reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kiedy i jakie pierwsze objawy??

reklama
no ja też borykam się z tym problemem od ponad tygodnia - okropność!! :( Nie miałam z tym problemów z rana a teraz ani z rana ani z wieczora :(

Witam wszystkie mamy i mamy ktore niedlugo sie ujawnia

Ines pisze:
Duphaston jest na przedłużenie fazy lutealnej (po owulacji). Ja miałam ostatnio (po porodzie mojego synka) bardzo krótkie cykle 24, 25 dni. No i moja faza lutealna trwała tylko 10, 11 dni, a to za krótko. Dzidziuś nie miał praktycznie szans się zagnieździć. Duphaston to progesteron tak w uproszczeniu.
Ines...a jak dlugo ta faza powinna byc? i czy aby sprawdzic czy fazy sa oki bo trzeba zrobic badania? jesli tak to jakie?

Faza lutealna powinna trwać 12-16 dni. Tak jest najlepiej. Ja dowiedziałam się, że mam taką krótką dzięki testom owulacyjnym oraz mierzeniu temperaturki. Liczyłam dni od owulacji do miesiączki i wychodziło od 9-11 dni! Baaardzo króciutko. Nawet jeśli dochodziło do zapłoodnienia to i tak dzidzi nie mogło się zagnieździć, bo już się endometrium zaczynało złuszczac.
Podobno dobrze też jest zrobić badanie krwi na poziom progesteronu w drugiej fazie (ok 21 dc). Jeśli jest zbyt niski to może to świadczyć o niedomodze lutealnej.

u mnie teraz bylo po owu 14 dni, ale jak mnie badal gin to powiedzial ze mam malo sluzu czy czegos tam...moze tego endometrium...taaak wymienil ta nazwe, ale powiedzial ze moze sie rozwine,hmmm. wychodzi na to ze jesli mam tego malo bo moja I faza jest dluga to tez z tego powodu moge miec problemy z utrzymaniem? gdybam, bo nie jestem lekarzem, ale to moze byc wlasnie tak. bede musiala zrobic jeszcze raz monitoring.
aaaaa...a w jaki sposob mozna sprawdzic przez testy owulacyjne i przez tem czy jest odpowiedni czas?

reklama
Testy owulacyjne pokazaują dwie kreseczki na ok 24 godziny przed owulacja (pik LH), a tempka skacze po owulacji ze względu na wzrost progesteronu. Na tej podstawie można wnioskować czy była owulacja i kiedy :)

Do góry