reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska - Dieta karmiącej mamy :-)

reklama
Śledzie pod pierzynką.



Składniki

6 filetów ze śledzi marynowanych w occie
1 cebula pokrojona w kostkę
1-2 ugotowane buraki
2-3 ugotowane marchewki
2 jajka na twardo
1/2 szklanki majonezu
4 łyżki śmietany
pieprz, sól, cukier, cytryna

Przygotowanie
Majonez połączyć ze śmietaną, wzmocnić smak cytryną, cukrem i pieprzem. Śledzie obrać ze skórki i pokroić w cząstki, dobrze osuszyć na sicie. Cząstki śledzi ułożyć gęsto na dnie półmiska, posypać cebulą i pieprzem, skropić lekko sosem majonezowym. Wierzch przykryć warstwą marchwi ścieranej na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Lekko posolić i obficie skropić sosem majonezowym. Wierzch przykryć warstwą buraczków ścieranych na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Lekko posolić i obficie skropić sosem majonezowym. Całą powierzchnię dania przykryć warstwą jajek startych na tarce.
 
To kolejna salatka sledziowa rowniez bardzo lubiana w mojej rodzinie i obowiazkowa na wigilijnym stole: ,, WEZ MNIE TERAZ''

- sledzie w zalewie octowej 0.5 kg
- cebula 4szt
- rodzynki - garsc
- koncentrat pomidorowy
- lisc laurowy
- ziele angielskie
- pieprz

Sledzie wjmujemy z zlewy na sitko, kroimy na sredniej wielkosci kawalki i przekladamy do salaterki. Cebule kroimy w piorka i dusimy na patelni. W trakcie duszenia dodajemy rodzynki, lisc i ziele. Kiedy cebula bedzie juz miekka dodajemy koncentrat rozrobiony z odrobina wody i dusimy przez chwile wszystko razem. przyprawiamy pieprzem i sola. OSTUDZIC!!!
Tak przgotowanym sosem zalewamy sledzie. Najlepiej smakuje na drugi dzien.:tak:
Smacznego
 
A to salatka dla tych co kochaja czosnek :tak:
,,TYLKO TY''

- 2x puszka tunczyka w zalewie ( ci co nie lubia tunczyka moga dac piers z kurczaka smazona lub gotowana)
- kapusta pekinska
- puszka kukurydzy
- 2-3 pomidory
- 2-3 duze zabki czosnku ( dla bardziej wytrwalych mozna dac wiecej)
- 3lyzki smietany
- 1lyzka majonezy
- sol i pieprz

Tunczyka osaczamy z zalewy i do salaterki. Pekinke kroimy i do salaterki;-). Kukurydze odsaczamy i do salaterki;-). Pomidory kroimy w kostke i do salaterki;-). Czosnek starty na tarce lub wycisniety przez wyciskarke dodajemy do reszty. Przyprawiamy pieprzem i sola. Na koncu smietana i majonez. Wszystkie skladniki mieszmy. Najlepsza nastepnego dnia.
Dla niecierpliwych i chcacych jesc od razu proponuje aby pekinke pokroili i posolili w oddzielnej misce i dopoiero jak zmieknie i pusci soki dodali do reszty.
SMACZNEGO!!!:tak:
 
Fajne przepisy na sałatki :)

To może ja dam przepis też na jedną z moich ulubionych sałatek;-)
Z kapusty pekinskiej i pierssi kurczaka, po prosu uwielbiam :)

skladniki:
kapusta pekińska
pierś z kurczaka
ananas w puszce
kukurydza w puszce
majonez
pieprz

Piers gotujemy (nie smazymy), ugotowana ostudzoną kroimy w kostkę, kapustę kroimy, po odlaniu soku z ananasa rowniez go kroimy w kostkę, wsypujemy kukurydzę, dodajemy majonezu( jest bardzo kaloryczna bo idzie duzo majonezu) i przyprawiamy pieprzem do smaku:tak:

Jak dla mnie pycha:tak:
Polecam.

Jak nie lubie ananasa w puszcze tak w tej salatce rewelka ;)
 
Sorry, nie zauwazylam:zawstydzona/y: wybacz ;) pyszna, co nie?? ;)

Inni dodaja jeszcze rozne inne rzeczy ale mi te wystarczą :tak: malo roboty:-D

edit. ja nie dodaje soli tylko pieprz, ktory kocham :-D
no ale kazdy woli co innego :)
 
reklama
no to sie dziewczyny zgralyscie:-D
to ja podam na szybka salatke z salaty lodowej. uwielbiam:)
salata lodowa,
3 jajka ugotowane na twardo
troszke startego zoltego sera albo kilka plasterkow pokrojonych w paseczki
kilka plastrow szynki pokrojonej w paseczki
pol dlugiego ogorka pokrojonego w co chcecie:p
2 wycisniete zabki czosnku
koperek
sol, pieprz
majonez

naprawde jest pyszna i chrupiaca, robie ja tez zamiast czosnkowego z sosem keczup majonez albo dodaje troche jogurtu do majonezu, z pomidorami tez jest dobra ale tylko na swiezo a tak to moze postac kilka godzin, jak mam dodaje szczypiorek, albo krewetki.polecam:)
 
Do góry