sicilpol
Ma-Ma!
- Dołączył(a)
- 9 Luty 2010
- Postów
- 1 734
Szybkie dania
1. Zupka szwedzka z serka topionego (potrzebne: kostka rosolowa, troszke czosnku- to gotujsze, odlewac troche rosolku do kubka w nim rozpuszczasz serki wlewasz do zupki
Mozesz posypac koperkiem lub pietruszka, ewentualnie by mialo to jakis posmak mocniejszy wlewasz troche bialego wytrawnego winka, ale moze byc tez kieliszek wodki
Oczywiscie do wyparowania (proporcje sa tak ma 500ml zupki ten jeden duzy serek by sie nadal). mozesz do tego zrobic grzanki- podsmaz chlebek pokrojony w kostke na patelni z maselkiem
2. Nalesniki zapiekane- jesli masz jajko, to zrob nalesniki, pokroj szynke w kostke, platerki jak wolisz, wymieszaj z cebulka, serkiem. na srodek wrzuc ten farsz i zamknij ten nalesnik na 4 jakby. Mozesz zapiec to na patelni (przyduszajac by to tam w srodku ladnie sie spieklo, lub w piekarniku posypujac z gory serkiem- ale na 2osoby piekarnik to marnotrawstwo
3. Parowki nadziewne- rozetnij parowki wzdluz, i jak chcesz, mozesz dac troche serka (to obowiazkowe) cebulki (opcja) i szynki (lub bekonu, boczku)- to zapiecz, lub po prostu rozpusc w mikrofali
- w piekarniku tez daja ladny efekt bo sie ladnie przypiecza z gory
- boskie z ketchupem
4. Masz peperoncino? Spaghetti aglio olio e peperoncino- najprostsza pasta i niezawodna we Wloskiej kuchni
Gotujesz makaron, najlepiej jesli jest dlugi typu spaghetti. Podsmaz na oliwie czosnek, dodaj peperoncino (w rozsadnej ilosci) Poczekaj az czosnek ladnie sie zrumieni (musi byc mocno pokrojony) to przyprawiasz sola pieprzem i mieszasz z makaronem (nie zaluj oliwy)- podajesz jak chcesz, najlepiej z jakims serkiem, ale mozesz tez zetrzec zolty
ew. sypiesz na koniec pietruszka
1. Zupka szwedzka z serka topionego (potrzebne: kostka rosolowa, troszke czosnku- to gotujsze, odlewac troche rosolku do kubka w nim rozpuszczasz serki wlewasz do zupki
2. Nalesniki zapiekane- jesli masz jajko, to zrob nalesniki, pokroj szynke w kostke, platerki jak wolisz, wymieszaj z cebulka, serkiem. na srodek wrzuc ten farsz i zamknij ten nalesnik na 4 jakby. Mozesz zapiec to na patelni (przyduszajac by to tam w srodku ladnie sie spieklo, lub w piekarniku posypujac z gory serkiem- ale na 2osoby piekarnik to marnotrawstwo
3. Parowki nadziewne- rozetnij parowki wzdluz, i jak chcesz, mozesz dac troche serka (to obowiazkowe) cebulki (opcja) i szynki (lub bekonu, boczku)- to zapiecz, lub po prostu rozpusc w mikrofali
4. Masz peperoncino? Spaghetti aglio olio e peperoncino- najprostsza pasta i niezawodna we Wloskiej kuchni
Gotujesz makaron, najlepiej jesli jest dlugi typu spaghetti. Podsmaz na oliwie czosnek, dodaj peperoncino (w rozsadnej ilosci) Poczekaj az czosnek ladnie sie zrumieni (musi byc mocno pokrojony) to przyprawiasz sola pieprzem i mieszasz z makaronem (nie zaluj oliwy)- podajesz jak chcesz, najlepiej z jakims serkiem, ale mozesz tez zetrzec zolty