reklama
blond_20
Czarownica
Przepis na amerykanki
Składniki:
* 125g margaryny
* 1 łyżka proszku do pieczenia
* 125g cukru
* 270 g mąki
* 1 jajko
* 1 cukier waniliwy
* 1 łyżka soku z cytryny
* 150g lukru
(10 porcji około)
Wymieszać margarynę, cukier, jajko, cukier waniliowy, sok z cytryny, proszek do pieczenia i mąkę mikserem.Wyłożyć blachę papierem i uformować placuszki z ciasta. Piec ciasteczka ok. 12 minut w T 175 st. Płaską stronę polać lukrem i pozostawić do wystygnięcia.
Zamiast lukru można polać czekoladą, polewą albo co tam wymyślicie i np. posypać posypką albo orzechami To zależy co kto lubi . SMACZNEGO!
Składniki:
* 125g margaryny
* 1 łyżka proszku do pieczenia
* 125g cukru
* 270 g mąki
* 1 jajko
* 1 cukier waniliwy
* 1 łyżka soku z cytryny
* 150g lukru
(10 porcji około)
Wymieszać margarynę, cukier, jajko, cukier waniliowy, sok z cytryny, proszek do pieczenia i mąkę mikserem.Wyłożyć blachę papierem i uformować placuszki z ciasta. Piec ciasteczka ok. 12 minut w T 175 st. Płaską stronę polać lukrem i pozostawić do wystygnięcia.
Zamiast lukru można polać czekoladą, polewą albo co tam wymyślicie i np. posypać posypką albo orzechami To zależy co kto lubi . SMACZNEGO!
mamina karierowiczka
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 10 Październik 2011
- Postów
- 1 009
prosty jablecznik w piec minut:
szklanka maki
szklanka kaszy manny
dodajesz lyzke proszku do pieczenia
szklanke cukru
i mieszasz prochy reka, wysypujesz na dno tortownicy czy blachy zeby zakrylo dno
na to starte jablka zeby zakrylo proch
na to proch
na to jablka
na to proch i na proch dajesz kostke margaryny takie plastry co by zakryc proch
do piekarnika , pieczesz az sie upiecze potem tylko posypac cukrem pudrem i juz
gotowe
z
a
j
e
b
i
s
t
e
szklanka maki
szklanka kaszy manny
dodajesz lyzke proszku do pieczenia
szklanke cukru
i mieszasz prochy reka, wysypujesz na dno tortownicy czy blachy zeby zakrylo dno
na to starte jablka zeby zakrylo proch
na to proch
na to jablka
na to proch i na proch dajesz kostke margaryny takie plastry co by zakryc proch
do piekarnika , pieczesz az sie upiecze potem tylko posypac cukrem pudrem i juz
gotowe
z
a
j
e
b
i
s
t
e
zaza26
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 7 Styczeń 2012
- Postów
- 2 260
Przepis na jabłka pod krusznką
jabłka zetrzeć na dużych oczkach, doprawić cukrem i cynamonem i wyłożyć do naczynia żaroodpornego, bez podsmażania
kruszonka: pół kostki miękkiego masła, szklanka cukru i około pół szklanki mąki, ale dodawać stopniowo, tak aby masa nie wyszła za sucha; wszystkie składniki wymieszać razem i przykryć tą masą jabłka
piec do zarumienia kruszonki w temp około 180 stopni
można ( a nawet trzeba
) podawać z lodami i bitą śmietaną
Smacznego!
jabłka zetrzeć na dużych oczkach, doprawić cukrem i cynamonem i wyłożyć do naczynia żaroodpornego, bez podsmażania
kruszonka: pół kostki miękkiego masła, szklanka cukru i około pół szklanki mąki, ale dodawać stopniowo, tak aby masa nie wyszła za sucha; wszystkie składniki wymieszać razem i przykryć tą masą jabłka
piec do zarumienia kruszonki w temp około 180 stopni
można ( a nawet trzeba
Smacznego!
alijenka
Mamcia Nataszki :))
Bułka dukanowska z mikrofalówki
SKŁADNIKI (1 PORCJA – 3-4 KROMKI)
2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka otrębów pszennych
1 jajko
1 łyżka serka homogenizowanego (0-5%)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
przyprawy (wg gustu)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Całość wymieszać na jednolitą masę. Przelać do małej miseczki i w niej piec w mikrofalówce 800 W przez 4 minuty. W czasie pieczenia masa sama odklei się od brzegów miski i wyrośnie w formie kulki – wystarczy wyjąć. Gdy trochę ostygnie, pokroić w kromki.Bułeczkę trzeba dobrze doprawić solą i pieprzem bo wyjdzie mdła. Dodatkowo można też przyprawić dowolnymi ziołami – wg uznania i smaku (ja najczęściej dodaję szczyptę bazylii i oregano w proszku).
