reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Książka kucharska - Dieta karmiącej mamy :-)

Do tych pyszności dokładam ZDROWE muffiny owsiane z razowej pszennej mąki!

Kuchnia Agaty: Muffiny owsiane- samo zdrowie!

W mojej wersji było więcej mleka (jakoś mi się polało), więc nie chrupią, a z dodatków wsypałam kruszone migdały i pestki słonecznika zamiast czekolady i tych innych bajerów wymienionych przez autorkę. Na śniadanie rewelka i zamiast dać się zjeść wyrzutom sumienia z powodu napychania brzucha słodyczami, można spokojnie zjeść owe muffiny. Smacznego :)

Jutro je zrobię na śniadanko, tzn. zaraz po powrocie z badań cukru :-D
 
reklama
A kto ma przepis na najprostsze ciasto swiata, ktore zawsze wychodzi? Wklejcie prosze, bo chce L. zaskoczyc i upiec pierwszy raz :-)

Jesli w pieczeniu czujesz sie tak jak ja czyli masz dwie lewe rece to moge Ci dac na tiramisu, nic sie nie piecze tylko ubija dwie masy i gotowe a fajne:-D i nie ma surowych jajek:happy:
nie da sie spierniczyc tego słowo:-D
 
MAKARON RYZOWY Z BROKUŁEM

Makaron ryzowy
2, 3 puszki tunczyka sałatkowego w oleju /ile kto uwaza i lubi (olej odlewamy)
zółty ser na czuja /scieramy na tarce
brokuły

Gotujemy makaron i brokuły, mieszaamy ze soba, dodajemy tunczyka i posypujemy serem. Sól i pieprz do smaku. Zapiekamy ok 20min /poł godz w piekarniku.
GOTOWE!!!


ZAPIEKANKA RYZOWA

Ryz
ugotowany kurczak
zółty ser
pietruszka/natka
przyprawy

Gotujemy ryz i kurczaka. Mieso drobimy i mieszamy z ryzem. Dodajemy sporo posiekanej pietruszki, sól i pieprz.
Ser scieramy na tarce na wiekszych piórkach. Ser dodajemy bezposrednio przed zapiekaniem badz smazeniem na masełku. A jesli zapiekamy w piekarniku to zaroodporne i juz bez niczego. Pyyyyyyyycha!!!



TIRAMISU ZE SMIETANĄ:-)

250G sera mascarpone /ok 3opakowania
100g podłuznych biszkoptow /3paczki
130g smietany 30% do ubijania
3/4szkl (50g) cukru pudru
1szklanka kawy rozpuszczalnej
ok ze 3łyzki kakao

mozna dodac likier amaretto 50g /ja nie daje

Ubic smietane.
W drugiej miseczce do serka mascarpone dodac cukier puder i wymieszac. Do masy dodawac stopniowo smietane i wolniutko mieszac. W oryginalnym przepisie mówia zeby mieszac drewniana łyzka;-)
Biszkopty rozkładamy na blasze i nasaczamy kawa - 1łyzka kawy na 1biszkopt jest ok. Kawa moze byc z likierem.
Na biszkopty kładziemy polowe masy. Jeszcze raz biszkopty plus kawa i na to masa. Posypujemy kakao najlepiej przez sitko.
Wstawiamy na kilka godz do lodówki, zeby wszystko przeszło :tak:

Smacznego!!!
 
Ostatnia edycja:
CHAŁKA


Składniki:

- 40 g drożdży

- 550 g mąki

- 1 łyżeczka soli

- 1/2 szkl mleka

- 1 duże jajko

- 2 łyżki masła

- 5 łyżek wody

- 4 łyżki cukru

- żółtko

- kruszonka ( 2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyzka masła)



Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia.

Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek , wlać wyrośnięty rozczyn, jajko rozmącone z 3 łyżkami cukru, sól, rozpuszczone ciepłe masło i wodę.

Zagnieść ciasto, aż zaczną pokazywać sie pęcherzyki powietrza, następnie zostawić do wyrośniecia, aż podwoi swoją objetość. Jeszcze raz zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Z każdej części uformować wałki ,równej długości i zapleść z nich warkocz. Końce połączyć i podwiną pod spód.

Chalkę przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i pozostawić około 20 min do wyrośnięcia. Nastepnie posmarować wierzch żółtkiem i posypać kruszonką.

Piec około 20-30 min w 180 stopniach C.

Smacznego!


przepis z tego bloga
http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3078560,title,Chalka,index.html

wyszla pyszna, zreszta przeczytalam komentarze i zlego nie bylo , pierwszy raz robila . tylko moja uwaga nie zaplatac za luzno bo bedzie szeroka i niska ale i tak pyszna:)
 
a ja mam drozdze sypkie z Wloch wlasnie z lidla hihi:p moj jak w trasie byl to od razu 20 szt mi kupil bo to moze lezec:)
gorzej z tym brakiem piekarnika:/ w ognisku nie upieczesz :/
 
reklama
hihhi, moze jednak sobie sprawie ten piekarnik kurcze :baffled:
albo za rada Macku pojade na etne wypiekac chalke ;-)
 
Do góry