reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmimy...

Moja mala zalapala sie kilka razy na kawalek zóltka ale nie jestem regulrna za to codziennie wcina pol kromki chlebka z maslem,który uwielbia.A maslo wprowadzilam bo czytalam ze któras z Was dodawala je do sloiczków.
A QP mamy srednio 1-2dziennie i zauwazylam ze czesciej i lzej robi jej sie po herbatce rumankowej

reklama
Zoltko jemy od czasu do czasu ale nie trzymam sie sztywno zalecen pediatry zeby podawac co drugi dzien polowke.

kra- spojrz na date waznosci zupek, deserkow etc w sloiczkach, znajdziesz nawet 2010.
produkty te sa pasteryzowane, nie ma prawa tam byc konserwantow.
Kupilam raz, sprobowalismy
Syn polubil, ale nie bede ich kupowala za czesto.

niekat- nie mam doswiadczenia z dziewczynkami, ale Dawid lubi sie juz przytulac. szczegolnie jak jest zmeczony

Iza - no ale jogurt to nie to samo co np. jabłka w słoiku - bo takie jabłka samemu można zrobić w słoiki i też będą 2 lata dobre no ale jogurtu to już się na 2 lata nie zrobi samemu (chyba ;-))

Ninja no właśnie o to mi chodzi, bo nawet jeśli jakimś cudem jogurt jest pasteryzowany, to nadal gnębi mnie to głupie pytanie jak oni to robią w tych plastikowych pojemniczkach???:szok:

Ja to sie "samo zrobionego" jajka boje na razie bo tez czytalam o silnych alergiach. Na razie J dostal 3 gerberki z dynia i zoltkiem co mu strasznie smakowalo.

Moja mala zalapala sie kilka razy na kawalek zóltka ale nie jestem regulrna za to codziennie wcina pol kromki chlebka z maslem,który uwielbia.A maslo wprowadzilam bo czytalam ze któras z Was dodawala je do sloiczków.
A QP mamy srednio 1-2dziennie i zauwazylam ze czesciej i lzej robi jej sie po herbatce rumankowej

to jak to jest z tym glutenem? mozna juz? wydawalo mi sie ze gdzies czytalam ze dopiero od 7mego miesiaca? :confused:

co do masla to ja bardzo malo dodaje i raczej staram sie oliwy z oliwek

a przutulanek to sie robi J coraz wiekszy. na poczatku to sie niby odpychal a teraz lubi coraz bardziej

MrsF - w Polsce od niedawna zaleca się wprowadzanie niewielkich ilości glutenu po 5 miesiącu - ja robię tak: gotuję łyżeczkę zwykłej kaszki manny i dodaję późiej do obiadku lub gotuję w większej ilości wody, np. 180 ml (po odparowaniu w czasie gotowania zostaje ok. 150 ml) i dodaję mleko modyfikowane (taka kaszka do picia)
Bo sklepowe kaszki są praktycznie wszystkie bezglutenowe..

MrsF - w Polsce od niedawna zaleca się wprowadzanie niewielkich ilości glutenu po 5 miesiącu - ja robię tak: gotuję łyżeczkę zwykłej kaszki manny i dodaję późiej do obiadku lub gotuję w większej ilości wody, np. 180 ml (po odparowaniu w czasie gotowania zostaje ok. 150 ml) i dodaję mleko modyfikowane (taka kaszka do picia)
Bo sklepowe kaszki są praktycznie wszystkie bezglutenowe..

Dzieki Ninja :-) Mama ostatnio przywiozla jakies polskie kaszki (chyba nestle) wiec ide poszperac czy moze jest coz z glutene albo manna

MrsF ja podaje od polowy 6tego miesiaca, a zaczelam od kaszki z bobovity bananowej z sucharkami od 6tego miesiaca.Teraz daje malej spróbowac praktycznie wszystko to co jem ja ale bez przesady i w niewielkich ilosciach i jak pisala Ninja czasem dodaje troszke kaszki manny do zupki.
Dzisiaj dalam jej pol malego serka owocowego (od4-6mcy)bardzo smakowal i nie widze zadnych zmian skórnych i mam nadzieje nie zobacze.

MrsF ja pod1aje od polowy 6tego miesiaca, a zaczelam od kaszki z bobovity bananowej z sucharkami od 6tego miesiaca.Teraz daje malej spróbowac praktycznie wszystko to co jem ja ale bez przesady i w niewielkich ilosciach i jak pisala Ninja czasem dodaje troszke kaszki manny do zupki.
Dzisiaj dalam jej pol malego serka owocowego (od4-6mcy)bardzo smakowal i nie widze zadnych zmian skórnych i mam nadzieje nie zobacze.

O rany to krowie mleko tez juz mozna dawac?! nie wiem gdzie ale wyczytalam ze powinno sie dopiero od roku :confused:

Dzieki za rade co do glutenu, tez zaczne podawac.
a co do chleba to troche sie boje no to be ulepszacze, E45, proszki...
Befatka, ciekawe swoja droga ze Nestle kaszek tu nie ma...
Mama przywiozla z PL, razem z bobovita, gerberkami i innymi, a tu nigdzie nie ma Nestle. pamietam ze pare lat temu byl jakis skandal ze szkodliwym mlekiem niemowlecym nestle to moze dlatego...? maz ich bardzo nie lubi bo podobno swoich pracownikow w biednych krajach strasznie wykorzystuja.

no lece swietowac!

reklama
Wiecie a tu nikt nic nie mowi albo ja za malo pytam bo nawet mi do glowy nie przyszlo, zeby Zosce jajko dac. Takie normalne gotowane zoltko dodac do sloiczka albo wlasnego obiadku?

A co do roznic w firmach obecnych na rynku i produktach to tez widze, ze jest duza roznica. U nas wogole wybor sloiczkow i kaszek jak na moj gust marny a jak bylismy 2 dni w Niemczech i zajrzalam tam na dzial z produktami dla maluchow to nie wiedzialam za co sie brac:-) Nie dosc, ze wybor byl ogromny to jeszcze sloiki Hippa byly np. wzbogacane olejem. I zdziwilo mnie troche to,ze te same sloiczki w roznych krajach sa od roznego przedzialu wiekowego.

MrsF u nas za to gerbera nie znajdziesz (no ale ja za nim nie przepadam (za Nestle zreszta tez nie).

Stefanna moja odkad je obiadki to tez czesto kupy robi - potrafi kilka dziennie. I tez sie zastanawiam ile to w koncu mozna ha ha

Do góry