sicilpol
Ma-Ma!
- Dołączył(a)
- 9 Luty 2010
- Postów
- 1 734
No wiec wstawiam jedyna forme ryby, ktora zjadam ze smakiem
Rybny Gratin z porami
4duze ziemniaki
2 duze biale czesci pory
3 fileciki rybne (oryginalnie losos, ale ja daje np. dorsza)
Polowka cytryny
Kostka mala serka topionego
Sol, pieprz galka, muszkatolowa, jak ktos lubi- koperek
kostka serka zoltego (do posypania, wiec zalezy od upodoban)
Zrobione tosty pokrojone w kwadraciki
3 lyzki maki, 3 lyzki masla, mleko (beszamel)
Ziemniaki kroimi w talarki, takze por i podgotowujemy je 5min w wodzie.
Wody nie wyrzucamy
W miedzyczasie skrapiamy filety cyrynka i kroimy w czastki (tak by wielkosciowo pasowaly np do ziemniakow)
Rozpuscic w rondelku maslo, dodac make i podsmazyc az zmieni kolor.
Dodajemy do tego zimne mleko- okolo 1szklanke i 1szklanke tej wody od gotowania warzyw.
Jak zacznie tezec dodajemy kostke serka topionego.
Warzywa odcedzamy wkladamy do miski i mieszamy je delikatnie ze sporzadzonym sosem i pokrojona ryba- wszystko doprawiamy sola i pieprzem.
Tak powstala mieszaknke wykladamy do naczynia zaroodpornego, posypujemy serem zoltym i grzankami.
Zapiekamy 15minut w 180stopniach, obserwujac, by nam sie grzanki nie spalily
Oryginalnie powinna wyjsc jak na zdjeciu, tyle ze ladniejsza, bo z grzankami
Rybny Gratin z porami
4duze ziemniaki
2 duze biale czesci pory
3 fileciki rybne (oryginalnie losos, ale ja daje np. dorsza)
Polowka cytryny
Kostka mala serka topionego
Sol, pieprz galka, muszkatolowa, jak ktos lubi- koperek
kostka serka zoltego (do posypania, wiec zalezy od upodoban)
Zrobione tosty pokrojone w kwadraciki
3 lyzki maki, 3 lyzki masla, mleko (beszamel)
Ziemniaki kroimi w talarki, takze por i podgotowujemy je 5min w wodzie.
Wody nie wyrzucamy
W miedzyczasie skrapiamy filety cyrynka i kroimy w czastki (tak by wielkosciowo pasowaly np do ziemniakow)
Rozpuscic w rondelku maslo, dodac make i podsmazyc az zmieni kolor.
Dodajemy do tego zimne mleko- okolo 1szklanke i 1szklanke tej wody od gotowania warzyw.
Jak zacznie tezec dodajemy kostke serka topionego.
Warzywa odcedzamy wkladamy do miski i mieszamy je delikatnie ze sporzadzonym sosem i pokrojona ryba- wszystko doprawiamy sola i pieprzem.
Tak powstala mieszaknke wykladamy do naczynia zaroodpornego, posypujemy serem zoltym i grzankami.
Zapiekamy 15minut w 180stopniach, obserwujac, by nam sie grzanki nie spalily
Oryginalnie powinna wyjsc jak na zdjeciu, tyle ze ladniejsza, bo z grzankami