reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Książka kucharska - Dieta karmiącej mamy :-)

To ja dorzuce, bede dorzucac jakies makaroniki 5minutowe ;-)
Zaznaczam, podaje na oko :tak:

Pesto z pomidorow
Ugotowany makaron lepiej maly typu swiderki czy rurki
Pokrojone w kostke swieze pomidory (jak ktos nie lubi- to pozbyc sie skorki)
Odrobinka wycisnietego czosnku (mysle, ze na dwie osoby nawet pol malego zabka wystarczy)
Bazylia (ja jak np. nie mam swiezej, to daje troszke pesto z bazylii), oliwa z oliwek, sol, pieprz

Pomidorki wymieszczac z oliwa czosnkiem sola pieprzem i bazylia
To wrzucic do ugotowanego makaronu (makaron moze byc przestudzony, ale tez cieply)
Wcinac z jakims serkiem typu parmezan ;-)


Makaron 4sery (Quattro formaggi)
Ugotwac makaron, odcedzic nie do konca, zostawiajac niewielka ilosc wody (okolo 2lyzek)
W to wrzucic pokrojone w kostke 4rodzaje sera (jakie sa w lodowce: francuski, zolty, topiony, parmezan, czy jakis wedzony-w rownych proporcjach- nie nadaja sie serki kremowe)
Wymieszac az serki sie roztopia
Finito ;-)

Lasagne z pesto
Wlasciwie nie nazywa sie to lasagne, bo lasagne jest wysokie, a to nie. Nazywa sie to millefoglie- czyli tysiac warstw (tez nijak sie ma do ksztaltu hihihi)
- pesto
- beszamel
- serek najlepiej parmezan
Na dol rozsmarowujemy beszamel i powiedzmy tak na wielkosc 1platu lasagne 2lyzki beszamelu i 1lyzka pesto- tez smarujemy- wlasciwie mieszamy pesto z beszamelem i posypujemy lekko serem- tak robi sie kazda warstwe- beszamel-pesto-ser-plat lasagne-beszamel.... warstwy nie wiecej nic 4 mysle w sumie
Zapiec w piekarniku 180stopni 20minut
Jest to cienkie

Makaron typu All'amatriciana
Boczek pokrojony w kostke
Cebulka
Sos pomidorowy z puszki (ja wole ten juz przetarty, ale to rzecz gustu)
Ladnie wysmazyc boczus, dodac cebulke i jak sie wysmazy takze ona dodac sos i wygotowac go troche z tym boczkiem, by mial konsystencje sosu do makaronu :tak:. Proste a smaczne :tak:
Do smaku mozna podawac posypany serkiem, ale jak kto lubi

Makaronik all'arrabiata (wsciekly)
Sos pomidorowy z puszki (przetarty)
Czosnek 1 zabek
Oliwa z oliwek
Papryczka peperoncino
Do posypania: pietruszka i serek
Na oliwe wrzucamy czosnek, jak sie zrumieni wyciagamy go (ma dac posmak), zalewamy oliwe sosem i dajemy do smaku papryczke- ile kto lubi.
Sos powinien byc ladnie wygotowany, by sie zredukowal.
Przed podaniem posypac pietruszka i serkiem

Makaron z maslem
Szybki a jaaaaki dobry
Ugotuj makaron- odcedz i wrzuc do niego troche masla- posyp obficie serkiem typu parmezan

Boski makaron z mascarpone u cukinia (uwaga, bomba kaloryczna hihihi)
Cukinia, Serek Mascarpone parmezan
Cukinie najlepiej zetrzec na tarce
Ugotowac w minimalnej ilosci ody ta, by pod koniec wlasciwie jej nei bylo
Dorzucic troszke parmezanu i tyle mascarpone, by osiagnac efekt sosu do makaronu
Pyyyycha

Makaron z tunczykiem z puszki
Tunczyk z puszki
Pomidorki swieze, lub z puszki, cebulka, sol pieprz mieta (mieta swieza wiadomo najlepsza, ale moze byc mrozona lub od biedy- z torebki herbaty) oliwa
Podsmazyc na cebulce tunczyka z puszki, dodac do tego pomidorki i smazyc, az sie ladnie rozmiekna, ewentualnie w razie potrzeby dolac wody, by miala w czym mieknac.
Jak sos sie ladnie zawiaze, na koniec dodac mietke do smaku
 
reklama
Na życzenie wrzucam przepis na babkę z białek. Oryginalna nazwa to BABKA TEŚCIOWEJ, ale naprawdę fajna, łatwa i tania :)

Składniki:

mąka 2 szklanka białko 1 szklanka
masło 20 dag stopionego
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczka
kakao 1 łyżka
skórka obtarta z cytryny ewentualnie sok lub zapach cytrynowy

Wszystkie składniki zmiksować. Połowę ciasta wymieszać z kakao i wlać do formy. Na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto. Wstawić babkę do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190 °C, aż ciasto się zrumieni i zacznie odstawać od ścianek formy. Po wystudzeniu babkę polać dowolną polewą.
 
