reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Klub mam małych alergików

Dziewczyny mam pytanie czy któreś z Waszych dzieciaczków ma problem ze swędzącą główką. U mojego Eryka (4 m-ce) jest to ciemieniucha ale strasznie go swędzi (a nie powinna), najbardziej w nocy. Zakładam mu czapeczkę na noc żeby nie mógł się drapać bo nie jestem wstanie czuwać nad nim cały czas. Poradźcie co robić.

reklama
ja tez i zastanawiam sie czy kupowac wodniaka...

Jest na pewno tańszy od tych z filtrem hepa,ja sama urzywam zwykłego...

Po wczorajszej wizycie u pediatry wyszłam przybita.Po pierwsze uświadomił mnie że nawet niewielka ilość alergenu będzie powodowała wysypkę i ścisłe przestrzeganie diety jest niezbędne żebym mogła Konstancję karmić cycem a jeżeli nie będzie poprawy to bebilon pepti:-:)-(Bo będzie uczulała sie na coraz to inne rzeczy i grozić jej będzie astma.Teraz mam zakaz na nabiał,jajka,gluten,owoce cytrusowe(po bananach ją "pięknie" wysypało),truskawki,maliny i pozomki,kurczak i wołowina też są beeee.Przepisał ketotifen inie dał żadnych sterydów bo jeszcze zdążymy się nimi nasmarować i chwała mu za to:tak::tak:

Rubi dzięki za inspirację pamiętnikiem alergika.Taki zeszycik to wielka pomoc w mojej sytuacji,wpisuję tam wszystko co jem reakcje Tiny i ewentualnie kiedy ustępują objawy.

adusia...
twoje malenstwo juz ma wysypki a moj Jasiek ponad pol roku ukrywal swoja alergie ;-/

a co do odkurzacza to bardziej chodzi mi o mozliwosc prania dywanow... na wsi u rodzicow wynosilam wiosna dywan i pralam na mokro ;-) rok temu dywan wisial chyba tydzien na plocie bo ciagle padalo ;-) teraz z 4. pietra znosic dywany i wozic do rodzicow... kolezanka ma pioracy odkurzacz ale ma go ponad 10 lat a technika poszla do przodu, sa nowe modele... cuda na kiju itp. a ja sie w tym zupelnie nie odnajduje ;-(
wyczytalam tylko ze woda po takim odkurzaniu jest strasznie brudna (okreslena jako "syf", "bloto") no i przy czyszczeniu mozna mdlosci dostac... nie wiem czy gra jest warta swieczki....

Tak ,najważniejsze że są już zdiagnozowane te nasze szkodniki:tak::tak::tak:.

A co do odkurzacza to mam takie samo pojęcie o nich jak ty niestety:-:)-:)-(

Doświadczone kobietki powiedzcie czy to alergia i czy mam szukać alergologa.
Michaś ma 3,5 m-ca, karmiony cycem, całą ciążę nie "pasowało" mi jedzenie. Jadłam bo czułam głód ale po wszystkim miałam większy lub mniejszy niesmak. Nie spożywałam nabiału. Po urodzeniu nadal unikałam jakiegokolwiek nabiału i jaj. Syn ma okropne wzdęcia i boli go brzuch, stolce ze śluzem. Noce to jeden wielki koszmar, pobudki co godzinkę, prężenie się i wicie. Odstawiłam dodatkowo gluten stolce poprawily się ale gazy nie minęły. Odstawiłam więc ryż w każdej postaci i jadam ziemniaki, buraki, mięso indycze, drób i wieprzowe , jabłko dziennie, kaszka kukurydziana i jaglana (ale jestem głodna), pijam herbatę i wodę. Dostaje probiotyk biogaia. Na skórce pojawiły się krosteczki przypominające strupki, lekko zaczerwienione ( kąpiel w otrębach + siemię i smarowanie emolium pomogła), skórka jest lekko szorstka (jakby gęsia skórka).
Korzystam z waszych rad i prowadzę dziennik ale raczej obserwuję nie to co dokładam do diety tylko to co eliminuję :( Pewnie za chwilę odstawię drób i kicha zostanie malutko :((
A może mylę się, może to nie alergia tylko niedorozwój ukł. pokarmowego a skórka to wynik alergii pokarmowej... Co o tym myslicie. W rodzinie alergia występuję, ale przecież ja stosowałam profilaktycznie dietę :(

