawa moze byc z likierem.
Na biszkopty kładziemy polowe masy. Jeszcze raz biszkopty plus kawa i na to masa. Posypujemy kakao najlepiej przez sitko.
Wstawiamy na kilka godz do lodówki, zeby wszystko przeszło :tak:

Smacznego!!!
 
Ostatnia edycja:
CHAŁKA


Składniki:

- 40 g drożdży

- 550 g mąki

- 1 łyżeczka soli

- 1/2 szkl mleka

- 1 duże jajko

- 2 łyżki masła

- 5 łyżek wody

- 4 łyżki cukru

- żółtko

- kruszonka ( 2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyzka masła)



Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia.

Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek , wlać wyrośnięty rozczyn, jajko rozmącone z 3 łyżkami cukru, sól, rozpuszczone ciepłe masło i wodę.

Zagnieść ciasto, aż zaczną pokazywać sie pęcherzyki powietrza, następnie zostawić do wyrośniecia, aż podwoi swoją objetość. Jeszcze raz zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Z każdej części uformować wałki ,równej długości i zapleść z nich warkocz. Końce połączyć i podwiną pod spód.

Chalkę przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i pozostawić około 20 min do wyrośnięcia. Nastepnie posmarować wierzch żółtkiem i posypać kruszonką.

Piec około 20-30 min w 180 stopniach C.

Smacznego!


przepis z tego bloga
http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3078560,title,Chalka,index.html

wyszla pyszna, zreszta przeczytalam komentarze i zlego nie bylo , pierwszy raz robila . tylko moja uwaga nie zaplatac za luzno bo bedzie szeroka i niska ale i tak pyszna:)
 
a ja mam drozdze sypkie z Wloch wlasnie z lidla hihi:p moj jak w trasie byl to od razu 20 szt mi kupil bo to moze lezec:)
gorzej z tym brakiem piekarnika:/ w ognisku nie upieczesz :/
 
reklama
hihhi, moze jednak sobie sprawie ten piekarnik kurcze :baffled:
albo za rada Macku pojade na etne wypiekac chalke ;-)
 
Do góry