No to ja zaproponuje salatke sledziowa ,, DEL ORGAZMO''

- matyjasy okolo 1kg
- cebula - 6 szt
- smietana 2lyz
- majonez 2lyz
- cytryna kika/nascie kropli
- koperek swiezy caly peczek ( powinno byc sporo)
- pieprz

Matyjasa moczymy aby nie byl slony, kroimy w nie duza kostke i do salaterki. Cebula musi buc bardzo bardzo drobno pokrojona - do salaterki. Mieszamy i skrapiamy cytryna - powinien byc lekko kwasny smak. Dodajemy posiekany koperek i pieprz - mieszamy. Na koncu dodajemy smietane i majonez zawsze pol na pol i ponownie mieszamy. jesli jest za geste to dodajemy wiecej smietany i majonezu. Najlepiej smakuje na drugi dzien kiedy wszystjie skladniki sie przegryza.

A ja wlasnie zastanawialam sie co zrobic z tymi sledzialmi w lodowce wiec wielkie dzieki za pomysl, Sledzie czekaja na konsumpcje :tak::-) a ze dzis piatek wiec jak znalazl :-)
 
a to pesto to ze sloika czy sama jakos to robisz
znam tylko to zielone ze sloika

zalezy, jak mam duzo bazylii na zbyciu (tudaja za darmo jak sie zrobi wieksza ilosci zakupow w warzywniaku) to robie sama :tak:
wrzucasz do blendera liscie bazylii, dosc duzo, tak np na pol-scislo by bylo pol blendera
zalewasz to oliwa, tak do 1/4 blendera
zabek czosnku (maly)
parmezan- 1/8 blendera
orzeszki pini z 2lyzeczki, jesli trudno je dostac, to polecam luskany slonecznik :tak:
sol pieprz i zmiksowac :tak:

fakt, pesto swieze jest o wieeele smaczniejsze, ale czasem po prostu nie warto, w imie szybkiego obiadku sie meczyc ;-)
 
Sicilpol - dzisiaj na obiad jeden z Twoich przepisow na paste tylko nie moge sie zdecydowac ktory??? Skladniki mam na jeden z pomidorami, ktory polecasz najbardziej?
 
Kolorowe ciasto z kisieli:

Składniki
7 jaj, 1 szkl.cukru (ja daję 3/4szkl.), 1 szklanka mąki,
0,5 szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek i olej.


Ciasto dzielimy na tyle części ile chcemy mieć kolorów i do każdej dodajemy inny dodatek, np:

I-dodać 1/2 szklanki suchego maku
II-dodać 2 łyżki kakao
III-dodać 3 łyżki mąki
IV-dodać 2 łyżki kisielu wiśniowego

Ja dzisiaj zrobiłam z 3 kolorów - kakao, żółty kisiel i żurawinowy kisiel. Zurawionowy ma trochę za słaby barwnik i tego fioletu trzeba troszkę poszukać :)

W brytfankę (ja piekłam w keksówce, ale musi być do duża keksówka, albo mała kwadratowa forma) wylewać na środku po 3 łyżki każdego ciasta, aż do wyczerpania mas. Piec 50min. w temp 180stop.

Ponieważ dzisiaj zależało mi na zrobieniu szybkiego ciasta i pozbyciu się kisieli którym kończył się termin ważności (a zresztą taka forma najbardziej mi smakuje) to już nic więcej nie robiłam, ale w oryginale jest jeszcze masa do przełożenia:

1 galaretka wiśniowa na 1 szklankę wody-rozpuścić i ostudzić

Ubić 1/2l. śmietany kremówki-dodać ostudzoną galaretkę i wymieszać.


Przekroić na pół.przełożyć masą.


Ciasto polać polewą.

Można wylewać też bez porcjowania tylko po kolei każdą masę, albo zrobić kolorowe muffiny.
Różne efekty się wtedy uzyskuje:

Zobacz załącznik 438838Zobacz załącznik 438837Zobacz załącznik 438836

Jutro sprobuja stworzyc tak piekna mozaike jak Twoja, zobaczymy co z tego wyjdzie bo w pieczeniu to do najlepszych nie naleze :sorry2:

Nio i niestety musial post pod postem bo nikt tu nic nie pisze od kilku dobrych dni, a ja jak nie mam opcji co zrobic na obiad to z checia tu zagladam.

