reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozrywka czyli zabawy z naszymi maluszkami:))

Fajny wątek, na pewno będzie tu ruch bo bobaski coraz większe :tak:

A swojej małej śpiewam tzw piosenki wymyślanki, czyli do melodii piosenek i różnych reklam wymyślam słowa pasujące do bieżącej sytuacji i śpiewam o Lence grubasku i mamusi co ją bardzo kocha :-D mój mąż czasem ma niezły ubaw :-D i małej to się podoba, bo bardzo się cieszy.

reklama
a widziałyście to Ćwiczenia po porodzie z niemowlakiem - Video - BabyOnline.pl

Dla niemowlaka do 3 miesiąca życia najbardziej przydatne wydają się zabawy :

- gimnastyka, czyli poruszanie przy muzyce rączkami i nóżkami malca leżącego na pleckach;
- przewroty , czyli ćwiczenie przewracania się z plecków na brzuszek i odwrotnie;
- gaworzenie, czyli powtarzanie za maluchem wypowiadanych przez niego dźwięków oraz wprowadzanie nowych tak , by dziecko chciało je naśladować;
- podnoszenie główki , gdy dziecko leży na brzuszku na brzuchu mamy , polegające na
- pokazywaniu mu zabawki , za którą będzie wodziło wzrokiem;
- pogaduchy , czyli opowiadanie dziecku różnych historii, im więcej mówi się do dziecka , tym szybciej zaczyna ono gaworzyć;
-wspólne kąpiele.

Dla niemowlaka od trzeciego do szóstego miesiąca najlepiej wybrać :

- naśladowanie min, czyli pokazywanie dziecku min, które będzie starało się naśladować ;
- gaworzenie ;
- zmiany pola widzenia dziecka, to znaczy pokazywanie mu otaczającego go świata z różnych perspektyw : podłogi , krzesła, stołu ,łóżka;
- podnoszenie , czyli unoszenie za rączki niemowlaka leżącego na pleckach do pozycji stojącej;
- pacynki, czyli poruszanie ręką ubraną w kolorową pacynkę i rozmawianie z dzieckiem.

Dla niemowlaka od szóstego do dziewiątego miesiąca korzystne są zabawy :

- zimne , miękkie i ciepłe , czyli spacer po mieszkaniu w poszukiwaniu bodźców dotykowych ;
- malec uczy się , że coś jest, np. miękkie, mokre, puszyste;
- teatrzyk pacynkowy;
- picie z kubeczka ; udawanie , że pije się z plastikowego kubeczka , a potem podanie go dziecku, które z pewnością zechce naśladować czynności;
- taniec, czyli tańczenie z dzieckiem na ręku w rytm muzyki, zmienianie rytmu;
- ćwiczenia na dużej pluszowej piłce z przytrzymywaniem dziecka , doskonała forma dbałości o koordynację ruchową .

Dla niemowlaka od dziewiątego do dwunastego miesiąca:

- przesypywanie , np. płatków lub mąki z jednego plastikowego kubeczka do drugiego;
- przelewanie wody z kubeczka do kubeczka;
- przelewanie wody łyżeczką z kubeczka do kubeczka;
- wkładanie jednorazowych kubeczków jeden w drugi i wyjmowanie ;
- poszukiwania , czyli nastawienie ukrytej pozytywki i wspólne poszukiwanie jej na kolanach;
- papuga , czyli pokazywanie dziecku pewnych ruchów, np. otwieranie i zamykanie pięści ,
- kiwanie głową i zachęcanie do naśladowania ich .

Ostatnio jak bylismy u tesciów Natalka zaczęła marudzić. Próbowałam położyc ja spać, ale przeszkadzało jej światło, więc zrobiłam jej taką jakby budkę z pieluszki rozłozonej na poduszkach. A ze pieluszka była we wzorki Natalcia zaczęła sie na nie gapić, cieszyć i gadać do nich, a pieluszkę łapać i ciągać. Dobrą godzinę była tym zajęta:szok: Żadnej zabawie jeszcze nie poświeciła tyle czasu, więc polecam:-D

Ostatnio jak bylismy u tesciów Natalka zaczęła marudzić. Próbowałam położyc ja spać, ale przeszkadzało jej światło, więc zrobiłam jej taką jakby budkę z pieluszki rozłozonej na poduszkach. A ze pieluszka była we wzorki Natalcia zaczęła sie na nie gapić, cieszyć i gadać do nich, a pieluszkę łapać i ciągać. Dobrą godzinę była tym zajęta:szok: Żadnej zabawie jeszcze nie poświeciła tyle czasu, więc polecam:-D
To prawda, czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze- na nic fisher price, i inne drogie zabawki, jak w ruch pójdą garnki, pokrywki i stare gazety czy worki :-) :-D:-D

Gola dokładnie! Mojego brata póltoraroczna córka najchętniej bawi się właśnie miskami, gazetami itp. duperelkami, a zabawki co jej dziadek ze Stanów przysyła od razu ida w kąt hehe:)P

Maciek tez uwielbial zabawe garnkami i opakowaniami po mleku albo puszkami :-) Za to zabawki Fisher Price szybko go nudzily wiec je odsprzedawalismy dalej....

Kuba ma na lozeczku taki ochraniacz we wzorki i temu lubi poswiecac czas - gapi sie. Albo smieje sie do myszki z pozytywki, albo do usmiechnietych twarzy z obrazkow jakie mu namalowalam.

reklama
Dziewczyny ostatnio w ddtvn był temat zabaw z maluszkami. Najfajniejszą zabawką były małe białe buteleczki wypełnione różnymi rzeczami które można znaleźć w każdej kuchni. To takie domowe grzechotki:-)

Do góry