reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kiedy i jakie pierwsze objawy??

hehe, wiem że ketonal mi podali w zastrzyku jak leżałam po wyłyżeczkowaniu, ból był naprawdę nie do zniesienia, a ten lek mi naprawdę pomógł. Jednorazowo tak silny lek jest skuteczny i naprawdę pomaga, ale stosowany na dłuższą metę czyni spustoszenie w organizmie... oj biada naszym wątrobom...

reklama
Też zażywałam KETONAL, ale tylko przy bardzo silnym bólu - ponieważ ten lek ponoć bardzo źle wpływa na wątrobę.. A teraz najczęściej biorę IBUPROM. Nic innego mi nie pomaga.

mi niestety wogole lekarz zabronil srodkow przeciwbolowych brac oprocz wlasnie paracetamolu bo szkodza na watrobe i takie tam a podejrzewa wrzody u mnie ...a kiedys tabletki to min 3 op na tydzien bo glowa to mnie bolala 24 godz na dobe
a okazalo sie ze od tabletek anty i tak sie doprowadzilam do wizyty w szpitalu z atakiem bolu brzucha ...normalnie jak lekkomanka ;D jak by ktos patrzyl z boku ;D

Jak stwierdzić, że jesteś w ciąży? Jeżeli prowadzisz samoobserwację (naturalne planowanie rodziny), możesz towarzyszyć swojemu maleństwu już od pierwszych chwil życia. W zapisie podstawowej temperatury ciała możesz zauważyć, po około sześciu dniach od owulacyjnego skoku, kolejny, niewielki wzrost, a wyższa temperatura utrzymywać się będzie dłużej niż 18 dni. Prawdopodobnie w spodziewanym terminie nie wystąpi miesiączka, choć u niektórych kobiet w czasie pierwszych miesięcy ciąży występują krwawienia z dróg rodnych przypominające krwawienia miesiączkowe. Łatwym i wczesnym sposobem rozpoznania ciąży są dostępne w aptece testy. Mogą potwierdzić już 10-dniową ciążę, poprzez wykrycie obecności w moczu gonadotropiny łożyskowej, hormonu produkowanego w ciąży.

Co zmienia się w Twoim ciele?

Zaczynają działać hormony odpowiedzialne za podtrzymywanie ciąży. Wczesnej ciąży często towarzyszą:

nudności, a nawet wymioty; występują zazwyczaj rano - dolegliwość ta jest charakterystyczna dla 1. trymestru ciąży i powinna ustąpić w 12.-14. tygodniu;

częstsze oddawanie moczu - związane z działaniem jednego z głównych hormonów, progesteronu, który powoduje rozszerzenie moczowodów;

nadwrażliwość na zapachy - może Ci bardzo przeszkadzać zapach gotującego się jedzenia, a dym papierosowy staje się nie do zniesienia. Jeżeli palisz, to bardzo dobry moment na pożegnanie się z papierosem - w ciąży maleje siła tego nałogu;

"zachcianki", charakterystyczna dla ciąży zmiana smaku - możesz mieć teraz apetyt na różne dziwne rzeczy, często są to potrawy o kwaśnym smaku;

powiększenie się piersi, czasem wzrost ich napięcia, a nawet niewielka bolesność - występuje często około 6. tygodnia ciąży;

osłabienie, szybsze męczenie się, senność - możesz czuć się tak, jak na początku infekcji: jesteś śpiąca, miewasz zawroty głowy przy próbie wstania z łóżka lub fotela, czasem uczucie duszności, braku powietrza;

huśtawka nastrojów - masz prawo doświadczać różnych, zmiennych stanów emocjonalnych, wybuchać z byle powodu lub odczuwać nie wiadomo skąd się biorące uczucia euforii bądź przygnębienia; jest to również konsekwencja szybko zachodzących zmian hormonalnych w Twoim organizmie

Ja czekam na @
w monitoringu był piękny pęcherzyk, który rósł i rósł ale ....nie pękł
Także ja już wiem ,że nic z tego.

Czekam w kolejeczce grudniowej -mam nadzieję że chociaż Ty coś z tej listy dopasujesz do siebie!!!!!!!!

sama niewiem ..czasem mam zawroty glowki i bole brzuszka..a od wczoraj niemoge dotknac sie sutkow ...ale rownie dobrez brzuch moze byc na tle nerwowym a reszta przed @...zobaczymy

reklama
Do góry