WAZNE!!! w ksiegarni Klubu Dla Ciebie kupilam wczoraj ksiazeczke Jill Eckersley, Jak sobie radzic z alergią u dziecka, Łódź 2007 - u mnie jest w tej chwili wyprzedaz i kosztowala mnie ona az 5,77 zł. ;-)

poczytalam troche i musze powiedziec ze... w Anglii jest chyba mniej alergologow niz u nas, ksiazka jest fajnie napisana, choc na kilka bledow (np. w jednym miejscu ryz zalicza do produktow glutenowych)

no i juz chyba wiem jak to jest z alergia ktora sie obserwuje u dziecka a na testach jej nie ma... dziecko ma nietolerancje na ten czynnik (alergen) ktora nie powoduje reakcji ze strony ukladu immunologicznego co wcale nie znaczy ze dziecku ten czynnik/produkt/alergen nie szkodzi!!!
polecam ta ksiazeczke - wiedzy nigdy za wiele ;-) jak u was nie ma jej w tej cenie to moge kupic u siebie i wyslac poczta ;-) wczoraj zostawilam jeszcze 3 takie ksiazeczki ale nie sadze zeby sie ludzie o nie zabijali - gdyby mialy wziecie nie bylyby tak mocno przecenione (pierwotna cena 19,90zl)

Doświadczone kobietki powiedzcie czy to alergia i czy mam szukać alergologa.
Syn ma okropne wzdęcia i boli go brzuch, stolce ze śluzem. Noce to jeden wielki koszmar, pobudki co godzinkę, prężenie się i wicie. Odstawiłam dodatkowo gluten stolce poprawily się ale gazy nie minęły. Odstawiłam więc ryż w każdej postaci i jadam ziemniaki, buraki, mięso indycze, drób i wieprzowe , jabłko dziennie, kaszka kukurydziana i jaglana (ale jestem głodna), pijam herbatę i wodę. Dostaje probiotyk biogaia. Na skórce pojawiły się krosteczki przypominające strupki, lekko zaczerwienione ( kąpiel w otrębach + siemię i smarowanie emolium pomogła), skórka jest lekko szorstka (jakby gęsia skórka).
Korzystam z waszych rad i prowadzę dziennik ale raczej obserwuję nie to co dokładam do diety tylko to co eliminuję :( Pewnie za chwilę odstawię drób i kicha zostanie malutko :((
A może mylę się, może to nie alergia tylko niedorozwój ukł. pokarmowego a skórka to wynik alergii pokarmowej... Co o tym myslicie. W rodzinie alergia występuję, ale przecież ja stosowałam profilaktycznie dietę :(

na samym poczatku - idz z dzieckiem do lekarza!!!
Twoja dieta... - przede wszystkim odstawilas tyle produktow w ciagu 3,5 miesiaca ze nie sadze abys byla w stanie w tak krotkim czasie wytropic alergen!!! odstawiasz produkt i czekasz min. 10 dni na ustapienie objawow!!!
spokojnie i powoli...
druga sprawa - piszesz ze odstawilas gluten a jesz kasze jaglana??? jedyna kasza uznawana za bezglutenowa jest kasza gryczana a i tak nie jest bezpieczna dla bezglutenowcow poniewaz jest produkowana w zakladzie gdzie moze miec stycznosc z kaszami i produktami glutenowymi!!! wiesz ze glutenem zanieczyszczony moze byc...ocet? ze bialko mleka i gluten moze siedziec w... kwasku cytrynowym? ze pasztety sa zazwyczaj glutenowe i mleczne?
moj Jasiek jest od 2 lat na diecie b/g i absolutnie nie mam pewnosci ze nie je niczego w czym moze byc gluten czy bialko mleka krowiego ;-(

a co do profilaktycznej diety w ciazy to zdania sa podzielone - jedni mowia ze trzeba eliminowac potencjalne alergeny a inni ze trzeba stosowac diete dopiero jak u narodzonego juz dziecka pojawia sie objawy... 26 maja ide do alergologa i pogadam z nia na ten temat choc konsultowalam sie z dietetyczka, ktora kazala stosowac zwykla dobrze zbilansowana diete i nie eliminowac czegos bo nie wiadomo co dziecku bedzie szkodzilo i czy w ogole bedzie alergikiem a taka eliminacja waznych produktow moze sie odbic zle na jego rozwoju w zyciu plodowym...

