SPOSOBY NA ZJADLIWA SOCZEWICE
Krem z soczewicy i dyni
450g dyni
1 mloda cebulka (można zastapic cebula zwykla)
1litr rosolu
Odrobina rozmarynu lub tymianku
Pokroic dynie w kosteczke i cebulke w paski. Dodac to do gotujacego się rosolu. Zagotowac do miekkosci warzyw (zmna torche dluzej pogotować, by zupa była gęstsza-lub dodac ziemniaka) , doprawić do smaku i przetrzeć np. blenderem.
Przygotowanie soczewicy:
2 lodygi selera naciowego
1-2 mlode cebulki
1 marchew
Troszkę rozmarynu
Troche ziaren kopru (jak kto lubi)
Ok 250g soczewicy
Podsmazyc na patelni pokrojone: cebulke, marchew i seler- z rozmarynem. Potem należy dodac soczewice i jeśli trzeba- podlać 1chochelka rosolu (tego przetartego)
To podgotować 10minut (lub do miekkosci).
Na talerzu zupy dyniowej ukladac wedle uznania 1-2lyzki soczewicy
Zdjecia:
crema saporita di zucca con lenticchie
Zupa z soczewicy i endywii
Na oko- 250g soczewicy
2 ladne endywie
1marchewka, 2 lodygi selera, 1dorodna cebulka i 1duzy pomidor.
Warrzywa mocno porkoic i podsmazyc dodając soczewice.
Podlewac woda wedle uznania (30min mniej więcej).
Dodac pokrojona w kostke endywie i dusic jakies 5min (az będzie miekka)
Zdjecia:
Lenticchie e scarole
Generalnie przygotowanie soczewicy opiera się na jej podgootwaniu z usmażonymi uprzednio warzywkami (marchew, seler, cebula, może być pomidor) dodając rosol wedle uznania
Potem można dodac:
• Zupa z soczewicy, kapusty (nie za dużo) ziemniaków i szafranu
• Zostawić tak, jak jest: jest to wersja klasyczna (jak ktoś lubi się bawic, to zamiast rosolu można dodac mieso i tak gotowac- smam rosolu sam wyjdzie- czasem zamiast miesadodaja boczek, lub szynke surowa)- można spożywać tak jak jest, lub przetrzeć.
• Zupa z soczewicy z ryba- wersja jak do góry- ale zamiast mieska dodac rybke i tak gotowac)
• Zupa z soczewicy z grzybami
Ja robie tak:
Podstawie przygotowuje jak w jazdym przepisie (soczewica duszona w rosole z podsmażonymi warzywami)
Podsmazam czosnek i dodaje pomidory- dość dużo, by wyszedł sos taki na ok. 1szklanke, na koniec dodaje szczyptę oregano
Te mikstrue mieszam z soczewica.
Podobnie przygotowuje zupe z grochu, fasoli (tej hiszpanskiej wielkiej, ale jaka kto lubi) z tym ze gotuje je bez warzyw. Po wymoczeniu
Czasem dodaje ziemniaczka do zagestrzenia, chociaz fasolowate i tak wychodza geste. Zupa smak dostaje dopiero od tego sosu pomidorowego)
Potem mozna przetrzec, lub tak, jak jest zjesc.
Nie wspomnialam o soli, pieprzu- bo to do smaku zawsze