Jutro mam zamiar zrobic cycki na obiad :-D
 
reklama
witam,
mam nowy bajer blender już od świąt, ale specjalnie go nie używałam jeszcze. Namawiałam T, że będę tak korzystać, ale jak na razie to on miał rację...Do czego mogę wykorzystać blender?
Macie jakieś przepisy?



A to kilka moich sprawdzonych przepisów:

Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego

2 torebki kaszy gryczanej
30 g pieczarek
500 g mielonego
2 cebule
100 ml jogurtu naturalnego
Ser żółty do posypania
4 łyżki keczupu, sól pieprz

Ugotować kaszę, wsypać do naczynia żaroodpornego, dodać usmażone mięso z cebulą i pieczarkami, polać jogurtem wymieszanym z keczupem i posypać serem

Piec w temp. 180 st. ok 20-25 min.

TRUSKAWKI POD KREMEM NA CHRUPIĄCYCH WAFLACH

Składniki:
1 kg truskawek
2 op. serka mascarpone (500 g)
2 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki octu balsamicznego
3 wafle ryżowe

Przygotowanie:
Truskawki, umyć obrać z szypułek i pokroić w ćwiartki. Polać octem balsamicznym i wymieszać. Jajka rozdzielić, żółtka z 2 łyżkami cukru ubić na gładką masę i wymieszać z mascarpone. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem i delikatnie wymieszać z mascarpone. Wafle ryżowe pokruszyć i przełożyć do szklanek. Na wierzchu ułożyć warstwę truskawek (część odłożyć do dekoracji), następnie zalać całość kremem. Udekorować truskawkami. Deser można podać zaraz po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.
Wygląda i smakuje superrrr.

ZUPA SOCZEWICOWA

Ugotować 3 opakowania soczewicy zielonej .do garnka wlać ok. 6 litrów wody, ugotować to z 4 kostkami rosołowymi liściem laurowym, zielem wsypać soczewice, usmażyć na patelni 4 ząbki czosnku i 3 cebule pokrojone w kostkę. to poddusić, wrzucić do cebuli i czosnku 4 duze starte marchewki, to wszystko smazyć pare minut; potem wrzucić do garnka, dodać mały koncentrat i 2 puszki pomidorów bez skórki i ja jeszcze dodałam przecier jeden pomidorowy, doprawić vegetą, cukrem, sola pieprzem i zrobić zasmażkę
do tego można boczek podsmażyć ok 1/2kg.
Bajka....

Schab Pieczony w rękawie

Gdy na obiad przychodzi rodzina warto zainteresowac sie tym przepisem. Bardzo podzielne i gustowne :)
Składniki
dla 4-6 osób
schab, 1 kg
oliwa z oliwek, 50 ml
oregano tymianek, łyżka
czerwona papryka, łyżeczka
czosnek, 4 ząbki
sól, pieprz, do smaku
masło, 2 łyzki

Opis przygotowania
czas przygotowania: > 90 min
1. Schab płuczemy, osuszamy i odcinamy nadmiar tłuszczu. W misce mieszamy oliwę tymianek, paprykę, i oregano. Mięso nacieramy solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Następnie Do rękawa wlewamy marynatę po czym wkładamy do niego mięso i wiórki masła. Zamykamy i wkładamy na ok. 2 godzinki do lodówki. Schab Pieczemy w temp 180 stopni ok. 2 godziny. Pół godziny przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw tak by powstała chrupiąca skórka na wierzchu mięsa. Ja Schabik podałam z ziemniaczkami i ćwikłą

PIZZA BEZ DROŻDŻY

Składniki:
400g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżeczka soli,
2 czubate łyżki margaryny
to wszystko mieszamy; dodajemy 300 mi mleka
pieczemy w 170-180 stopniach termo obieg
Sos:
1 koncentrat pomidorowy duży
przyprawy np. bazylia, oregano ,
1 cebule kroimy i przesmażamy
sól,
pieprz,
oliwa
Gotujemy i co raz mieszamy

Piernik z dżemem mojej mamy PYYYYCHA

1 szkl. cukru
2 jaja
2 łyżki kakao
½ szkl. Oleju
2 łyżki dżemu
2 szkl. mąki
1 szkl. mleka (podgrzać)
1 łyżeczka sody
Utrzeć mikserem(najpierw produkty suche) i polać polewą

POLEWA:
2 łyżki wody
1 łyżka masła roślinnego
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru

Naleśnik po angielsku
1 por (dusić na kapce oleju i podlać kilkoma łyżkami wody)
5 plasterków szynki
2 serki serdelki
Posiekac pora i szynke, dusić i dodać serek topiony z takiego "serdelka". Serek mazowiecki, kremowy (bez dodatkow).
Soli nie trzeba, pieprzu można. Por jest wtedy soczysty, sosik serowy i kawaleczki szynki - mniam.
Mozna podlewac woda, uwazac, zeby sie serek rozpuscil, ale nie przypalił
Farsz nałożyć do naleśników, najlepiej posypać żółtym serem i podgrzać.

