reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Krztusiec - szczepicie sie?

Mami27

Zaciekawiona BB
hej mamusie
Dzis mam miec szczepienie na krztusiec i sie zastanawi czy w Polsce tez zalecaja to szczepienie. Czytalam gdzies, ze w 3 trymestrze. Ja obecnie jestem w 23tyg, szczepienie to w UK mozna robic juz od 16tc. Jakie Wy mialyscie szczepienia w ciazy? Pozdrawiam

reklama
Z twojej wypowiedzi wnioskuje, ze mieszkasz w UK. Szczepienie na krztusiec w UK jest rekomendowane u kobiet w ciazy ze wzgledu na wzrost w ostatnich latach występowania tej choroby i wysoka smiertelnosc dzieci jeszcze w łonie matki. Sama miałam ten dylemat 3.5 roku temu. Po wielu konsultacjach z położnymi, lekarzami ( w tym dwoma polskimi ginekologami i lekarzami brytyjskimi) zdecydowałam sie zaszczepić dla dobra dziecka ( bo to szczepienie jest dla dziecka ). Nie bolało mnie w żadnym stopniu, nie miałam zadnych dolegliwości po szczepieniu. Mnie proponowano jeszcze szczepienie na grypę ( w innym terminie oczywiscie) ale na to nie wyraziłam juz zgody.
Spokojnej ciazy i szczęśliwego rozwiązania. Pozdrawiam

Ja chciałam (Polska) niestety lekarze mi idradzilibp9niewaz u nas to jeszcze ciemnogród. Musiałabym podpisać że na własną odpowiedzialność itp.. Więc odpuscilam temat... teraz mój Babel ma 6 tygodni... za dwa dni szczepienia ma.

hej mamusie
Dzis mam miec szczepienie na krztusiec i sie zastanawi czy w Polsce tez zalecaja to szczepienie. Czytalam gdzies, ze w 3 trymestrze. Ja obecnie jestem w 23tyg, szczepienie to w UK mozna robic juz od 16tc. Jakie Wy mialyscie szczepienia w ciazy? Pozdrawiam
Mnie zaszczepili odrazu po scanie w 20tygodniu :) Powiedzieli że to szczepionka głownie dla dziecka :) Nic sie nie działo po :) ja zdrowa ,mały też :)

Tez wole sie zaszczepic niz nie daj Boze zalowac. Lekko gardlo mnie szczypie i nie wiem czy pozwola mi dzis zaszczepic sie. W sumie kataru czy kaszlu nie mam ale wiadomo panikuje

Szczepiłam się w ciąży na krztusiec (błonica, tężec, krztusiec w sumie) i grypę :) Poza lokalnym odczynem jaki mam zawsze po szczepieniach wszystko ok :)

reklama
Do góry