SKŁADNIKI (1 PORCJA – 3-4 KROMKI)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Całość wymieszać na jednolitą masę. Przelać do małej miseczki i w niej piec w mikrofalówce 800 W przez 4 minuty. W czasie pieczenia masa sama odklei się od brzegów miski i wyrośnie w formie kulki – wystarczy wyjąć. Gdy trochę ostygnie, pokroić w kromki.Bułeczkę trzeba dobrze doprawić solą i pieprzem bo wyjdzie mdła. Dodatkowo można też przyprawić dowolnymi ziołami – wg uznania i smaku (ja najczęściej dodaję szczyptę bazylii i oregano w proszku).
gosiaczek30
Fanka BB :)
prosty jablecznik w piec minut:
szklanka maki
szklanka kaszy manny
dodajesz lyzke proszku do pieczenia
szklanke cukru
i mieszasz prochy reka, wysypujesz na dno tortownicy czy blachy zeby zakrylo dno
na to starte jablka zeby zakrylo proch
na to proch
na to jablka
na to proch i na proch dajesz kostke margaryny takie plastry co by zakryc proch
do piekarnika , pieczesz az sie upiecze potem tylko posypac cukrem pudrem i juz
gotowe
z
a
j
e
b
i
s
t
e
faktycznie prosty do zrobienia - na weekend go zrobie :-)
KamilaLublin
♥Zakochana w synach♥
za duzo przepysznych przepisow tu jest !! az mi slinka cieknie i mam ochote zrobic wszystko na raz!
Waris
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 3 Listopad 2011
- Postów
- 978
Placek na maślance z owocami
Ciasto:
1 szkl. maślanki,
2 całe jajka,
1 szkl.cukru,
cukier waniliowy,
1/2 szkl. oliwy,
2 i 1/2 szkl. mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Cukier z jajkami ubijamy mikserem, dodając szklankę maślanki i oliwę. Mąkę mieszamy z proszkiem i powoli dodajemy do ciasta, na koniec dodajemy cukier waniliowy.
Owoce: jagody, maliny, śliwki, jabłka ( mogą być same np. jagody albo różne np. śliwki z jabłkami wg upodobań) układamy je na cieście.
Kruszonka:
3 łyżki cukru pudru,
1 cukier waniliowy,
1 szkl. mąki,
1/2 kostki margaryny.
Zagnieść i rozkruszyć na ciasto z owocami.
Piec ok.50 min. w temperaturze 170-190 st.C aż się zrumieni.
Smacznego!
Ciasto:
1 szkl. maślanki,
2 całe jajka,
1 szkl.cukru,
cukier waniliowy,
1/2 szkl. oliwy,
2 i 1/2 szkl. mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Cukier z jajkami ubijamy mikserem, dodając szklankę maślanki i oliwę. Mąkę mieszamy z proszkiem i powoli dodajemy do ciasta, na koniec dodajemy cukier waniliowy.
Owoce: jagody, maliny, śliwki, jabłka ( mogą być same np. jagody albo różne np. śliwki z jabłkami wg upodobań) układamy je na cieście.
Kruszonka:
3 łyżki cukru pudru,
1 cukier waniliowy,
1 szkl. mąki,
1/2 kostki margaryny.
Zagnieść i rozkruszyć na ciasto z owocami.
Piec ok.50 min. w temperaturze 170-190 st.C aż się zrumieni.
Smacznego!
KamilaLublin
♥Zakochana w synach♥
mam już dwa wypatrzone przepisy z których na 100% skorzystam kiedyś i mam nadzieję że nie będę musiała długo czekać - pod koniec miesiąca na pewno ! nie ma innej opcji
reklama
Które tak z ciekawości?
Sałatka Tabuleh
Składniki:
250 g kaszy kus-kus
2 cytryny
8 łyżek oliwy z oliwek
3 pomidory
1 papryka czerwona
1 surowy ogórek
2 łyżki świeżej cebuli - najlepsza czerwona
1 kiwi
sól
pieprz
ewentualnie:
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka estragonu
3 łyżki posiekanej świeżej mięty
Przygotowanie:
Kus-kus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, (ale dac wody tylko do poziomu kaszki, reszte wyciagnie ona z warzyw) dodać do niego sok z cytryny i oliwę z oliwek, drobno pokrojone warzywa i przyprawy. Dobrze wymieszać i mocno schłodzić. Udekorować miętą i cytryn
Ciasto bez zagniatania na cienką i chrupiącą pizzę
Składniki: na 2 duże pizze (każda o wymiarach około 45 - 32 cm)
Można przygotować dwie różne pizze, układając na każdej pizzy inne składniki lub upiec jedną pizzę dzieląc ilość składników na pół
• 3 i 3/4 szklanki (500 g) mąki pszennej *
• 2 i 1/2 łyżeczki (10 gram) suchych drożdży instant *
• 3/4 łyżeczki (5 gram) soli
• 3/4 łyżeczki + szczypta (około 3 gram) cukru
• 1 i 1/3 szklanki wody (300 g) w temperaturze pokojowej
• oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia do wysmarowania blach
Potrzebne będą: 2 duże blachy (np. z wyposażenia piekarnika) o wymiarach około 45 cm x 32 cm
Przygotowanie:
* Na pizzę z ciasta bez wygniatania najlepiej nadaje się mąka chlebowa o wysokiej zawartości protein, które w połączeniu z wodą tworzą gluten potrzebny do wyrastania ciasta. Mąka chlebowa to mąka typu 850. Można ją dostać w sklepach ekologicznych lub na stoiskach ekologicznych w supermarketach. Jest dostępna w większości delikatesów. Czasem nie jest nazwana „chlebowa”, wówczas rozpoznaje się ją po typie (850 lub 750).
