reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kłopoty z naszymi dzieciaczkami

Witaj.Przeczytalam wiekszosc tego co napisalas o przypadlosci malutkiej i cos mi sie wydaje,ze moze miec atopowe zapalenie skory.Pisze tak,poniewaz moj maly jest atopikiem i wszystkie objawy ktore ma Twoja mala,my tez mielismy.Maciej mial szybko to zdiagnozowane przez alergologa i dzieki temu jest juz prawie dobrze.Od urodzenia(3tyg.zycia)jest na tym specjalnym mleku(o ktorym tak nie pozytywnie wypowiadaja sie dziewczyny)Nutramigenie.Fakt,jest ono smierdzace i kiepskie w smaku,ale najwazniejsze,ze jest skuteczne.Irlandzki GP jakos tego nie rozpoznal,dla nich to jak piszesz zwykla egzema.Ale AZS to przewlekla choroba,ktora nieleczona(nie chce straszyc)moze doprowadzic do astmy.Szukaj dobrego fachowca,ktory wreszcie mala zdiagnozuje,bo to wazne.Gdybys miala jakies pyt.chetnie pomoge.Pozdrawiam
dzięki za pomoc....:tak:
chyba w takim razie będę musiała się wybrać na drugi koniec wyspy do Dublina, do pl alergologa:tak:

ale póki co , odstawiłam nabiał, i mała już po 3 dniach nie ma prawie wogóle śladu zaczerwienia, i chrosteczek,
czyli jak widać jest poprawa i to musiało być od nabiału (pisałam że jej wcześniej niczym nie karmiłam jaj jej to wyszło ale zapomniałam całkowicie że raz dziennie dostawała butlę kaszki więc to od kaszki mogło jej wyjść)
nie smaruję hydrocot... bo ostatnio jejnie pomogło więc sensu w tym nie widziałam:dry:

a powiedz mi, nawet jak już jej to zeszło to musi pić specjlne mleko??
przecież ja karmię piersią....

Ostatnia edycja:
reklama
Apsolutnie nie!Takie mleko jest tylko ze wskazania lekarza.Moze miec rowniez skaze bialkowa,czyli uczulenie na produkty i przetwory mleczne.Wtedy gdy karmisz piersia,to Ty musisz bardzo uwazac na to co jesz.Ta masc hydrocortison to jeszcze nie steryd,ale skoro jak piszesz nie pomaga,to faktycznie jej stosowanie jest bez sensu.Obserwuj mala,patrz na swoja diete i zobaczysz czy widac poprawe.Jezeli nie,to chyba latwiej bedzie szukac pomocy w Dublinie jak az w Pl.

Apsolutnie nie!Takie mleko jest tylko ze wskazania lekarza.Moze miec rowniez skaze bialkowa,czyli uczulenie na produkty i przetwory mleczne.Wtedy gdy karmisz piersia,to Ty musisz bardzo uwazac na to co jesz.Ta masc hydrocortison to jeszcze nie steryd,ale skoro jak piszesz nie pomaga,to faktycznie jej stosowanie jest bez sensu.Obserwuj mala,patrz na swoja diete i zobaczysz czy widac poprawe.Jezeli nie,to chyba latwiej bedzie szukac pomocy w Dublinie jak az w Pl.
:tak: to też pisałam że już po 3 dniach mojej diety jej wszystko schodzi , więc mogła być to alergia na nabiał...
a co do mleka to się domyślam że tylko na receptę jest tylko myślałam że piszesz, że tylko to mleko pomaga na AZS:-pi że muszę iść do lekaza po recepte

