reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie

My nadal ciagniemy sie w tyle za peletonem, ale zeby nie zapeszyc i nie chwale sie wcale...
Filciu je rano ok. 9-10 kaszke blyskawiczna owocowa mieszana z czysta kaszka kukurydziana lub kleikiem ryzowym (sama kaszka jest wg mnie bardzo slodka). Potem po spaniu na obiadek ok. 14 warzywka z mieskiem, maslem/oliwa z oliwek i co drugi dzien polowa zolteczka. Potem ok.18 owsianka lub ryzowy pudding z owocami ze sloiczka lub bananem.
W miedzyczasie popija cyca, a bezposrednio przy posilku wode przegotowana z doidy cup.
Wszystko wyzej wymienione w nieduzych ilosciach, okolo 100-120 ml na kazde posiedzenie (reszta kubel). Ale dochodze do wniosku, ze musze zwiekszyc czestotliwosc karmien pokarmami stalymi, na co 2,5 - 3 godzin, czy u Was tak jest? co dajecie pomiedzy tymi glownymi posilkami? owoce, deserki?
Tylko z kolei zauwazylam, ze 'dzieki temu' w dzien zmniejszyla mi sie laktacja, tzn. po prostu mam mieksze piersi.
W nocy leci cycus i nie wiem nawet jak czesto, bo spimy razem od polnocy.
Tak ze cos drgnelo - tfu tfu!!! ale malymi kroczkami, bo np. wszelkie rzeczy podane do raczki sa wylacznie skubane i rzucane na podloge - pod bacznym okiem rzucajacego :)

reklama
Bubbles ważne że Fifi cycem nie gardzi to dla niego najlepsze:tak:
Jeśli chodzi o częstotliwość to tak, daję mniej a częściej między posiłkami owoce właśnie:tak:
Bubbles skubanie i rzucanie też fajne lubimy bardzo;-)

no tak parówki są bleeee..
a już najbardziej te dla dzieci z rysunkami .. np bobaski.. MOM :/ i ile tam dodatków tych niechcianych ...
nqjlepiej kupować te które mają najwięcej procent miesa...
a MOM nie jest traktowane w parówkach jako mięso :tak: tylko jako dodatek... czyli jak nie ma mięsa zwykłego to go nie ma wcale :-p

sa parówki które można podawac dziecku i nie są z tych gorszych...
np takie
balbinki lub z szynki z sokołowa mają 93% szynki ... ,albo tez jedynki , choć czytałam że te smakowe są też ochydne (te jedynki)
tu mam artykuł.. warto przeczytać cały na temat parówek :-) i można się nie bac kupować :-p
niby 3 strony az ale ile ciekawostek ;-)
Jak kupować parówki?

i taki dodatket znalam kiedyś na forum :tak:...
nawet tu napisali że te dla dzieci są najgorsze :no:
Zobacz co jesz w parówkach. O fuuu! - Finanse - WP.PL

a żeby nie było , Vika lubi parówki , czaem się zajada nimi na śniadanie lub kolację (nie często)
a Emma jeszcze jak dla mnie jest za mała n parówki choć przyznam że mąż raz jej dał z miesiąc temu do rączki całą długa parówkę.. i pochłonęła ją w całości.. znaczy sama sobie pogryzła :szok: i cała parówka zniknęła.. nawet nie trzeb abyło jej kroić....
ale z kolejnymi się wstyczymam może jeszcze z pół roku ;-)

Ostatnia edycja:
Bubbles - u nas w dzień jedzenie co 3-4 godziny. Jeśli odstęp czasowy jest mniejszy, to Zochna mniej zje. No i owoców ponoć nie traktuje sie jako posiłek, więc można w międzyczasie. A w nocy Zośka pije mlesio o różnych godzinach, ale nadal budzi sie na jedzenie raz w nocy i nad ranem przed moją pracą.

Bubbles - rany! Nie ma zle kochana, chcialabym zeby moja Polcia zjadla choc taka podstawe jak Fifciu.
Nasze sloneczko calkiem fajnie je, i to w chorobie - nic tylko chwalic :***
A Franek Agacio to potrafi zjesc ze dwa jablka i banany :szok: U nas to cwiarteczka jablka - jak nie wzgardzi, czasem pol..

Parowki sa beee, albo nie same parowki tylko wlasnie jesli w czyms jest MOM, od razu odkladam na polke takie produkty..
Mieso odzielone mechanicznie - tam jest wszystko skora, pazury itp... :dry:

bubbles - skoro cycus w międzyczasie to chyba OK :confused:, możesz wprowadzić jeszcze deserek lub jogurcik

u nas jest tak:
ok. 9.30-kaszka,
ok.11.30 deserek/owoc/jogurt,
ok. 14.30 - obiadek,
ok. 16 - cycuś,
ok.17.30 deserek/biszkopcik/sok,
19.30 - butla z kaszką
w nocy leci cycuś ze 2-3 razy

nie za mało tych posiłków? cyc tylko raz w ciągu dnia

Bubbles u nas to 2 - 2,5 godziny w między czasie owoce, jakieś chrupeczki, breadsticks do niedawna też leciały na podłogę a od kilku dni jak zaczęłam jeść razem z nią patrzy na mnie i wkłada do buzi i je. No i mleko tyle że Nadia rzadko pije czyste mleczko z reguły dosypuję kaszkę albo kleik. Dzisiaj nawet owsiankę z Hainz i wciągnęła 210ml. Łyżeczką ani kaszki ani owsianki nie tknie.
Napiszę jak dokładnie to wygląda
5-6 180 mleko z kleikiem
9-10 śniadanko i tu różnie ostatnio owoce z biszkoptem chociaż ja bym wolała aby coś innego jadła z tym że ona nie podziela moich chęci:dry:Ok. 100 do 120 ml.
ok. 12 mleko z kaszką 120 do 150 ml (przegryzka)
14 obiad zupka na gęsto z mięskiem albo żółtkiem (ile zje tyle zje ciężko to określić)
16 mleko albo jogurt czy serek, albo owoce (przegryzka)
18 kolacja serek homogenizowany albo jogurt naturalny z owocami
20 butla 240ml mleka z kaszką
22 butla 150 mleka z kleikiem

Od jutra planuję zrobić dłuższe przerwy między karmieniami może wtedy będzie większe ilości jadła.

reklama