reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie

reklama
Kamcia danonków nie dajemy ale czasem daję jogurciki bobovita images.jpeg jakoś niecałe 9zł to kosztuje taże drogo:sorry:

Kamciu- wiem że jest sporo ale właśnie coś znaleźć to ciężko więc jakbyś mogła to byłoby super i pewnie inne mamusie też były by chętne prawda ? a wiesz też Nasz maluszki rosną i jakby to ująć nie które przepisy są już nie aktualne :-D więc przydały by się nowe ciekawe ? hmmm ?

co do danonka babcia wczoraj dała Filipowi :zawstydzona/y:( te kochane babcie- nawet nie zdają sobie sprawy że szkodzą) ale nie pozwolę jej więcej na to był to pierwszy i ostatni raz przynajmniej jeszcze przez jakiś czas! wolę zainwestować w te bobovity :tak:

Za rzadko zaglądam więc pewnie się powtórzę i wetnę bez sensu, ale pewnie wybaczycie ;-)

A ja mam pytanie do użytkowniczek kubka lovi 360 stopni - czy któraś z Was juz próbowala dawać swojemu smykowi? mój za cholerę nie kuma co z nim zrobić choć mu pokazywałam :-D a tak w ogóle to cholercia kapie z niego - a miałbyć niekapek!!!:wściekła/y:

i jeszcze jedno - odnośnie żółtka - wyczytałam,że piersiowe dziecku w 9 miesiącu nadal powinno dostawać pół żółtka co drugi dzień, a dziecko na mm - pół żółtka codziennie. Zastanawiam się jak dawać mojemu skoro on już mało cyckuje.
ten kubek 360 stopni jest rewelacyjny ale już dla starszego dziecka które się uczy pić z normalnego kubeczka i wcale nie jest niekapkiem tylko tyle że dziecko się raczej nie poleje jak samo pije przy nauce picia z kubeczków ale odwrócony leje się jak szalony
my mamy kubek z TT i ten służy za gryzak bo mała za nic nie może zakapować że trzeba tam ciągnąć (zresztą jej siostra też nie mogła długi czas), i kubek niekapek z Lovi z miękkim ustnikiem i ten się sprawdził

my mamy niejadka i ciężko jest z jakim kolwiek innym pożywieniem niż mleko na szczęście nie ma problemu z mm i tak mała jest karmiona mieszanie - w nocy cyc (laktacja mi siada całkowicie) a w dzień mm. nie ma szans żeby zjadła kaszkę juz kombinowałam wszystkie możliwe smaki, sinlaca, czy po prostu kaszka/kleik ryżowy/kukurydziany z owocami ze słoiczka (tego jeszcze w miarę z 3 łyżki zje). zupki słoiczkowe też są ble, ale zaczęła tolerować zupki mojej własnej roboty, tolerować czyli zje ok poł małego słoiczka. jedynie to deserki owocowe są dobre. a jajko też w ogóle nie wchodzi w grę, pluje na odległość i ma odruch wymiotny :/ także znowu mam niejadkowy i wybrzydzający egzemplarz. no cóż trza sobie i z takim poradzić ;-)

Gag ja też mam ten kubek i z niego nie leje się, jeśli jest max do połowy kubka picie. Póki co Ropuch nie kuma jak się z niego pije, myślę, że trzeba poczekać aż zrozumie a na razie pije z niego tak zwyczajnie, bez nakładki, czyli otwiera dziobek i leje do środka ;-)

O danonkach już pisałam, przeznaczone dla dzieci po 3 roku życia.

agacio te bobovity ogurty bardzo są fajne dla dzieci :tak:
szkoda tylko że u nas tak rzadko stoja na polskich półkach w polskich sklepach :sorry:

futrzaczku nie martw się , u nas babcia tak samo dawała danonki.. na szczęscie nie do jedzenia , ale mi żebym ja sama dała , no i woadomo ze danonki ladowały w brzuchu męża :-p
albo na pół roku Vi kupiła czekoladki kinder chocolate :szok: ale były pyszne :-p hehe

co do przepisów.. zrobię je... ale to zajmie trochę czasu .. także cierpliwości.. beą wszystkie po kolei jak leci :-) od tych najmłodszych do aktualnych , a późńiej będe w miarę nowych przepisów dopisywać je do listy :tak:

Danonków nie daję - tylko jogurty z nestle, bobovity przeznaczone dla dzieci po 6 ms. albo też daję owocojogurty w słoiczkach. dziś jedliśmy twarożek ze słoiczka dl adzieci po 8 msc - kwaśny cholera, ale młody zjadł prawie calusieńki słoik 190g.

Kubki mamy chyba ze 4, kapki,niekapki, kubek 360 stopni, kubek ze słomką, a młody i tak pije z butelki TT ;-)

Zaraz obiad. Mam tylko mały słoiczek rybki, a młody się nim nie naje, więc dogotowałam makaron pełnoziarnisty i posiekam mu. Co o tym myślicie? moge mu dać taki makaron?

gag - makaron już można, a czy pełnoziarnisty:eek:, chyba tak...

powiedzcie jak to jest, skoro zwykłe mleko (od krowy) podaje się dużo później, to te jogurciki można?? a masło?? przecież też jest z mleka:eek: - głupieję od tego wszystkiego...

Zochna nie ma jesczze ząbków, więc nie dostaje nic do gryzienia (poza grudkami w obiadku). Skubię jej czasem chlebek, ale takie ociupinki, bo boję się, że się zakrztusi, bo łyka w całości:sorry:

Co do obiadków, to u nas sprawdza się system mrożenia w pojemniczkach na lód. Mam pomrożone kosteczki z buraczka, brokułów i kurczaka i w zależności od potrzeby dodaję do zamrożonej zupki (podst. warzywka + kleik kukurydziany lub makaron). słoiczki mała dostaje dla urozmaicenia menu

Ostatnia edycja:
Ja daję danonki nie widzę w tym nic złego wiadomo nie codziennie i nie jakieś wielkie ilości ale mała dostaje i bardzo je lubi.
Kamcia u nas w Sainsbury i Tesco są angielskie jogurty dla niemowląt. Tylko że stoją normalnie w lodówkach.

reklama