reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Krok po kroczku, czyli postępy naszych Maluszków

A ile godzin na dobę mniej więcej śpią Wasze dzieciaczki?
U mnie tak ok. 13-14 i nie wiem czy to dużo czy mało....

U nas podobnie- po kąpieli zasypia ok 20 i śpi gdzies tak do 8 (z przerwami na karmienie rzecz jasna, nie ma tak fajnie...) potem ok 10 drzemka- godzinka i na spacerku- zależy na jak długo idziemy- godzinka max 2, czasem jeszcze pod wieczór, juz przed sama kąpielą "padnie" ma pół godzinki....:baffled:

reklama
A ile godzin na dobę mniej więcej śpią Wasze dzieciaczki?
U mnie tak ok. 13-14 i nie wiem czy to dużo czy mało....

u nas od 22.00 do około10.00 rano z jedną lub czasami dwiema pobudkami na jedzenie, a w ciagu dnia ma dwie krotkie i jedna dluzsza drzemke, czyli dosc duzo spi:tak:

My idziemy spać po kąpieli tok po 21.00 a wstaje ok 9.00.
W nocy wstaje tak ze dwa razy na jedzonko ale kładzie się spać dalej:-)

niunio po kąpieli idzie spac ok 22 i spi do 7 w nocy dwa razy sie budzi na jedzonko ale daje mu na spiocha. ok 10 drzemka do 11 potem na spacerku z godzinkę i około 16-17 tez godzinka drzemki. ok 19 czasem tez spi

U nas Niunia zasypia między 22, a 23:30 i budzi się na karmienie ok.4:30 i śpi dalej do około 8 :-). Reasumując nie jest źle :tak:.
W dzień nie śpi dużo. Urządza sobie mniej więcej 3 drzemki ;-). Każda z nich trwa od 20 min. do maksymalnie 1,5 godz. :)

Takie drzemki u maluszków to normalne.
Jeszcze rytm dobowy się na 100% nie unormował - ale wszystko w swoim czasie.

Z każdą chwilą będzie coraz lepiej.

U nas tak mniej więcej teraz śpi:
- noc z przerwami na jedzenie
22.00 - 5.00 (czasem tą pobudkę przesypia)
5.30 - 8.00
8.30-11.00
- dzień
12.00-13.30 (spacer)
i do 20.00 czasem drzemka godzinna
20.00 kąpanie
i spanie od ok. 22.00

reklama
No w końcu się doczekaliśmy.... Lena zaczęła świadomie brać zabawki do rączek i się nimi bawić( oczywiście wpychając wszystko do buzki:-D)

Do góry