Kobietki teraz ja zwracam się do was z prośbą o pomoc....
Od kilku miesięcy mała miała taką szorstką skórę na ramionach.. czasem zaczerwienioną.. teraz zeszło jej w dół po nadgarstki..i a ostatnio nawet na policzku (bliżej uszek) zauważyłam kaszkę.. zrobiliśmy badania krwi z paluszka w PL i okazało się że ma alergię... tylko że ja zaraz oszaleję bo nic konkretnego mi lekarka nie powiedziała.. powiedziala ze ma alergie na wszystko... cytrusy, czekoolada, ,mleko krowie, pierze.... troche mi to nie pasuje.... czy to jest możliwe że z tych wyników można to stwierdzić?? przestałam jej dawać te produkty skoro tak mi powiedzieli ale może jakieś dodatkowe badania powinnam zrobić?..dostałam fenistil w kropelkach i krem do smarowania.. za dużo się nie dowiedziałam bo wizyta była szybka bo mała nie spała całą no ci nie miała humoru i darła się, wyrywała a co za tym idzie ja zestresowana byłam i skoncentrowac sie nie mogłam....
kurcze moze to głupie ale ja nie wiem co robić... narazie nie daje jej tego co mówiła ale co dalej... ??

są 2 sposoby,
koleżanka w pl też zrobiła test na wiele składników dała zaniego 300zł no i później możesz robić test na każdą z wymienionych rzeczy z osobna:tak: 55zł od jednego składnika,
możesz też sprawdzić to sama, coć to długo trwa,
np dać jej 1 ze składników na które jest prawdopodobieństwo uczulenia i czekać na reakcję ok tygodnia, jeśli to nie to próbować z kolejnym i kolejnym....aż znajdziesz winowajcę uczulenia:sorry:

Ostatnia edycja:
Testy alergologiczne u dziecka poniżej 3-go roku życia są nie miarodajne :no: takie o jakich mówisz Ka.Mc'ia :sorry2: CrazyGirl póki co zostaje Ci tylko dieta eliminacyjna szkoda że małej nie zostawiłaś z babcią czy ciocią na korytarzu i nie pogadałaś z lekarzem na spokojnie póki co trzymam kciuki aby sie poprawiło :tak:

mój jest uczulony na wszystko:/,daje sam nutramigen przez ostatnie 3 dni i jest coraz gorzej:(((mały wygląda strasznie:/:/:/czy to możliwe zeby miał uczulenie na nutramigen??????raczej nie:/ to skąd to sie bierze u większości naszych dzieci w Irlandii???:/

Marta F moje nie sa uczulone na szczescie......a moze Twoj Maly ma bardziej alergie kontaktowa??????proszek,plyn czy cos takiego?
moja od malenkosci przyzwyczajona do zwyklych proszkow,plynow do plukania i tym podobnych....nie musialam na szczescie prac osobno jej ciuszkow ani nic takiego....mleko krowie tez jej podaje i nic jej nie jest......
ale mojej siostry corka tez byla uczulona...niby skaza bialkowa.....czego on jej nie kupowali( oni sa w Polsce)...masakra....tak ja wysypywalo ,ze normalnie katastrofa.....no i tak sie biedan meczyla na duiecie bezglutenowej do 3 roku zycia.......az zrobili testy....i co???????????mala uczulona na orzechy jest.......a zeby bylo smiesznie,to jadla ich tyle, ile tylko mogla......

aga piore wszystko w fairy non bio a to raczej nie powinno uczulac,i ma przy buźce najsilniej,dodaje mu kaszke ryżową ale to chyba nie uczula???a moze jednak ta kaszka???czy ma znaczenie smak???aha na 100%po bananach go wysypuje,kurcze nie pomyslałam ze to ta kaszka:/

reklama
mój jest uczulony na wszystko:/,daje sam nutramigen przez ostatnie 3 dni i jest coraz gorzej:(((mały wygląda strasznie:/:/:/czy to możliwe zeby miał uczulenie na nutramigen??????raczej nie:/ to skąd to sie bierze u większości naszych dzieci w Irlandii???:/
Witaj.Moj mlody tez jest na nutramigenie(prawie od urodzenia).Moze faktycznie,jak pisala aga_irlandia,ma uczulenie na proszek,plyn do plukania?Zmienialas cos?U naspodczas pobytu wPL wystarczyla zmiana wody i byla tragedia.Czy ma stwierdzone AZS czy tylko skaze bialokowa?

Do góry