reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie

a ja nie będę chwalic syna, ze ładnie je wszystko co mu podam, bo pewnie go przechwalę i jutro zacznie mi wybrzydzać i wszystkim pluć :-D:-D:-D, więc żeby nie było - NIE CHWALĘ ;-)

agacio-ja uwielbiam kaszki i zupy mleczne - dziś sobie zrobiłam manne, ale taką prawdziwną na mleczku....mniaaaam

a z piciem jest mały problem - od pewnego czasu zaczełam mu dawać herbatki i soczki i teraz mi wodą gardzi!!!:wściekła/y: i co to będzie jak go zacznę odstawiać od nocnego cyckowania :confused: nie chce mu dawać słodzonych napojów w nocy :-(

reklama
ale produkujecie :szok:
lepi pytałaś o mleko krowie... wiesz ogolnie się nie podaje , ale w małych ilościach z pewnoscią dziecku nie zaszkodzi :tak:
kiedyś piło się tylko mleko krowie i żyjemy , nasi rodzice też i dziadkowie...:tak:

ja kanapki daję z różnymi serkami do niektrórych dodaje zioła :tak:
z wędlinką , z jajkami , czasami sama robnię jakś papkę na kanapkę do smarowania z różnych składników które może jesc :tak:daję tez mięsko...
no róznie można pokombinowac ,.. czasem z masłem czasem bez , zalezy co nakładam ;-)

kaszki też zjada chętnie , zupki uwielbia , najbrdziej pomidorówkę i rosołek :-)
a i szczawiowa jej smakuje :-)
obiadki też zjada.... raz domowe, czasem kupne.... różnie bywa

co do picia to nie pije za bardzo nic innego niż mleko , a jak już to wodę albo czasem soczki z bobovity

Alex cieszę się że Oli zupki lubi a i do innych rzeczy napewno się przekona:tak:. Jeśli chodzi o picie z butelki chyba musi wkroczyć tata, zasadź mu kopa na rozpęd i niech on karmi Oliwierka butlą. Ty kojarzyrz mu się z cycem i pewnie mały nie rozumie dlaczego ma cycać z butelki skoro cyc w zasięgu dzióbka.

Gag weź nie pisz już o tych grysikach;-) Myśle że Staś w nocy na śpiocha wodę wyżłopi bez problemu:tak: Właśnie te herbatki to o doopę rozbić sam cukier:no:

Kamcia mmmmmm zupa szczawiowa już drugi raz o niej wspominasz i coraz większego smaka mam na nią tylko skąd szczaw wziąć? Emcia widzę nie ma problemu z jedzeniem i oby tak dalej. Podsunęłaś mi pomysł na pasty na kanapkę dla małego także dzięks:-)

Ostatnia edycja:
Ania pisałam właśnie ostatnio że Franek nie ma zębów a naprawdę świetnie sobie radzi z jedzeniem kanapeczek:tak: Czasem daję mu żeby sam ugryzał, a czasem kroję na małe kęsy i stawiam przed nim na talerzu, pierwsza opcja jest napewno czystrza:-D Daję chlebek normalny albo ciemne pieczywo tylko bez ziaren, na to masełko albo jak już wcześniej pisałam pieczona pierś kurza lub z indyka, albo biały serek z koperkiem. Teraz Kamcia podsunęła mi świetny pomysł na pastę np żółtko utarte z odrobiną sklarowanego masła do tego grobno posiekane mięsko alb łosoś i coś zielonek pietruszka albo koperek. Dawniej dla nas robiłam takie pasty do kanapek i zupełnie mi to z głowy wyleciało:baffled:

co do picia to junior nie bardzo lubi czystą wodę,ale za to nauczył się ładnie pić napary ziołowe- rumianek,lipę,melisę,miętę.Robię w dużym kubku(1torebka-350ml) i rozcieńczam wodą (na pół). Jak mu się pić bardzo chce to wypije taki napar, jak marudzi to sypnę parę granulek herbatki.Soczki to jakoś średnio .. Uprzedzając pytanie- nie podaje mu codziennie 2 litrów melisy a potem gadam jak to on ZEN:-D najczęściej pije lipę
Mlesia nigdy nie odmówi:-D

kanapki to zazwyczaj chce,ale jeszcze nie dawałam tak legalnie,najczęściej skubnie od kogoś

Jaipur myślałam że napiszesz "jak marudzi to podwójną dawkę melisy dostaje i jest ZEN":-D:-D:-D O widzisz połowę Twojego posta przeczytałam

a teraz drugą połowę:-D:-D

agacio - fajny przepis na pastę i dzięki za tego posta - uświadomiłaś mi,że mój bezzębny syn tez może dostać kanapkę:-)

agacio, jaipur - uśmiałam się :laugh2:

ten słynny ZEN to nic innego jak pospolita melisa ;-)

Ostatnia edycja:
ania możesz dawać chlebek ale na początek najlepiej urywaj po kawałeczku i dawaj powoli sprawdzając reakcję
Emma nie miała zebów i memlała aż jej się papka trzesła :-)
no i możesz dać z czymś kanapkę przecież :tak: tylko tak jak wyżej .. po kawałku :-)
Emmie jak daję to sama ładnie gryzie sobie kawały.. a jak szybko je pochłania:szok:
raz wzięła taki duży kwała czekałam tylko czy sie nie będzie dławić a on w sekundę zniknął w jej paszczy :-p
masełko możesz ale wiadomo , nie za grubo :-)

agacio pastę możesz zrobć niemal że ze wszystkiego :-) nawet z mięsa, jajeczka z marchewką gotowaną i pietruszką :tak:
a Emcia tak.. apetyt ma :-)

reklama
a ja nie będę chwalic syna, ze ładnie je wszystko co mu podam, bo pewnie go przechwalę i jutro zacznie mi wybrzydzać i wszystkim pluć :-D:-D:-D, więc żeby nie było - NIE CHWALĘ ;-)

agacio-ja uwielbiam kaszki i zupy mleczne - dziś sobie zrobiłam manne, ale taką prawdziwną na mleczku....mniaaaam

a z piciem jest mały problem - od pewnego czasu zaczełam mu dawać herbatki i soczki i teraz mi wodą gardzi!!!:wściekła/y: i co to będzie jak go zacznę odstawiać od nocnego cyckowania :confused: nie chce mu dawać słodzonych napojów w nocy :-(
Nadia wodą też gardzi w dzień ale w nocy pije bez problemu jak taka zaspana jest.

Aniu ja sama piekę chleb tego co tu w sklepach jest sama boję się jeść więc małej na pewno go nie dam. Raz daję biały raz pełnoziarnisty, zależy jaki akurat najdzie mnie smak. Do tego smaruję masłem i jakimś twarożkiem, jutro chcę posmarować owocami ze słoiczka (ala dżem jej zrobię)

Ostatnia edycja: