reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie

Napiszcie mi jak wiecie, dlaczego nie można dawać danonków lub chleba z wątrobianką. Ja tu delikatnie do majki podeszła i chlebek Jej dałam z twarożkiem pierwszy raz, a byłam wczoraj na zebraniu, to teściowa już jej władowała z wątrobianką i to taka podwędzaną mocno przyprawioną. Powiedziałam jej, że ma takie wyskoki ze mną konsultować, to mówi że jak jej nic nie jest to może dostawać. No a mi argumentów w takich przypadkach brak.
Albo dziś sąsiadka mnie wyśmiała że danonków nie chcę dać i ziemniaków ze sosem, że jej mala już to jadła, a ja nie potrafiłam odpowiedzieć nic mądrego:zawstydzona/y:.

reklama
danonków bo są od 3 rż, bno jeden danonek zawiera ok 4 kostek cukru , a witaminy jakie ma sa dla dzieci w wieku 3 lat a nie dla noworodków ;-)
nie sa złe, ale ine dla naszych maluchów :-)
wyczytałam tez że
Danonki zawierają duzo wapnia ale jednoczesnie zawieraja mega dawke cukru ktory neutralizuje wapn tam zawarty

matusia a wątrrobianka może obciążać nerki
Dieta powinna być różnorodna, ale dla niemowlęcia nie nadają się ani podroby (flaczki, wątróbka), ani hamburger, ani domowy pasztet, ani bigos. Kęs schabowego prawdopodobnie malcowi nie zaszkodzi, ale nie jest to zdrowe jedzenie - jest ciężkostrawne i zbyt tłuste. Może też wywołać sensacje żołądkowe. Lepiej poczekać z wprowadzaniem prawdziwie dorosłych potraw (a najlepiej samemu zmienić nawyki na zdrowe i unikać dań tłustych i ciężkostrawnych).
Niemowlę dopiero odkrywa smaki. Jeśli nauczy się jeść ryż bez soli i owoce bez cukru, nie będzie mu brakowało tych przypraw, które nie wnoszą do diety niczego dobrego. Sól dodawana do posiłków obciąża niedojrzałe nerki niemowlęcia, a cukier zmniejsza apetyt. Zamiast solić, słodzić można doprawiać jedzenie ziołami. To samo zdrowie.

Ostatnia edycja:
a taka ostra wątrobianka co może zaszkodzić? Lub smażone jak szkodzi? Powiedziałam jej, że na wątrobę, ale się nie wystraszyła. Ja po prostu nie chcę, ze \by mi sama wymyślała nowości, bo od tego jestem ja i już.

matusia i tego się trzymajmy! to my wiemy co jest najlepsze dla naszych dzieci - oczywiście możemy posłuchać rad innych, z niektórych oczywiście skorzystać, ale przede wszystkim zaufajmy własnej intuicji.
A teściowej nie argumentuj tylko powiedz NIE BO NIE i już ;-)

Maju....Pola wygląda smakowicie :-)

Kamcia - ugotowalam ziemniaczka i buraczka - zmiksowalam plus oliwa z oliwek, no i nawet zjadla...

Matusia - sorry, ale co za dur.....e babska! Takim sie mowi NiE i JuZ !!!
edit : dokladnie tak - widze, ze gag tez to napisala - NIEEEEEEEE i kropka.hehhehe.

matusia napisałam jeszcze wyżej coś ..:-) a raczewj wkleiłam :-p
no i przyprawy dla małego dziecka.. zeby sobie wątrobę popsuło...!!
no masakra.. powiedz jej że nie obchodzi coie czym karmiła swoje dzieci ale Twoje karmisz Ty ,... i niech nie daje rzeczy których sama byś nie dała

Dzieki Dziewczynki! :)
Ja sie tak ciesze tym jego jedzeniem, bo to trwa doslownie od kilku dni!
Cos w nim peklo i owszem jest podejrzliwy, pierwsza lyzeczka tylko na czubeczek ust, a potem zwykle otwiera dziobka po wiecej - no dla mnie radocha wielka! :)
A jak tylko we wtorek nie chcial rano zjesc kaszki, to juz wiedzialam, ze cos nie hallo i faktycznie trafilismy do szpitala, bo temp. i infekcja. A juz na drugi dzien w szpitalu jak antybiotyk zadzialal to jadl znowu ladnie :)

gag ja mysle, ze nie za malo, w sam raz! :)
stynka u nas tez breadsticks leca na podloge i to szybko, niestety tak samo chrupki kukurydz., jeszcze jedynie co memlal do niedawna to skorke chleba, a teraz tez tylko skubie okruszki na podloge.
MajaPolka narobilas ochoty na tego buraczka, sprobuje, zwlaszcza ze Filciu bladziutenki bardzo.
Matusia to sie masz, udowadniac madralom, ze nie takie madre wcale, nie zazdroszcze i dziekuje, ze nie musze byc zalezna od takich doradcow, a mamy taka jedna w rodzinie, na szczescie siedzi w PL (tesciowa). :crazy:

Ostatnia edycja:
Polusia widać zadowolona z obiadku:)

Matusia:szok:ja bym jej przywaliła. Sąsiadka też głupiomądra! było trzeba jej powiedzieć , że jej dziecko to nawet kaszankę może wcinać Twoje nie będzie i g**no jej do tego czym Ty dzieci karmisz!!!

Jejku ile jedzą wasze maluchy. Mój Igor ostatnio jak wróbelek wcina:(

reklama
Dziewczyny, tak czytam ile Wasze maluchy jedzą i zaczęłam się zastanawiać czy ja dobrze robię. Julek ma apetyt, spokojnie wciąga na obiad duży słoik, mleka zawsze minimum 210 ml, ale teraz sobie myślę, że on dostaje 5 posiłków w ciągu doby, ewentualnie po południu coś w międzyczasie, jakieś owoce, chrupek albo biszkopt. Widzę, że Wasze bąble częściej jedzą. Może ja też częściej powinnam karmić? U nas wychodzi jedzenie w ciągu dnia co ok 3,5 godziny, a w nocy jest przerwa 10-12 godzin.