reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Krok po kroczku, czyli postępy naszych Maluszków

Mój Kacperekz pozycji pół leżącej sam siada tylko czasem naboki sie giba a że na siadanie zbytni nie pozwalam to jest płacz... czasem sam włoży sobie smoczka do buzi, bawi sie grzechotką, miśkami przy karuzelce, powoli zaczyna sie sam bujać, główke trzyma sztywno od miesiąca, odwraca sie z brzuszka na plecki i z plecków na boki, śmieje sie w głos, gada niesamowicie... no i najważniejsza umiejętnośc rządzi rodzicami i rozstawia po kątach :tak::-p;-)

reklama
no to chyba jest tak że im mniejsza mamusia to tym dłuższe dziecko i im wyższa mamusia tym krótsze dziecko :) ja mam 74cm a Kacperek urodził się 52 cm :) Aktualnie nosi 62-68. Waży już ok 7 kilo. W piątek idziemy na szczepienie więc od razu się zważymy :)

Aktualne umiejętności niuniusia to namiętnie wkładania całych rączek do buzi, gadanie jak najęty ostatnio nawet zaczął mówić rr, mama już było :) poza tym baba, mam , miau agu, ga i tym podobne. Główkę już trzyma sam. Leżąc na brzuszku podnosi się na przedramionach a jak mu coś nie pasuje to przewraca się na brzuszek. Cały czas prubuje siedzieć. Jak trzyma się go za rączki to podnosi się do siadu sam. Nawet jak go nie trzymam a jest w pozycji półleżącej to kiwa się głową i tłowiem do przodu żeby usiąść. Ciągle są o to awantury bo mu na to nie pozwalamy. Zabawek jeszcze nie łapie ale jak mu się włoży coś do rączki to chwile potrzyma. Uwielbia zciągać mi okulary z nosa i rzucać nimi..... To chyba jego ulubiona zabawka. A no i pałąk z zabawkami przy bujaczku. Potrafi sam siębujać żeby zabawki się ruszały i walić w nie rączkami.

ooo to malutki pulpecik :rofl2: ale takie dzieciaczki sa slodziutkie :-)
moja mala nosi 68 a ma jakies 5130g. :confused: hmm ... ostatnio bylam z nia u lekarza to nic nie mowila ze za malo wazy wiec chyba jest dobrze

mój mały jak miał 7tyg to ważył 5,420... teraz ma 64cm i waży 6,330 ale mówiła że on prawie podwoił wagę a podwajają dzieic pięciomiesięczne... to zależy też jaka była twoja niunia jak sie urodziła :tak: ja zawsze jeszcze pytam czy z wagą oki :tak:... bo tak to sama nic nie powie...:angry::no:

jak sie urodziła miała 3580g i 58cm :sorry2:

Załączniki

• DSC04204.jpg
    DSC04204.jpg
    18,4 KB · Wyświetleń: 34
Jakie postępy u nas? Główka już b.wysoko, zwłaszcza jak Marika leży na brzuchu (ale już nie lubi tej pozycji, a spać to już nie chce wcale tak). Uwielbia leżeć na przewijaku i wtedy takie odgłosy wydaje - pieje aż, śmieje się, krzyczy z radości. Wszystko obserwuje... Uśmiecha się, cały czas za mną się patrzy. Przy jedzeniu trzyma mnie za rękę. Lubi bawić się swoimi rączkami i ciągle wkłada paluszki do buzi. Jest taka śmieszna... Jej ulubiona zabawa to jak rozbieramy ją tak, żeby miała gołe nóżki i machamy nimi, całujemy stopki.

ja dzis znowu rycze ale dlatego że Lili siedzi właśnie w swoim osiołkowym kółku i pierwszy raz sama się bawi, fakt stęka przy tym i sapie jakby .. robiła ale jakie zainteresowanie! grzechotka zawieszona na rączce, w drugiej garści stonoga i hmm... chyba bym ją ugryzła:rofl2:
a dzis jak odkurzałam wsadziłam ją do wózka i tak ciekawił ją hałas że głowę podnosiła chyba na 10cm, az patrzałam czy zaraz mi nie siądzie:rofl2:

Bartek powoli siada, a jak leży na boczku to tak podnosi głowę jakby chciał z tej pozycji usiąść! odpowiada uśmiechem na uśmiech i to jest dla mnie najpiękniejsze!:tak:

Więc do najnowszych osiągnięć Adasia należy trzymanie zabawek w rączce (jak mu sie je włoży) oraz próbowanie wsadzenie ich do buzi. Ostatnio okazało się, że gryzaczek był za duży, żeby wsadzic go do buzi- lepiej było przyssać się do niego :-p Tak poza tym to Adaś robi tzw. 'mostek' czyli wygina się w strunkę podpierając sie na główce i nóżkach :)

reklama
Do góry