Można też użyć mąki o niższej zawartości protein np. mąki uniwersalnej, mąki typu 550 lub mąki przeznaczonej na pizzę, (np. Perfecja Lubelli), ale ciasto nie będzie miało idealnie takiej samej struktury jak ciasto przygotowane z mąki chlebowej. pizza z mąki o niższym typie np. 650 udaje się bardzo dobrze :-)
Sałatka Tabuleh
Składniki:
250 g kaszy kus-kus
2 cytryny
8 łyżek oliwy z oliwek
3 pomidory
1 papryka czerwona
1 surowy ogórek
2 łyżki świeżej cebuli - najlepsza czerwona
1 kiwi
sól
pieprz
ewentualnie:
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka estragonu
3 łyżki posiekanej świeżej mięty
Przygotowanie:
Kus-kus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, (ale dac wody tylko do poziomu kaszki, reszte wyciagnie ona z warzyw) dodać do niego sok z cytryny i oliwę z oliwek, drobno pokrojone warzywa i przyprawy. Dobrze wymieszać i mocno schłodzić. Udekorować miętą i cytryn
Ciasto bez zagniatania na cienką i chrupiącą pizzę
Składniki: na 2 duże pizze (każda o wymiarach około 45 - 32 cm)
Można przygotować dwie różne pizze, układając na każdej pizzy inne składniki lub upiec jedną pizzę dzieląc ilość składników na pół
• 3 i 3/4 szklanki (500 g) mąki pszennej *
• 2 i 1/2 łyżeczki (10 gram) suchych drożdży instant *
• 3/4 łyżeczki (5 gram) soli
• 3/4 łyżeczki + szczypta (około 3 gram) cukru
• 1 i 1/3 szklanki wody (300 g) w temperaturze pokojowej
• oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia do wysmarowania blach
Potrzebne będą: 2 duże blachy (np. z wyposażenia piekarnika) o wymiarach około 45 cm x 32 cm
Przygotowanie:
- Do miski przesiać mąkę, wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Wlać wodę i mieszać drewnianą łyżką lub ręką przez około 30 sekund, tylko do czasu połączenia się składników. Miskę przykryć folią spożywczą lub kilkakrotnie złożoną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pomieszczenia, bez przeciągów, na około 2 godziny, do czasu aż ciasto urośnie więcej niż dwukrotnie.
- Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę lub blat, zeskrobując szpatułką resztki ze ścianek miski. Uformować z grubsza kulę (ciasto będzie dość rzadkie) i podzielić ją na 2 części. Dwie części ciasta oddzielić od siebie na odległość około 10 cm, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 30 minut.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C. Każdą z dwóch blach posmarować około 4 łyżkami oliwy z oliwek. Wyłożyć pierwszą część ciasta na jednej z blaszek i rozciągnąć je palcami po całej powierzchni, otrzymując równy placek (nie ma konieczności formowania rantu bocznego). Jeśli ciasto klei się do palców, można oprószyć je mąką lub natłuścić oliwą. Powtórzyć z drugą połową ciasta na drugiej blaszce.
- Na placku z ciasta rozsmarować sos i ułożyć dodatki np. jak w pizzy ze szparagami i białym sosem lub w mini pizzach ze szpinakiem (delikatne dodatki takie jak szynka parmeńska należy dodać pod sam koniec pieczenia pizzy). Blaszkę z pizzą wstawić do nagrzanego piekarnika do środkowej jego części. Piec przez 30 - 35 minut, aż spód ciasta będzie bardzo dobrze zrumieniony i łatwo będzie odchodził od blaszki. Boki ciasta będą też dość mocno zrumienione, ale nie będą one spalone.
* Na pizzę z ciasta bez wygniatania najlepiej nadaje się mąka chlebowa o wysokiej zawartości protein, które w połączeniu z wodą tworzą gluten potrzebny do wyrastania ciasta. Mąka chlebowa to mąka typu 850. Można ją dostać w sklepach ekologicznych lub na stoiskach ekologicznych w supermarketach. Jest dostępna w większości delikatesów. Czasem nie jest nazwana „chlebowa”, wówczas rozpoznaje się ją po typie (850 lub 750).
Można też użyć mąki o niższej zawartości protein np. mąki uniwersalnej, mąki typu 550 lub mąki przeznaczonej na pizzę, (np. Perfecja Lubelli), ale ciasto nie będzie miało idealnie takiej samej struktury jak ciasto przygotowane z mąki chlebowej. pizza z mąki o niższym typie np. 650 udaje się bardzo dobrze :-)
Ostatnia edycja:
Podziel się: