reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmimy...

U nas młody je o 19 kaszkę owocową o 20 śpi, a około 22-23 jest już pierwsza butla na śpiocha:dry:następna około 2 i kolejna 4-5:-p, ale ja widzę, że on jest głodny,więc narazie oduczanie odpada:sorry2:Poza tym budzi się też na picie ze trzy razy:dry:
Ninja ja bym się bała z tym zmniejszaniem ilości mleka, bo producenci zawsze przestrzegają przed zmianą proporcji mleka do wody i obawiam się, że na brzuchal to by nie było dobre:no: Ja czekam na dobry moment i myślę, że nadejdzie on około 1 urodzin dopiero:tak:Nie będę go na siłę oduczała, bo nic to raczej nieda:zawstydzona/y:

reklama
Kra - Ja też na razie nie oduczam, no bo skoro nie waży za dużo to po co? Ja po prostu też widzę, że jest głodny...

ps - drugą noc zjadł 1 raz (oczywiście budził się kilka razy) ale jak się obudził ok. 04.30 a przeważnie wtedy jadł 2 raz, to odmówił jedzenia! :-)
W ogóle dziś pięknie zjadł każdy posiłek, jaki dostał :-):-):-):-):-):-) (a to nieczęste bo np. wczoraj śniadanie zjadł o 11.30 :dry:)

Ja jak Jasiek był mały słyszałam taką opinię lek.że już po 6 miesiącu życia dziecko nie musi w nocy jeść.U nas też było ciężko-bo jak jeszcze karmiłam w nocy to potrafiła co godzinę się budzić.Odkąd przestałam karmić mąż chodził i dawał wodę jak się budziła.Przez kilka nocy się darła ale w koncu zaakceptowała ten stan i teraz udzi się dopiero o 5-i nie zawsze chce pić,wystarczy smok.Grunt żeby tata dawał to picie bo mama a)pachnie cycem b)kojarzy się tylko z jednym;-)No i grunt się nie poddać i być konsekwentnym.

Co do pobudek nocnych to Jola się budzi w nocy 2 razy i zawsze dostaje pierś... i ostatnio butelki nie chce na noc...:-( a raz w nocy wypiła 2 razy po 30 ml, więc mi się nie opłaca robić:tak:
A co do zmniejszenia ilości mleka i zwiększenia wody to podobnie jak Kra uważam, że skoro podają takie a nie inne proporce to się do nich stosuję, żeby dziecku nie zaszkodzić:tak:

Moja Zoska tez w nocy podjada i to niestety bardzo czesto - bo bywaja noce, ze normalnie nie wypuscilaby piersi z buzi gdyby mogla:-( Rozmawialam o tym z pediatra (no bo jak byla mlodsza to potrafila przespac noc a od 3 miesiaca cos sie jej poprzestawialo i sie wybudza) i ten powiedzial,ze on nie widzi sensu w oduczaniu na sile - zwlaszcza, ze karmie piersia. Radzil aby poczekac i jak juz bedziemy na butelce to sprobowac (moze zreszta sama zrezygnuje). No ale ze Zoska butla pogardza to chyba nie szybko doswiadcze tego dobra jaka jest przespana w pelni noc. No i widze z waszych wypowiedzi, ze po przejsciu na butle to tez nie jest regula, ze jest latwiej :-(

cicha wręcz przeciwnie.Marcel budzi sie raz w nocy i dopstaje 120 ml mleka.albo to wypije albo zostawi ze 30 ml.wczoraj była maskara ale dzis juz dobrze z tym że nietypowo bo my sie połozylismy po 22 wyjatkowo wczesnie znaczy a jak wstałam zrobic Marcelowi butleke to woda w czajniku jescze była gorąca wieć to musiało być ok 23.Potem spał juz grzenie do 5 jak zaczął sie wiercic wieć dałam bo cyca possać ale ze w cycu to ja już prawie nic nie mam to koniec konców jak wychodziłam do rpacy dałam mu znów butelke.Łuaksz dzis ma wolne więc go pokarmił i widziałam że Mały nie dopił:sorry2:
chciałabym żeby rpzesypaił nocki bo wstawanie po butle jest męczące ale widze że właśnie tego potzebuje chłopaczyna wieć nie chcę go głodzić.Jakbym widziała ze marudzi tylko a nie je albio zje troszke to mzoę i przeszłabym na wodę ale tak .... co do zmneijszenia proporcji w mleku - jeste raczej przeciw niz za.to chyba kwestia dogadania z lekarzem:confused:

Z innej beczki - jak robie młodej mleczko 240 to czasem zje wszystko a czasem zostawi 60ml. Wkładam je do podgrzewacza i tak sobie stoi w ciepłej wodzie aż do pobudki (zazwyczaj ok 4 -5 rano). Wszędzie piszą żeby nie przechowywać resztek pokarmu - można tak robić?
A jeśli nie to ze "świeżym" mlekiem można tak zrobić?? Bo zanim ja zrobię o tej 4 rano butle to ona się całkiem rozbudzi:dry:

poza tym, Żaba nie chce mi jeść zup, próbowałam jej gotować z różnymi warzywami, ostatnio zrobiłam rzadką i wlałam do butelki - wypiła. Na drugi dzień już nie chciała.
O jedzeniu zupek łyżeczką nie ma mowy, tylko (i wyłącznie) jabłuszko czy banana tak zje:baffled: to "normalne"? (głupio to brzmi)

Weronika -swierza mieszanke mozna przechowywac do 3 godzin(przynajmnie na moim tak jest napisane).W takiej resztce pokarmu rozwijaja sie bakterie ze sliny a jak potrzymasz je dodatkowo w cieplym to tych bakteri jest jeszcze wiecej.

Postaw sobie przy lozku termos z ciepla woda, czysta butelki i mleko_O wlasnie a Ty masz podgrzewacz wiec trzymaj w nim tylko butlki z ciepla woda a mieszanke dosypiesz w kilka sekund.

Weronikaa - Na opakowaniu Bebilonu jest napisane , że 1 h po przygotowaniu i ja się stosuję.
Zobacz jak jest na Twoim opakowaniu (Nelka chyba Nana pije?)

Dlaczego ma Ci się rozbudzić jak przygotowujesz w nocy :confused: Ja też używam podgrzewacza - w nocy stoi w nim butelka w zodą i jak zaczyna Tymon miałczeć to cyk - 4 miarki, wstrząśnięcie i gotowe, czyli jakieś 30 sek.

reklama
Jaka ja durna, o takim czymś nie pomyślałam :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
Tak Ninja - Nelka pije Nan-a, ale nic tu nie pisze ile może stać przygotowane:baffled: (pisze tylko żeby zużyć do 3 tyg po otwarciu)

Do góry