reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Krok po kroczku, czyli postępy naszych Maluszków

TRINA gratki!
My też jesteśmy na etapie nauki picia z kubeczka. Najbardziej cieszy mnie mówienie "am", tyle, że to oznacza zarówno "jeść" jak i "pić" :-)

Mariczka coraz częściej i dłuzej stoi bez trzymanki. Odważna jest! Ciekawa jestem, kiedy postawi pierwszy kroczek. Na razie biega ze mną jak piesek po całym mieszkaniu :-D:-D:-D.

A koło 18.00 jak jest pora mojego powrotu z pracy to mówić do babci: "mama-mama". Wzruszające...

reklama
pięknie rosną dzieciaczki :-)
moja Ani też szaleje lada moment zacznie chodzić sama :-) na czworaka to śmiga jak błyskawica zwłaszcza jak goni brata :-D poza tym to gada non stop tylko na razie po swojemu :-D

gRATKI DLA KAZDEGO DZIECIACZKA
:-)

U mnie Oliwka bardzo ladnie robi KOSI KOSI i rozumie jak sie jej powie aby to zrobila :-)
Ladnie kiwa glowka na NIEEE i ma przy tym taka fajna radoche :-)
Nadal tylko pelza Zazwyczaj jak ja cos ciekawi to pelza sobie fajnie ale ogolnie jak sie jej nie chce to troche popelza i wyje ze juz sie jej nie chce samej chodzic Trzeba ja wtedy zahecach aby przyszla do nas :-)
Jak jak jem to ona ryczy ze tez to chce :-)
Na nogach twardo i pewnie stoi :-) Stara sie jak ja trzymam KROCZKI ROBIC :-)
Czasem przytrzyma sobie sama butelke i stara sie z niej sama pic ale marnie jej to wychodzi hihihi.
Jak siedzi to zaraz szuka czegos czego moglaby sie chwycic i sie podnosic do stania :-)
Reaguje na swoje i mie i na NIE ale i tak robi swoje hhehehehe

Jak sie jej na cos nie pozwoli to pokazuje rozki swoje :-)

Aha i gada non stop TATA DADA i dzis jej kilka razy wyszlo MAMA :-)

Gratki wszystkich postępów!!!:tak::tak::tak:

No a u nas pełzanie parę dni temu zamieniło się w raczkowanie:-):-)Jak tylko stoi rzy kanapie, krześle stole lub czymkolwiek innym to próbuje wstać. Przy łużku lub w łużeczku ładnie wstaje i potrafi tak długo stać.

Najgorzej jest jak siedzi pod stołem i o nogę próbuje wstać i głową o stół się uderza:-p:baffled:

No i raczkowanie tak szybkie że czasem nie da się złapać:-)

Z chodzeniem jeszcze nie bardzo, depta sobie nóżki ale ładnie stoi.

No i Hanka w końcu załapała stanie na nogach...i teraz tylko chce stać hihi Zaczeła też nogami przebierać w końcu;)

moj teraz tez ucieka mi szybko, najszybciej z przewijaka.tzn juz sie na podlodze przewijamy bo sie nie da.ae zanim ja cos zrobie to on na drugim koncu pokoju...macie sposob???
no i wczoraj zaczal wstawac.co chwile lapie sie o byle co i stoi i upada.non stop:-Di placz bo wywala wszystko na siebie:confused2:

My jak zwykle na końcu.
Ustoi chwileczkę, ale na paluszkach i nogi słabe.
Nie wie się ani do samodzielnego siadania ani do stania.
Pełza do tyłu i wokół osi.

Robi "nie" i "tak" i "nu-nu-nu".
Naciąga pieluszkę na głowę i robi akuku.
Pokazuje osoby o które się pytam.
Pokazuje u kogoś lub u misia czy lali nosek, oczka, uszka itp.
Wyciąga paluszek na różne przedmioty i każe się tam prowadzić i nazywać te przedmioty.

Z gadania to dzia-dzia, dzi-dzia, ta-ta i ba-ba.
Oraz różne swoje takie tam.
A jak mówię "powiedz mama" to ona tata albo "nie" i się śmieje.
Przekorna bestia!

Malena widac Ze Izunia idzie w innym kierunku Hi nie rwie sie do stania ale za to jaka madra Oliwka nie pokazuje na misia nosek oczka itp Owszem robi kosi kosi i rozumie jak sie jej powie aby zrobila to robi Choc z poczatku jak sie tego nauczyla to byl szal a teraz robi kiedy chce kosi kosi i nie zwaza na to ze my ja o to prosimy heheh
Oliwka robi NIEeeeee

Malena Oliwka tez nie mowila mama i dokladnie tak jak u Ciebie jak mowilam jej powiec mama to ona TATA i sie smiala Od tygodnia mowi ladnie mama
I LUBI NASLADOWAC JAK JA POWIEM MAMA TO MOWI MAMA ITP

No i mamy etap lapania sie za wszystko i wstawania Juz sama potrafi sie nieraz tak podciagnac i stanac na nozki trzymac sie i stac dlugo potrafi juz sama :-)

U nas z mowieniem kiepsko...mama i reszta po swojemu, jak je to mowi mniam mniam niewiem czy swiadomie czy poprostu tak wychodzi ale jeszcze jest czas zeby sie rozgadal, no i chlopcy mowia pozniej niz dzieczynki;-)i tego sie trzymam:tak: Za to rokokosil sie z chdzeniem, wstaje wszedzie i chodzi na dlugosci mebli, jak sie pusci to stoi nie trzymajac sie niczego i tak mozenawet dlugo, ale proby zrobienia samodzielnego kroczku koncza sie kontuzja:-D Ale nie poddaje sie i probuje dalej. Trzymany za raczke ladnie juz chodzi co sie dla mnie na spacerach udreka bo za miast siedziec w wozku trzymam w jednej rece jego lapke a w drugiej wozek i idziemy slimaczym tempem. Do wszystkich sie ciagle smieje i co rano jak sie budzi to szuka Zosi:tak:

reklama
MAGDA to wielkie gratki dla STASIA ze tak sliczne CHODZI

U nas jakos mi sie wydaje ze po roczku bedzie chodzenie Choc coraz wiecej robi kroczkow i posuwa sie do przodu jak ja trzymam w drie raczki to czasem adnie idzie do przodu :-)

Do góry