reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kiedy i jakie pierwsze objawy??

Idz po zwolnienie i wykuruj sie pozadnie w domku zeby Cie bardziej nie rozlowzylo;-) Nie mam pojecia ile u mnie beta kosztuje alee to malo istotne dla mnie teraz..
Ja tez chodze prywatnie do gina ale on tez w szpitalu pracuje to moze daje kobietom w ciazy skierowanie na badania ze szpitala heh nie wiem ale mi kiedys dal skierowanie do innego lekarza jak potrzebowalam..te czekanie mnie wykonczy

reklama
Karolciak nie stresuj sie, podchodz do wszystkiego spokojnie. Folik bierzesz? Juz jutro pojdziesz sobie na badania i bedziesz miala wyniki, ja juz sie nie moge doczekac bo jeszcze 6 dni mi zostalo do pierwszej wizyty u ginka :) Mam nadzieje, ze zobacze chociaz kropeczke, moje malenstwo :)

Aha, dziewczyny, orientujecie sie moze ktore z tych obliczen jest prawidlowe? Bo dziewczyny na innym watku uzywaja tego drugiego, no w sumie wyglada na najbardziej wiarygodny :>

Rózne schematy rozliczania tygodni ciazy. ( zrobione przez Isis)

1. Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tygodzień,
2 miesiąc - 5-8 tygodzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

3. Wg gazety Claudia dodatek "Ciąża":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
2 m-c : 5 - 8 tydzień
3 m-c : 9 - 12 tydzień
4 m-c : 13 - 16 tydzień
5 m-c : 17 - 20 tydzień
6 m-c : 21 - 24 tydzień
7 m-c : 25 - 28 tydzień
8 m-c : 29 - 32 tydzień
9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
2mc - 5-8tyg
3mc - 9-13tydz
4mc - 14-18tydz
5mc - 19-23tydz
6mc - 24-27tydz
7mc - 28-31tydz
8mc - 32-35tydz
9mc - 36-39tydz

I jesli jestem w 4tyg 6d ciazy to juz jest zaczety 5 tydzien czy jeszcze 4? Bo ja juz nie wiem :/

Karolciak jak do jutra się @ nie pojawi zrób betke,z sikaczami różnie bywa&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Mononoke Jeżeli jesteś 4t i 1 dz jesteś już w 5 tc,tak się liczy ale gin zawsze bierze pod uwage zakończony tydzień ciąży chociaż teraz jak pacjentka mówi 4t i 1 dz to nie reagują już zdziwieniem tak jak kiedyś.
Te schematy to tak na prawde to samo tylko ten 2 jest bardziej dokładny:))
Na Piąty tydzień ciąży | Trymestr 1 | Ciąża tydzień po tygodniu masz opisane tygodnie ,miesiące i trymestry

To ja juz jestem w 5 tygodniu ciazy :D a za dwa dni bede w 6 :D ale fajnie :) Mam nadzieje, ze juz zobacze w srode chociaz zarodek (Albo dwa - ale to juz chyba byloby za duzo szczescia) :D

Dzisiaj już mi lepiej.
Będę pisała, o ile nie "wybędę" z domu, bo może do rodziców pójdziemy.
A na 12 idę pogadać w sprawie pracy.

Karolciak,jeszcze nic straconego. Dalej trzymamy kciuki.
Martusia
, ten wczorajszy spadek temp. może być właśnie dobrym znakiem. Jakby się wam udało, to byś była niezła farciara - po jednym razie hehe ;-)
Mononoke, nie wiem, które z tych wyliczeń są prawidłowe, ale ja chyba będę korzystać z tego pierwszego. Tzn teraz jestem w 3 m-cu :-)

reklama
Karolciak22 ja też testowalam i nie wychodzily mi wyszly poźno i niby mialam mieć owu pożno a się okazalo ze zaplodnienie bylo po samym @ wg wielku ciazy, Więc trzymam kciuki!!!!! Musi sie udać
Mononoke co to tych tyg to tak jak Poziomka pisze lekarz liczy zakończone tyg ciązy i zgadzam się z nią. Niektórzy liczą od miesiączki już, a u mnie troszki inaczej liczą bo mialam strasznie nierówne @ po odstawieniach tabletek, ale po nich w 2 gim cyklu się udalo i cacy! A dokladnie stwierdzi ci jak już bedziesz robią usg genetyczne i po dlugość crl powie wg usg wiek ciąży bo u mnie jest róznica 3-4 dni usg mlodsze male, a wg @ starsze... echh i tak wyjdzie jak już bedzie gotowe.

Do góry