Makaron z serem mascarpone i kurczakiem(porcja dla 4 osób)

250 g sera mascarpone
50dkg filetów z piersi kurczaka
40dkg makaronu wstążki
3 pomidory
1 cebula
Bazylia
Słodki sos chili
Sok z ½ cytryny
Pieprz czarny
Pieprz Cayenne
Oliwa do podsmażenia mięsa i cebuli

Filety pokroić w cienkie plastry, doprawić solą i pieprzem, usmażyć na oliwie.
Ugotować makaron.
Pomidory sparzyć w gorącej wodzie, zdjąć skórkę i pokroić na ćwiartki.
Przygotować sos: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać pomidory, dusić 3 minuty na wolnym ogniu. Dodać Mascarpone, doprawić, solą, pieprzem, sosem chili i sokiem z cytryny, wymieszać, zdjąć z ognia. Mięso polać sosem. Udekorować bazylią. Podawać z makaronem.

MAKARON Z KURCZAKIEM, PESTO I SUSZONYMI POMIDORAMI


filet z kurczaka kroisz w kostkę lub paski doprawiasz solą, pieprzem i paprykąsłodką, smażysz na patelni,
dodajesz oliwki czarne pokrojone
i suszone pomidory pokrojone,
do tego wrzucasz ugotowany makaron penne i mieszasz,
wyłączasz gaz i dodajesz pesto zielone i mieszasz ale już nie podgrzewasz,
nakładasz na talerze posypujesz parmezanem, dekorujesz świeżą bazylią

Makaron z kurczakiem, brokułami i serkami topionymi

Makaron świderki
Brokuły ugotowane lekko
Kawałki fileta z kurczaka, obsmarzyć w przyprawach jakie lubisz (sola, pieprzem, bazylia, oregano i papryka ostrą, ząbek czosnku posiekany)
Cebula (poddusić na drugiej patelni i poźniej do niej dodać te ugotowane brokuły)
3 serki topione (najlepiej ziołowe lub śmietanowe) każdy po 100 g - rozgrzać w garnuszku z dodatkiem wody - trochę żeby się nie przypaliło
Wszystko wymieszać i polać serkami

Bardzo sycące danie...

Leczo
Składniki
dla 2-4 osób
cukinia, 2 małe
papryka, 1 czerwona, 1 zielona
cebula, 2 średnie
kiełbasa dobrej jakości, 30 dkg
boczek wędzony, 30dkg
czosnek, dużo ;-)
pomidor bez skórki, 5
jabłko, 1
ocet winny, 2 łyżki
marchewka, 1
koncentrat pomidorowy, 2 łyżki
ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, papryka słodka w proszku, sól, pieprz, do smaku
oliwa, 3 łyżki
magii
można dodać sos pomidorowy

czas przygotowania: do 45 min
W dużym garnku /patelni/ rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy się zeszkli dodajemy kiełbasę i marchewkę pokrojona w plasterki , następnie /gdy się przesmażą/ paprykę i cukinię /jeśli jest młoda nie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę/. Po krótkiej chwili podlewamy woda /ok. 1 szklanki/ i dusimy pod przykryciem jakieś 15 minut. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, zmiażdżony czosnek, paprykę słodką i majeranek. Dusimy nadal jakieś 5 minut. Gdy warzywa już są miękkie dodajemy starte na tarce, obrane ze skórki jabłko i pokrojone w kostkę pomidory. Na koniec dolewamy ocet winny i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gdy wszystko sie zagotuje danie jest gotowe do spożycia.

Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym
60 minut dla 4 osób
Składniki:

  • pierś z indyka - 30 dekagramów
  • śmietana 18% - 150 mililitrów
  • Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
  • starty ser żółty - 20 dekagramów
  • mrożone brokuły - 500 gramów
  • pieprz
  • jajka - 2 sztuki
  • masło
Sposób przygotowania:
1. Pokrój mięso, posyp przyprawą Delikat Knorr i podsmaż.
2. Lekko podgotuj brokuły, odcedź je i delikatnie wymieszaj z indykiem.
3. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem i przełóż do niego mięso z brokułami.
4. Przygotuj sos: śmietanę wymieszanej z jajkami, startym serem oraz odrobiną soli i pieprzu.
5. Całość zalej przygotowanym sosem i zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawaj gotowe danie z bagietką oraz sałatą.
 
Ostatnia edycja:
Do góry