sicilpol
Ma-Ma!
- Dołączył(a)
- 9 Luty 2010
- Postów
- 1 734
To ja dorzuce, bede dorzucac jakies makaroniki 5minutowe ;-)
Zaznaczam, podaje na oko
Pesto z pomidorow
Ugotowany makaron lepiej maly typu swiderki czy rurki
Pokrojone w kostke swieze pomidory (jak ktos nie lubi- to pozbyc sie skorki)
Odrobinka wycisnietego czosnku (mysle, ze na dwie osoby nawet pol malego zabka wystarczy)
Bazylia (ja jak np. nie mam swiezej, to daje troszke pesto z bazylii), oliwa z oliwek, sol, pieprz
Pomidorki wymieszczac z oliwa czosnkiem sola pieprzem i bazylia
To wrzucic do ugotowanego makaronu (makaron moze byc przestudzony, ale tez cieply)
Wcinac z jakims serkiem typu parmezan ;-)
Makaron 4sery (Quattro formaggi)
Ugotwac makaron, odcedzic nie do konca, zostawiajac niewielka ilosc wody (okolo 2lyzek)
W to wrzucic pokrojone w kostke 4rodzaje sera (jakie sa w lodowce: francuski, zolty, topiony, parmezan, czy jakis wedzony-w rownych proporcjach- nie nadaja sie serki kremowe)
Wymieszac az serki sie roztopia
Finito ;-)
Lasagne z pesto
Wlasciwie nie nazywa sie to lasagne, bo lasagne jest wysokie, a to nie. Nazywa sie to millefoglie- czyli tysiac warstw (tez nijak sie ma do ksztaltu hihihi)
- pesto
- beszamel
- serek najlepiej parmezan
Na dol rozsmarowujemy beszamel i powiedzmy tak na wielkosc 1platu lasagne 2lyzki beszamelu i 1lyzka pesto- tez smarujemy- wlasciwie mieszamy pesto z beszamelem i posypujemy lekko serem- tak robi sie kazda warstwe- beszamel-pesto-ser-plat lasagne-beszamel.... warstwy nie wiecej nic 4 mysle w sumie
Zapiec w piekarniku 180stopni 20minut
Jest to cienkie
Makaron typu All'amatriciana
Boczek pokrojony w kostke
Cebulka
Sos pomidorowy z puszki (ja wole ten juz przetarty, ale to rzecz gustu)
Ladnie wysmazyc boczus, dodac cebulke i jak sie wysmazy takze ona dodac sos i wygotowac go troche z tym boczkiem, by mial konsystencje sosu do makaronu . Proste a smaczne
Do smaku mozna podawac posypany serkiem, ale jak kto lubi
Makaronik all'arrabiata (wsciekly)
Sos pomidorowy z puszki (przetarty)
Czosnek 1 zabek
Oliwa z oliwek
Papryczka peperoncino
Do posypania: pietruszka i serek
Na oliwe wrzucamy czosnek, jak sie zrumieni wyciagamy go (ma dac posmak), zalewamy oliwe sosem i dajemy do smaku papryczke- ile kto lubi.
Sos powinien byc ladnie wygotowany, by sie zredukowal.
Przed podaniem posypac pietruszka i serkiem
Makaron z maslem
Szybki a jaaaaki dobry
Ugotuj makaron- odcedz i wrzuc do niego troche masla- posyp obficie serkiem typu parmezan
Boski makaron z mascarpone u cukinia (uwaga, bomba kaloryczna hihihi)
Cukinia, Serek Mascarpone parmezan
Cukinie najlepiej zetrzec na tarce
Ugotowac w minimalnej ilosci ody ta, by pod koniec wlasciwie jej nei bylo
Dorzucic troszke parmezanu i tyle mascarpone, by osiagnac efekt sosu do makaronu
Pyyyycha
Makaron z tunczykiem z puszki
Tunczyk z puszki
Pomidorki swieze, lub z puszki, cebulka, sol pieprz mieta (mieta swieza wiadomo najlepsza, ale moze byc mrozona lub od biedy- z torebki herbaty) oliwa
Podsmazyc na cebulce tunczyka z puszki, dodac do tego pomidorki i smazyc, az sie ladnie rozmiekna, ewentualnie w razie potrzeby dolac wody, by miala w czym mieknac.
