reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska - Dieta karmiącej mamy :-)

chyba tez skorzystam z tego przepisu:tak:
zupe z owocow morza jem czesto (teraz prawie w ogole bo wiaddomo, ze z owocami morza w ciazy nie mozna przeginac) ale rybnej jeszcze nie jadłam:no::zawstydzona/y: czas sprobować:-D
 
reklama
Przepis na amerykanki
Składniki:
* 125g margaryny
* 1 łyżka proszku do pieczenia
* 125g cukru
* 270 g mąki
* 1 jajko

* 1 cukier waniliwy
* 1 łyżka soku z cytryny
* 150g lukru

(10 porcji około)
Wymieszać margarynę, cukier, jajko, cukier waniliowy, sok z cytryny, proszek do pieczenia i mąkę mikserem.Wyłożyć blachę papierem i uformować placuszki z ciasta. Piec ciasteczka ok. 12 minut w T 175 st. Płaską stronę polać lukrem i pozostawić do wystygnięcia.
Zamiast lukru można polać czekoladą, polewą albo co tam wymyślicie i np. posypać posypką albo orzechami ;) To zależy co kto lubi . SMACZNEGO!
 
prosty jablecznik w piec minut:

szklanka maki
szklanka kaszy manny
dodajesz lyzke proszku do pieczenia
szklanke cukru
i mieszasz prochy reka, wysypujesz na dno tortownicy czy blachy zeby zakrylo dno
na to starte jablka zeby zakrylo proch
na to proch
na to jablka
na to proch i na proch dajesz kostke margaryny takie plastry co by zakryc proch
do piekarnika , pieczesz az sie upiecze potem tylko posypac cukrem pudrem i juz

gotowe
z
a
j
e
b
i
s
t
e
 
Przepis na jabłka pod krusznką

jabłka zetrzeć na dużych oczkach, doprawić cukrem i cynamonem i wyłożyć
do naczynia żaroodpornego, bez podsmażania

kruszonka: pół kostki miękkiego masła, szklanka cukru i około pół szklanki mąki, ale dodawać stopniowo, tak aby masa nie wyszła za sucha; wszystkie składniki wymieszać razem i przykryć tą masą jabłka
piec do zarumienia kruszonki w temp około 180 stopni
biggrin.gif

można ( a nawet trzeba
wink2.gif
) podawać z lodami i bitą śmietaną
biggrin.gif


Smacznego!
 
Bułka dukanowska z mikrofalówki




SKŁADNIKI (1 PORCJA – 3-4 KROMKI)

puce.gif
2 łyżki otrębów owsianych
puce.gif
1 łyżka otrębów pszennych
puce.gif
1 jajko
puce.gif
1 łyżka serka homogenizowanego (0-5%)
puce.gif
1 łyżeczka proszku do pieczenia
puce.gif
szczypta soli
puce.gif
przyprawy (wg gustu)

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Całość wymieszać na jednolitą masę. Przelać do małej miseczki i w niej piec w mikrofalówce 800 W przez 4 minuty. W czasie pieczenia masa sama odklei się od brzegów miski i wyrośnie w formie kulki – wystarczy wyjąć. Gdy trochę ostygnie, pokroić w kromki.Bułeczkę trzeba dobrze doprawić solą i pieprzem bo wyjdzie mdła. Dodatkowo można też przyprawić dowolnymi ziołami – wg uznania i smaku (ja najczęściej dodaję szczyptę bazylii i oregano w proszku).
 
prosty jablecznik w piec minut:

szklanka maki
szklanka kaszy manny
dodajesz lyzke proszku do pieczenia
szklanke cukru
i mieszasz prochy reka, wysypujesz na dno tortownicy czy blachy zeby zakrylo dno
na to starte jablka zeby zakrylo proch
na to proch
na to jablka
na to proch i na proch dajesz kostke margaryny takie plastry co by zakryc proch
do piekarnika , pieczesz az sie upiecze potem tylko posypac cukrem pudrem i juz

gotowe
z
a
j
e
b
i
s
t
e



faktycznie prosty do zrobienia - na weekend go zrobie :-)
 
Placek na maślance z owocami

Ciasto:
1 szkl. maślanki,
2 całe jajka,
1 szkl.cukru,
cukier waniliowy,
1/2 szkl. oliwy,
2 i 1/2 szkl. mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Cukier z jajkami ubijamy mikserem, dodając szklankę maślanki i oliwę. Mąkę mieszamy z proszkiem i powoli dodajemy do ciasta, na koniec dodajemy cukier waniliowy.
Owoce: jagody, maliny, śliwki, jabłka ( mogą być same np. jagody albo różne np. śliwki z jabłkami wg upodobań) układamy je na cieście.
Kruszonka:
3 łyżki cukru pudru,
1 cukier waniliowy,
1 szkl. mąki,
1/2 kostki margaryny.
Zagnieść i rozkruszyć na ciasto z owocami.
Piec ok.50 min. w temperaturze 170-190 st.C aż się zrumieni.
Smacznego!
 
mam już dwa wypatrzone przepisy z których na 100% skorzystam kiedyś i mam nadzieję że nie będę musiała długo czekać - pod koniec miesiąca na pewno ! :) nie ma innej opcji :)
 
reklama
Które tak z ciekawości?