KAgga - zapisz sie do alergologa (prywatnie bedzie duzo szybciej!!!) i dokladnie przeanalizuj jadlospis - moze tylko Ci sie wydaje ze wyeliminowalas jakas grupe produktow a wcale tak nie jest... no i eliminuj produkty stopniowo a nie na hurra ;-)

powodzenia ;-)

A ja mam juz powoli dość .w poniedziałek wypiłam mleko sojowe we wtorek,środę też nie dużo szklanke dziennie wczoraj stan skóry się pogorszył powrót czerwonych krost i bóle brzuszka z odpowiednimi kupami.A dziś rano to zupełny hardcor buzia jak pomidor spuchnięta tak że oczy ledwo otworzyła dobrze że normanie oddychała normalnie masakra z tych krostek coś się sączy robia się ranki uszy to wogóle nie wyglądają po prostu tragedia.Lekerz zalecił dodatkową dawke syropu i letnie kompresy żeby twarz otęchła w razie braku widocznej poprawy szpital i zakaz bezwzględny eksperymentów kulinarnych.W tej chwili mam wrażenie że jest lepiej ale mała śpi z rodzicami bo się boję...

rubi dziękuję za odpowiedź. Jestem juz zapisana (prywatnie) do alergologa i we wtorek mamy wizytę. Z tą kaszą jaglaną to okropna wpadka :-(. Dziś rano jadłam i nie wiem jak szybko przenika to do mleka matki ale mój Bączek jest dziś wyjatkowo marudny i nie może spać w dzień bo boli Go brzuch> Czy to możliwe aby tak szybko..? Jak nie to pewnie jeszcze cos innego......
Masz rację w krótkim czasie odstawilam dużo produktów ale mój zamysł byl taki, aby zostawić minimun takie podstawowe i stopniowo dodawać, już na spokojnie, dając sobie czas na obserwację. Oczywiście notując :tak:

rubi jeszcze raz sprawdziłam w internecie czemu podkusiło mnie na tę kaszę jaglaną...i ją własnie + gryczaną zalecają dla osóB uczulonych na gluten. Ale o tym, że w czasie pozyskiwania ich moze dojśc do zanieczyszczenia glutenem też niestety slyszalam :-(

reklama
hmmmm.... za ta kasza jaglana sprawdzilam tu i owdzie... w necie pisza ze mozna ale znajomi cierpiacy na celiakie jej nie polecaja - powod - zanieczyszczenie. Przestrzegali przed kasza jaglana firmy"KRAW PAK" w opakowaniach 500g. no i powiedzieli ze jak juz chcesz to musisz kazda porcje kaszy jaglanej czy gryczanej dokladnie przebrac - kazde ziarenko musisz poogladac!!! oni osobiscie zadnej kaszy nie jedza nie rozumieja natomiast dlaczego odstawilas ryż???

do zanieczyszczenia moze dojsc w roznych okolicznosciach - na polu, w czasie zbiorow i potem w fabryce. firmy produkujace zywnosc bg nie produkuja kasz! kupujesz kasze z zakladu gdzie obok kaszy jaglanej czy gryczanej produkuja inne kasze... przy diecie bg nie mozesz sobie pozwolic nawet na smarowanie jednym nozem chleba glutenowego i bezglutenowego!!! na uzywanie deski do krojenia na ktorej chwile wczesniej bylo cos glutenowego (nawet okruszki chleba pszennego czy maki)...
gluten mozesz miec w soku owocowym (na etykietce jest napisane syrop glukozowo - fruktozowy... niekiedy jest on zageszczany skrobia pszenna...) czy w jogurcie...
cos takiego jak dekstryna - moze, ale nie musi byc wytwarzana z pszenicy...
hydrolizowane bialko roslinne... tylko nie pisze juz producent z jakiej rosliny uzyskal ten hydrolizat a pszenica to tez roslina ;-(
wiesz gdzie moze cie czekac spotkanie z glutenem? na durnej poczcie - klej na znaczkach moze zawierac produkty maczne wiec uzywaj do zwilzania znaczkow poduszeczki z woda!

jak widzisz pulapka jest na kazdym kroku - generalnie zasada jest prosta - kupujesz podstawowe produkty bezglutenowe i z nich sama przygotowujesz posilki. Jesli jestes z Krakowa to masz pod nosem pierwsza w Polsce (i jedyna) restauracje dla osob na diecie bg
jesli potrzebujesz jakihs przepisow to daj znac - mam maly zestawik ;-)

na poczatku tez czulam sie jak dziecko we mgle ale teraz jest juz lepiej - glownie dlatego ze jak nie mam 100% pewnosci to Jasiek nie dostaje takiego podejrzanego produktu

pozdrawiam

podaje ci liste z forum dla celiakow - forum.celiakia.pl - celiakia, gluten, dieta bezglutenowa, produkty bezglutenowe, glutenfree - Zobacz temat - Co Dozwolone a co Zabronione
masz tu podane co mozesz jesc, na co uwazac a czego absolutnie ci nie wolno. no i wazny jest komentarz!!!

Do góry