Jak sos sie ladnie zawiaze, na koniec dodac mietke do smaku
Zaznaczam, podaje na oko
Pesto z pomidorow
Ugotowany makaron lepiej maly typu swiderki czy rurki
Pokrojone w kostke swieze pomidory (jak ktos nie lubi- to pozbyc sie skorki)
Odrobinka wycisnietego czosnku (mysle, ze na dwie osoby nawet pol malego zabka wystarczy)
Bazylia (ja jak np. nie mam swiezej, to daje troszke pesto z bazylii), oliwa z oliwek, sol, pieprz
Pomidorki wymieszczac z oliwa czosnkiem sola pieprzem i bazylia
To wrzucic do ugotowanego makaronu (makaron moze byc przestudzony, ale tez cieply)
Wcinac z jakims serkiem typu parmezan ;-)
Makaron 4sery (Quattro formaggi)
Ugotwac makaron, odcedzic nie do konca, zostawiajac niewielka ilosc wody (okolo 2lyzek)
W to wrzucic pokrojone w kostke 4rodzaje sera (jakie sa w lodowce: francuski, zolty, topiony, parmezan, czy jakis wedzony-w rownych proporcjach- nie nadaja sie serki kremowe)
Wymieszac az serki sie roztopia
Finito ;-)
Lasagne z pesto
Wlasciwie nie nazywa sie to lasagne, bo lasagne jest wysokie, a to nie. Nazywa sie to millefoglie- czyli tysiac warstw (tez nijak sie ma do ksztaltu hihihi)
- pesto
- beszamel
- serek najlepiej parmezan
Na dol rozsmarowujemy beszamel i powiedzmy tak na wielkosc 1platu lasagne 2lyzki beszamelu i 1lyzka pesto- tez smarujemy- wlasciwie mieszamy pesto z beszamelem i posypujemy lekko serem- tak robi sie kazda warstwe- beszamel-pesto-ser-plat lasagne-beszamel.... warstwy nie wiecej nic 4 mysle w sumie
Zapiec w piekarniku 180stopni 20minut
Jest to cienkie
Makaron typu All'amatriciana
Boczek pokrojony w kostke
Cebulka
Sos pomidorowy z puszki (ja wole ten juz przetarty, ale to rzecz gustu)
Ladnie wysmazyc boczus, dodac cebulke i jak sie wysmazy takze ona dodac sos i wygotowac go troche z tym boczkiem, by mial konsystencje sosu do makaronu . Proste a smaczne
Do smaku mozna podawac posypany serkiem, ale jak kto lubi
Makaronik all'arrabiata (wsciekly)
Sos pomidorowy z puszki (przetarty)
Czosnek 1 zabek
Oliwa z oliwek
Papryczka peperoncino
Do posypania: pietruszka i serek
Na oliwe wrzucamy czosnek, jak sie zrumieni wyciagamy go (ma dac posmak), zalewamy oliwe sosem i dajemy do smaku papryczke- ile kto lubi.
Sos powinien byc ladnie wygotowany, by sie zredukowal.
Przed podaniem posypac pietruszka i serkiem
Makaron z maslem
Szybki a jaaaaki dobry
Ugotuj makaron- odcedz i wrzuc do niego troche masla- posyp obficie serkiem typu parmezan
Boski makaron z mascarpone u cukinia (uwaga, bomba kaloryczna hihihi)
Cukinia, Serek Mascarpone parmezan
Cukinie najlepiej zetrzec na tarce
Ugotowac w minimalnej ilosci ody ta, by pod koniec wlasciwie jej nei bylo
Dorzucic troszke parmezanu i tyle mascarpone, by osiagnac efekt sosu do makaronu
Pyyyycha
Makaron z tunczykiem z puszki
Tunczyk z puszki
Pomidorki swieze, lub z puszki, cebulka, sol pieprz mieta (mieta swieza wiadomo najlepsza, ale moze byc mrozona lub od biedy- z torebki herbaty) oliwa
Podsmazyc na cebulce tunczyka z puszki, dodac do tego pomidorki i smazyc, az sie ladnie rozmiekna, ewentualnie w razie potrzeby dolac wody, by miala w czym mieknac.
Jak sos sie ladnie zawiaze, na koniec dodac mietke do smaku