Sałatka Tabuleh

Składniki:
250 g kaszy kus-kus
2 cytryny
8 łyżek oliwy z oliwek
3 pomidory
1 papryka czerwona
1 surowy ogórek
2 łyżki świeżej cebuli - najlepsza czerwona
1 kiwi
sól
pieprz
ewentualnie:
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka estragonu
3 łyżki posiekanej świeżej mięty




Przygotowanie:

Kus-kus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, (ale dac wody tylko do poziomu kaszki, reszte wyciagnie ona z warzyw) dodać do niego sok z cytryny i oliwę z oliwek, drobno pokrojone warzywa i przyprawy. Dobrze wymieszać i mocno schłodzić. Udekorować miętą i cytryn


Ciasto bez zagniatania na cienką i chrupiącą pizzę

Składniki: na 2 duże pizze (każda o wymiarach około 45 - 32 cm)

Można przygotować dwie różne pizze, układając na każdej pizzy inne składniki lub upiec jedną pizzę dzieląc ilość składników na pół

3 i 3/4 szklanki (500 g) mąki pszennej *
2 i 1/2 łyżeczki (10 gram) suchych drożdży instant *
3/4 łyżeczki (5 gram) soli
3/4 łyżeczki + szczypta (około 3 gram) cukru
1 i 1/3 szklanki wody (300 g) w temperaturze pokojowej

oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia do wysmarowania blach

Potrzebne będą: 2 duże blachy (np. z wyposażenia piekarnika) o wymiarach około 45 cm x 32 cm



Przygotowanie:

  • Do miski przesiać mąkę, wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Wlać wodę i mieszać drewnianą łyżką lub ręką przez około 30 sekund, tylko do czasu połączenia się składników. Miskę przykryć folią spożywczą lub kilkakrotnie złożoną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pomieszczenia, bez przeciągów, na około 2 godziny, do czasu aż ciasto urośnie więcej niż dwukrotnie.
  • Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę lub blat, zeskrobując szpatułką resztki ze ścianek miski. Uformować z grubsza kulę (ciasto będzie dość rzadkie) i podzielić ją na 2 części. Dwie części ciasta oddzielić od siebie na odległość około 10 cm, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C. Każdą z dwóch blach posmarować około 4 łyżkami oliwy z oliwek. Wyłożyć pierwszą część ciasta na jednej z blaszek i rozciągnąć je palcami po całej powierzchni, otrzymując równy placek (nie ma konieczności formowania rantu bocznego). Jeśli ciasto klei się do palców, można oprószyć je mąką lub natłuścić oliwą. Powtórzyć z drugą połową ciasta na drugiej blaszce.
  • Na placku z ciasta rozsmarować sos i ułożyć dodatki np. jak w pizzy ze szparagami i białym sosem lub w mini pizzach ze szpinakiem (delikatne dodatki takie jak szynka parmeńska należy dodać pod sam koniec pieczenia pizzy). Blaszkę z pizzą wstawić do nagrzanego piekarnika do środkowej jego części. Piec przez 30 - 35 minut, aż spód ciasta będzie bardzo dobrze zrumieniony i łatwo będzie odchodził od blaszki. Boki ciasta będą też dość mocno zrumienione, ale nie będą one spalone.

*
Na pizzę z ciasta bez wygniatania najlepiej nadaje się mąka chlebowa o wysokiej zawartości protein, które w połączeniu z wodą tworzą gluten potrzebny do wyrastania ciasta. Mąka chlebowa to mąka typu 850. Można ją dostać w sklepach ekologicznych lub na stoiskach ekologicznych w supermarketach. Jest dostępna w większości delikatesów. Czasem nie jest nazwana „chlebowa”, wówczas rozpoznaje się ją po typie (850 lub 750).
Można też użyć mąki o niższej zawartości protein np. mąki uniwersalnej, mąki typu 550 lub mąki przeznaczonej na pizzę, (np. Perfecja Lubelli), ale ciasto nie będzie miało idealnie takiej samej struktury jak ciasto przygotowane z mąki chlebowej. pizza z mąki o niższym typie np. 650 udaje się bardzo dobrze :-)
 
Ostatnia edycja:
Do góry