reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska - Dieta karmiącej mamy :-)

No wiec wstawiam jedyna forme ryby, ktora zjadam ze smakiem :tak:

Rybny Gratin z porami
4duze ziemniaki
2 duze biale czesci pory
3 fileciki rybne (oryginalnie losos, ale ja daje np. dorsza)
Polowka cytryny
Kostka mala serka topionego
Sol, pieprz galka, muszkatolowa, jak ktos lubi- koperek
kostka serka zoltego (do posypania, wiec zalezy od upodoban)
Zrobione tosty pokrojone w kwadraciki
3 lyzki maki, 3 lyzki masla, mleko (beszamel)

Ziemniaki kroimi w talarki, takze por i podgotowujemy je 5min w wodzie.
Wody nie wyrzucamy

W miedzyczasie skrapiamy filety cyrynka i kroimy w czastki (tak by wielkosciowo pasowaly np do ziemniakow)

Rozpuscic w rondelku maslo, dodac make i podsmazyc az zmieni kolor.
Dodajemy do tego zimne mleko- okolo 1szklanke i 1szklanke tej wody od gotowania warzyw.
Jak zacznie tezec dodajemy kostke serka topionego.

Warzywa odcedzamy wkladamy do miski i mieszamy je delikatnie ze sporzadzonym sosem i pokrojona ryba- wszystko doprawiamy sola i pieprzem.
Tak powstala mieszaknke wykladamy do naczynia zaroodpornego, posypujemy serem zoltym i grzankami.

Zapiekamy 15minut w 180stopniach, obserwujac, by nam sie grzanki nie spalily :)

Oryginalnie powinna wyjsc jak na zdjeciu, tyle ze ladniejsza, bo z grzankami :tak:

gratinSaumonPoireau_1200_2.jpg
 
reklama
Pieczone cycki kurczakowe
2 podwójne piersi z kurczaka
25 dkg pieczarek
1 papryka czerwona
opakowanie serka hochland
5 łyżek majonezu
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Piersi z kurczaka można lekko roztłuc i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Obsypać plastrowanymi pieczarkami i pokrojoną w kostkę papryką. Majonez wymieszać z solą, cukrem i ziołami prowansalskimi. Można dodać też trochę wody aby konsystencja była jak śmietana. Zalać majonezem cycki, pieczarki i paprykę. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 200*C przez 30 minut. Następnie obłożyć serem hochland lub posypać zwykłym tartym serem.
Zapomniałam wcześniej napisać, że pieczarki wcześniej trzeba odparować na patelni, ale nie rumienić, tylko żeby puściły wodę i takie wysypać na kurczaka. Czasami do majonezu dodaję też trochę koncentratu.
 
FAWORKI
50dag maki
5 lyzki cukru pudru
3-4 lyzki smietany ( moze byc wiecej zalezy od wilgotnosci maki)
2-6 lyzek spirytusu albo wodki albo Whisky, albo takiego ktory lubisz:-)
5 zoltek
lyzka miekkiego masla
olej lub jak ktos woli smalec do smazenia
cukier puder do posypania faworkow

Wszystkie skladniki laczymy, gdy ciasto bedzie zbyt scisle dodajemy maslo, ciasto powinno miec konsystencje ciasta na kluski.
Gdy ciasto bedzie gotowe tzn. gladkie, lsniace i po przekrojeniu beda w nim pecherzyki, kroimy ciasto na male kawalki i walkujemy, reszte ciasta przykrywamy aby nie wysychalo. Walkujemu na cienki placek, kroimy na paski okolo 2-3cm szerokosci, a ich dlugosc dostosujemy do naczynia w ktorym sie beda smazyly. Gdy zrobimy juz wszystkie to rozgrzewamy tluszcz i wrzucamy po kilka faworkow, gdy tylko nabiora zlocistego koloru, obracamy je. Gotowe wyjmujemy na plik serwetek papierowych.
Jesli ktos lubi aby przeszly cukrem to od razu po wyjeciu na talerz cieple posypujemy cukrem pudrem. Jesli nie lubimy mocno slodkich to czekamy az tluszcz odsaczy sie i faworki beda zimne i dopiero wtedy posypujemy cukrem pudrem.:tak:

Ja osobiscie wole takie slodkie i z duza dawka alkoholu:-)

SMACZNEGO
 
Niemiecka zupa ziemniaczana

700g ziemniakow
1l rosolu (w kostce lub domowej robory)
50g masla
2duze lyzki maki
1/2 szklanki smietanki (obojetnie jaka, byleby slodka byla)
1 cebulka
2 liscie laurowe
pieprz

Ugotowac 700g obranych ziemniakow (moga byc pokrojone drobniej by bylo szybciej) w 1l rosolu z dodatkiem lisci laurowych.

Na patelni podsmazyc na masle pokrojona w kostke cebulke- gdy sie zrumieni, dodac make i mieszac az takze sie zrumieni. Odstawic

Ugotowane ziemniaki, tradycyjnie powinno sie wyciagnac z rosolu i przepuscic przez praske, ewentualnie mozna je ugniesc w osobnym garnku (ale dobrze, by nie bylo grudek) i z powrotem wrzucic do rosolu (uprzednio usunac liscie laurowe)
Jesli ma byc to szybka zupa, mozna te ziemniaki po prostu w rosole potraktowac blenderem az bedzie gladka masa (takze bez lisci laurowych)
Ale tak przyrzadzone ziemniaki sa troche kleiste- co nie przeszkadza w smaku, raczej w konsystencji.

Do cebulki zasmazonej z maka (w miedzyczasie troche powinna przestygnac), wlac smietanke i dokladnie rozprowadzic make by nei bylo zbyt duzych grudek.
Te mase wpierw zahartowac paroma lyzkami zupy, potem przelac ja do zupy i dobrze wymieszac.
Dobrze wymieszac i przyprawic pieprzem.
Posypac pietruszka, wedle uznania
 
gkvip - specially for you!!!!!!

Zupa Rybna.

Na bulionie warzywnym gotuję marchewkę, ziemniaczki, porę.
Dodaje listek laurowy i ziele angielskie, vegetę lub ziarenka smaku - do smaku, ze 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę). Jak już warzywka są miękkie lub prawie miękkie dodaję filety z ryby (tu w Lidlu jest super Pollock Alaskan) pokrojone w dość drobna kostkę. gotuje parę minut, żeby rybka była miękka i dodaje do smaku koperek i sok z cytrynki - to wszystko!!
 
reklama
gkvip - specially for you!!!!!!

Zupa Rybna.

Na bulionie warzywnym gotuję marchewkę, ziemniaczki, porę.
Dodaje listek laurowy i ziele angielskie, vegetę lub ziarenka smaku - do smaku, ze 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę). Jak już warzywka są miękkie lub prawie miękkie dodaję filety z ryby (tu w Lidlu jest super Pollock Alaskan) pokrojone w dość drobna kostkę. gotuje parę minut, żeby rybka była miękka i dodaje do smaku koperek i sok z cytrynki - to wszystko!!
Dzieki kobito za przepis:tak:. W ten weekend na 100% na obiadek zupa rybna :tak: moi faceci takie oczy zrobili:szok::-D
 
Do góry