reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karta ciąży

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Witam jestem w ciazy juz w 20 tygodniu i od pocztakow mojej ciąży ie bylam ani razu u ginekologa. Jest to moja druga ciaza, przy pierwszej duzo panikowalam z wiadomych przyczyn.
Wszystko sie pozmienialo i nie mam nawey ubezpieczenia.
Wiec moje pytanie brzmi czy musze chodzic, czy moge pojsc i czy musze miec karte ciazy?

reklama
Witam jestem w ciazy juz w 20 tygodniu i od pocztakow mojej ciąży ie bylam ani razu u ginekologa. Jest to moja druga ciaza, przy pierwszej duzo panikowalam z wiadomych przyczyn.
Wszystko sie pozmienialo i nie mam nawey ubezpieczenia.
Wiec moje pytanie brzmi czy musze chodzic, czy moge pojsc i czy musze miec karte ciazy?
Jest jakiś specjalny powód dla którego postanowiłaś olać wizyty?
Nie byłaś na usg 12tc i teraz w 20tc też nie zamierzasz iść?
Wybacz, ale wg mnie to głupota.

reklama
No właśnie dla mnie też to jest dziwne, że sama stwierdziła że jest w ciąży. Jest np endometrioza i z tego co słyszałam daje podobne objawy z brakiem miesiączki. Ja bym chociaż poszła po to żeby rzeczywiście sprawdzić czy jest w ciąży czy to jakaś choroba. Z tego co tu czytam dziewczyny bardzo różnie piszą o tym wszystkim. Dla mnie nawet brak ubezpieczenia nie był by konieczny są lekarze co prywatnie przyjmują. Toksyczny partner, to już chyba nie te czasy że kobieta siedzi przy facecie i nie reaguje. Nie znam sytuacji ale ja bym poszła do lekarza choćby sprawdzić czy to rzeczywiście ciąża

Jak ktoś czuje ruchy dziecka to chyba wie, że jest w ciąży, no nie? Ja czułam w 14 tygodniu, więc może ona też czuje wcześnie, więc wie, że jest w ciąży? Co nie zmienia faktu, że to zupełna ignorancja i brak jakiejkolwiek odpowiedzialności ze strony autorki. Nie rozumiem jak można mieć gdzieś zdrowie własnego dziecka do tego stopnia, że w tak zaawansowanej ciąży nie odwiedziło się ani razu lekarza. To jest dla mnie niepojęte.
Nawet jak nie ma się pieniędzy na prywatną wizytę to przecież można iść na NFZ, bo każda kobieta w ciąży otrzymuje ubezpieczenie od państwa i nie wierzę, że nawet w internecie by tego nie wyszukiwała.
Ja będąc w ciąży najchętniej co tydzień chodziłabym do ginekologa, a tu ani razu wizyty... przecież to jest zupełnie nieodpowiedzialne. Jak dziecko jest śmiertelnie chore to już i tak nic nie będzie mogła zrobić, ale jeśli jest zdrowe, a np. skraca jej się szyjka to się o tym nie dowie jak nie pójdzie do lekarza, a to może się źle skończyć. Mam nadzieję, że autorka jednak pójdzie po rozum do głowy i odwiedzi jak najszybciej lekarza.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry