reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska - Dieta karmiącej mamy :-)

no to sie dziewczyny zgralyscie:-D
to ja podam na szybka salatke z salaty lodowej. uwielbiam:)
salata lodowa,
3 jajka ugotowane na twardo
troszke startego zoltego sera albo kilka plasterkow pokrojonych w paseczki
kilka plastrow szynki pokrojonej w paseczki
pol dlugiego ogorka pokrojonego w co chcecie:p
2 wycisniete zabki czosnku
koperek
sol, pieprz
majonez

naprawde jest pyszna i chrupiaca, robie ja tez zamiast czosnkowego z sosem keczup majonez albo dodaje troche jogurtu do majonezu, z pomidorami tez jest dobra ale tylko na swiezo a tak to moze postac kilka godzin, jak mam dodaje szczypiorek, albo krewetki.polecam:)

hmm brzmi bardzo interesująco.. pewnie niedługo się na nią skuszę :)
 
reklama
Zalewajka, zupa na bazie żurku - najszybsza i najprostsza:

Składniki
- butelka żuru, ja daję max. połowę
- 4-5 ząbków czosnku
- cebula pokrojona w prążki
- ziemniaki
- liść laurowy
- ziele angielskie (3-4 ziarenka)
- sól, pieprz (pieprzu
nie żałuję)
- kiełbasa
- śmietana
- majeranek


1.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
2. Do garnka z gotującą wodą włożyć kiełbasę (jaką kto ma- może być w pęcie, ale także świetna jest pokrojona w półplasterki), namoczone wcześniej grzyby, czosnek w ząbkach, cebulę i przyprawy. Chwile pogotować.
3. Wrzucić ziemniaki. Gdy będą jeszcze lekko twarde (a gotują się szybko, bo są pokrojone) wlać żur. Zagotować.
4. Po paru minutach dodać śmietanę (kwaśną) a następnie posypać majerankiem.

Świetnie rozgrzewa i pięknie pachnie.
 
Ostatnia edycja:
Zalewajka, zupa na bazie żurku - najszybsza i najprostsza:

Składniki
- butelka żuru, ja daję max. połowę
- 4-5 ząbków czosnku
- ziemniaki
- liść laurowy
- ziele angielskie (3-4 ziarenka)
- sól, pieprz (pieprzu
nie żałuję)
- kiełbasa
- śmietana
- majeranek


1.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
2. Do garnka z gotującą wodą włożyć kiełbasę (jaką kto ma- może być w pęcie, ale także świetna jest pokrojona w półplasterki), namoczone wcześniej grzyby, czosnek w ząbkach i przyprawy. Chwile pogotować.
3. Wrzucić ziemniaki. Gdy będą jeszcze lekko twarde (a gotują się szybko, bo są pokrojone) wlać żur. Zagotować.
4. Po paru minutach dodać śmietanę (kwaśną) a następnie posypać majerankiem.

Świetnie rozgrzewa i pięknie pachnie.

znam te zupe moi rodzice jak bylam mala czesto ją gotowali. ale z białej kiełbasy obowiązkowo i duzo cebuli pokrojonej w plasterki. reszta składnikow ta sama co napisalas. czesto ją gotuje w domu bo wszyscy lubimy baaardzo. ale ja nie daje smietany bo wogole nie lubie jej w zupach;p
 
Lody śmietankowe z mleka skondensowanego

Składniki na około 600 ml lodów:
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
120 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Mleko schłodzić do temperatury lodówkowej (najlepiej puszkę umieścić w lodówce 24 h przed planowanym przygotowaniem lodów).

Po tym czasie mleko wyjąć z lodówki, zawartość przelać do naczynia, ubić na gęstą masę przy użyciu miksera (końcówkami do ubijania białek), około 30 - 40 sekund, w zależności od miksera. Na koniec wsypać cukier, dodać ekstrakt i jeszcze chwilę miksować.

Zawartość przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według jej instrukcji.

Lody można również przygotować bez maszyny do lodów. Zmiksowaną mieszankę przelać do pojemnika i umieścić w zamrażarce. Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie (np. w godzinowych odstępach) i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki lodu i powstałe lody mają bardziej kremową konsystencję. Zamrozić.

Modyfikacje:

Lody kakaowe - 1 czubatą łyżkę kakao wymieszać z odrobiną zimnej wody, by powstała pasta. Następnie dodać jeszcze odrobinę wody, by powstała płynna kakaowa konsystencja. Dodać do lodów po dodaniu cukru i zmiksować.

Lody owocowe - na sam koniec dodać 100 g puree z owoców i zmiksować (w przypadku bananów lepiej jest użyć brązowego cukru).

zebyscie nie myslaly ze tak pieknie pisze to to jest skopiowane z tej stronki
Lody mleczne (miękkie)

uwielbiam przepisy stamtad i te lody sa naprawde pyyyszne tylko ze uczulam ze naprawde slodkie. nie probowalam jeszcze zmniejszac ilosci cukru. najlepiej robic w pojemniku po lodach po prostu:)a jakby byl okragly a nie kwadratowy to juz wogole super bo lepiej sie miesza.
 
ooo dokladnie :D ale wiesz co sorbety sa najczesciej w takich okraglych :D ja tam pisze ze okragly bo jak miksujesz to latwiej ale przeciez mozna lyzka sobie pomoc w rogach :p
 
reklama
CROISSANT

2 łyżki + 1 łyżeczka suchych drożdży (lub 35 g drożdży świeżych)
70 ml (1/3 szklanki) wody o temperaturze pokojowej
568 g (4 szklanki) mąki pszennej do wypieków (np. tortowej)
50 g (1/4 szklanki) cukru
1 łyżka soli
250 ml (1 szklanka) mleka o temperaturze pokojowej
250 g niesolonego masła średnio schłodzonego
1 roztrzepane jajko

Wykonanie:

  • W kubeczku wymieszać drożdże z wodą, odstawić na 5 minut. (jeżeli świeże to mieszam wode z mlekiem poł na pół i dodaję łyzke cukru) W dużej misce umieścić mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże, wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, później mieszać składniki ręką lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto zacznie formować się w kulę wyjąć je na posypaną mąką stolnicę, wyrabiać delikatnie przez 5 minut, rozpłaszczając ciasto i zbierając boki do środka. Im mniej wyrabiania tym lepsze ciasto. Uformować kulę z ciasta, włożyć ją do miski wysmarowanej masłem, przykryć folią przeźroczystą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Wstawić do lodówki na kolejne 1/2 godziny.
  • Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt około 23 x 38 cm, gruby na 1 cm. Zostawić na 5 minut. Masło rozpłaszczyć i uformować 12 x 8 cm prostokąt, gruby na 1 cm (masło powinno mieć taką samą konsystencję jak ciasto). Masło ułożyć w dolnej części prostokąta (powinno zajmować 1/3 jego część), zawinąć górną 1/3 część prostokąta w stronę środka, a dolną 1/3 część z masłem zawinąć na górną 1/3 część (tak jak składa się list urzędowy). Docisnąć i zlepić brzegi.
  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy od wyjściowego, powinien mieć około 40 cm długości i być na 2 cm gruby. Ponownie złożyć jak list. Ułożyć na talerz i włożyć do lodówki bez przykrycia na 10 minut.
  • Ponownie rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy jak wyjściowy. Ponownie złożyć na 3 części jak list. Schłodzić przez 10 minut. Jeszcze raz rozwałkować na prostokąt i złożyć jak list. Ciasto obsypać mąką, zawinąć dokładnie w folię i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, maksymalnie na 24.
  • Ciasto rozwałkować na długi, płaski prostokąt około 30 x 76 cm i cienki na 1/2 cm. Ostrym nożem przekroić ciasto w połowie, przyciąć równo boki. Ciasto pokroić na trójkąty, wysokie na około 15 cm od wierzchołka do podstawy trójkąta. Zwinąć w rogale rozpoczynając od podstawy trójkąta do końca wierzchołka. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Wyłożyć rogale zawiniętym wierzchołkiem pod spód rogala. Układać je na blasze w odstępach 5 cm, wyginać w kształt księżyca i delikatnie przyciskać końce do podłoża. Posmarować jajkiem i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny bez przykrycia.
  • 20 minut przed pieczeniem nagrzać piekarnik do 220 stopni. Rogale ponownie posmarować jajkiem i wstawić do środkowej części piekarnika, temperaturę obniżyć do 200 stopni. Rogale piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Studzić na metalowej kratce. W trakcie pieczenia pierwszej partii, drugą blachę włożyć bez przykrycia do lodówki.
przepis z kwestii smaku
 
Do góry