reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karta ciąży

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Witam jestem w ciazy juz w 20 tygodniu i od pocztakow mojej ciąży ie bylam ani razu u ginekologa. Jest to moja druga ciaza, przy pierwszej duzo panikowalam z wiadomych przyczyn.
Wszystko sie pozmienialo i nie mam nawey ubezpieczenia.
Wiec moje pytanie brzmi czy musze chodzic, czy moge pojsc i czy musze miec karte ciazy?

reklama
reklama
Do autorki postu:
Idź do ginekologa, brak ubezpieczenia nie jest tu problemem. Jak dziewczyny pisały, w Polsce kobiety ciężarne nie muszą mieć ubezpieczenia.
Nie wiem jakie masz przeżycia, czemu do tej pory się nie stawiłaś do lekarza. Ale musisz to zrobić bez zwlekania dla dobra dziecka i siebie samej.

Widzę że na tym forum same świętsze od papieża.
Widzę też, że istnieje dla takich samych, jak wy. Dobrze się kisić we własnym sosie. Każdy musi być id sztampy taki sam. Dziewczyna jak tu ktoś opisał, co jako nieletnia rodziła sama w domu i ojciec odbierał poród to nie miałaby co tu szukać rady, bo byście ją zjedli.
Dziewczyna nie musi się logować, aby sobie poczytać. Ogólno dostępne przecież.
A i jeszcze przypomnijcie sobie jak wygląda opieka nad ciężarną w UK. Poślijcie swoje oburzone posty do królowej. Może poświęci wam jeden królewski zdawkowy uśmiech.
No i kobieta, która wie kiedy ma okres i wie kiedy co robi w łóżku i poza, będzie umiała określić, jaki to tydzień ciąży, także nie przesadzajmy. Za to nie każdy ginekolog umie, bo jak nie potrafiłam podać dokładnego terminu ostatniej miesiączki, to zrozumiałam, że teraz to chyba już nie urodzę, bo nie będzie wiadomo, kiedy mam to zrobić [emoji12]

Autorko
Nie jest dla nas jasne, o co ci chodzi. Czy o to, aby do tego lekarza iść, czy aby nie iść.
Jeśli chcesz iść, idź jak najszybciej. Jesteś chroniona w ciąży i tyle. Kartę ciąży powinni założyć przy pierwszej wizycie. Bo chyba nie okaże się, że jednak w tej ciąży nie jesteś. Gdyby zamiast tego wykrył ci poważną chorobę z wysokimi kosztami leczenia, to zawsze jest możliwość prywatnie opłacić sobie dobrowolną składkę NFZ i leczyć się w państwowym szpitalu.
Jeśli nie chcesz - za nie chodzenie nie ma przewidzianych kar w prawie, oprócz finansowego kopa w postaci nieotrzymania tych 1000 zł, ale na to już za późno. Rodzenie poza szpitalem też jest dozwolone. Z tym, że jeśli nie zamówisz sobie położnej do domu, która tak odbiera porody, to nie mam pojęcia, kto wystawi ci dokumenty na urodzenie tego dziecka. Jak je potem zarejestrujesz. No i jest ponoć problem z otrzymaniem szczepionki na gruźlicę, obecnie tylko w szpitalu zaraz po porodzie [emoji3525] Nikt nie natnie ci krocza w razie potrzeby, potem nie zszyje, nie mówiąc o cesarskim cięciu.
Zastanów się też, co będzie, jeśli niby urodzisz, a tu poród trwa dalej. Nie słyszałam o dziewczynie, która by przewidziała, że nosi bliźnięta. Takie rzeczy to tylko z USG.

No i kobieta, która wie kiedy ma okres i wie kiedy co robi w łóżku i poza, będzie umiała określić, jaki to tydzień ciąży, także nie przesadzajmy.
Moje pytanie było skierowane do autorki bo wydaje się być pewna tego że jest w ciąży i to w 20 tygodniu. Pytam na jakiej podstawie to stwierdziła bo są choroby które dają podobne do ciąży objawy. Może robiła jakieś testy czy bete.
Dla mnie nie jest to tak oczywiste jak dla Ciebie.

No właśnie dla mnie też to jest dziwne, że sama stwierdziła że jest w ciąży. Jest np endometrioza i z tego co słyszałam daje podobne objawy z brakiem miesiączki. Ja bym chociaż poszła po to żeby rzeczywiście sprawdzić czy jest w ciąży czy to jakaś choroba. Z tego co tu czytam dziewczyny bardzo różnie piszą o tym wszystkim. Dla mnie nawet brak ubezpieczenia nie był by konieczny są lekarze co prywatnie przyjmują. Toksyczny partner, to już chyba nie te czasy że kobieta siedzi przy facecie i nie reaguje. Nie znam sytuacji ale ja bym poszła do lekarza choćby sprawdzić czy to rzeczywiście ciąża

Miałam napisać juz cos jak ten post powstał ale po prostu braklo mi słów. Jak w obecnych czasach mozna nie isc do ginekologa bedac w ciąży... I skad wiadomo, ze to ciaza.. Przecież pozytywne testy mogą dawac nowotwory itp.. Nie chcesz wiedzieć czy dziecko jest zdrowe? Czy sie rozwija w ogole? Przepraszam, ale dla mnie to jest bardzo niepojete...

Moje pytanie było skierowane do autorki bo wydaje się być pewna tego że jest w ciąży i to w 20 tygodniu. Pytam na jakiej podstawie to stwierdziła bo są choroby które dają podobne do ciąży objawy. Może robiła jakieś testy czy bete.
Dla mnie nie jest to tak oczywiste jak dla Ciebie.
Dziękuję za zwrócenie uwagę na ten fakt.
Dla mnie również nie jest to oczywiste. Dlatego wspomniałam autorce o możliwości, że lekarz jednak wykluczy ciążę. A znajdzie coś innego, poważnego. I co wtedy, bo wtedy rozumiem, że wizyty płatne - domniemana ciąża nie daje ubezpieczenia. [emoji1745]
Autorka jako kobieta po jednej ciąży teoretycznie powinna mieć tego świadomość, ale praktycznie znam taką po dwóch, co nie potrafiła mi doradzić zrobienia prywatnie beta HCG zanim pobiegnę do ginekologa.
Bo tak, trzeba to przyznać, podwyższona beta to albo ciąża, albo poważna choroba układu rozrodczego.
Ale oczywiście żyjemy w "wolnym kraju " i nikogo na siłę leczyć się nie da.

reklama
W 20 tygodniu to już mialam brzuch jak bęben od pralki j lekkie ruchy byly:p mysle, że wtedy ciężko to pomylić z jakąś choroba, no chyba że urojona :p badać trzeba i tyle. Nawet jak palec boli to się idzie co lekarza, a tu jest dziecko.

A jeszcze co do prowadzenia ciąży w innych krajach. W Anglii ciąża do 12 tygodnia to nie ciąża. Nikt jej nie ratuje, lekarza się widzi może raz, ktg tylko przy porodzie. Aborcja też chyba jest na legalu. Więc tam nawet jak chcesz się badać to na własną rękę. My tu mamy sytuację w tym temacie bardziej przyjazna i ludzka.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry