reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie

Marzena:szok:
Alex może owsianka posmakuje Olinkowi, ja czasem dolewam odrobinę soku malinowego do owsianki zajada aż mu się uszy trzęsą:tak: Albo do kaszki dodaj biszkopciki soro bardzo lubi może w takiej formie przejdzie, Franek zajada bułę połówkę na jedno posiedzenie smaruję masełkiem wędliny nie daję jeszcze, choć jak Oliwierek fajnie gryzie moszesz położyć upieczoną pierś z kurczaka czy indyka, sama często piekę bardzo lubimy takie kanapki:tak:

reklama
Marzena - WOW!:szok: Predzej czy pozniej to nastapi, ale nie powinnas miec problemu z odstawieniem piersi jak Mati tak zajada. Tez bym tak chciala..

Lepi - widze, ze u Was poprawa z jedzonkiem! Calkiem niezle.

Dziewczyny moja Pola malutki obiadek Bobovity lub Gerbera ma na 2 dni... kaszki je ciupinke... Deserki tez na 2 razy. Swieze owoce troche zje, ale to pol jablka, pol banana, czasem nawet nie tyle.. O kawalkach zadnych nie ma mowy. Nawet nie wiem jak sie zabrac za odstawianie piersi.. i w dodatku jak ona tak "je-nie je" .. Ciezkie to bedzie.

Alex - mysle, ze spokojnie mala kromeczke mozna cienko maselkiem posmarowac.

Marzenka- to ładnie wcina ładnie :tak: szkoda tylko że tej butli nie chce :confused: ja to już bym mogła odstawić bo z butlą nie ma problemu tylko troszkę mi szkoda jeszcze... ale zobaczymy a jesli chodzi o obiadki to zawsze duży zjadamy ale jeden ;-) a i te inne duperele też chętnie :tak:

Marzena szacun :szok: Lepiej go ubierać czy karmić? Moja je jak wróbelek przy twoim smyku, pół dużego słoiczka obiadku max :sorry2:K

Kanapki już można dawać, najlepiej od razu z ciemnym pieczywem, można też ugotować pierś i kroić plasterki, można też podać biały twaróg z pietruszką, w ogóle dużo już można :-)

marzena...szacun dla Twojego szkraba! to ja myślałam,ze mój je dużo na obiad - dziś zjadł 190g plus poł zółtka i zrobił mi awanturę, że za mało i nie miałam co mu dać, więc na dopchanie dostał biszkopta :zawstydzona/y:

też planuje niedługo odstawić Stasia od piersi (je w nocy i nad ranem - w sumie 3 razy i jeden raz ok. 16), ale on najada sięw dzień stałymi posiłkami, a ten cyc w nocy to tylko w formie przytulanki, więc obawiam się, że trudno będzie go odstawić. Z Twojego opisu sadzę, że u Was podobna sytuacja.

Dziewczyny, a co macie na myśli pisząć mały lub duży słoiczek? Mały to 190g a duży 220????

alex - ja ze sniadaniami to kombinuje teraz - raz dostaje manne z jakimś owocem (ze słoiczka lub blenderuje banana), czasem dostaje owocojogurt w słoiczku, czasem jogurt z kubeczka, a czasem biszkoptowy przysmak na dobranoc ;-), teraz kupiłam jakiś twarożek od 8 miecha.
Kanapek jeszcze nie próbowałm dawać, bo generalnie z rzeczy do rączki to tylko biszkopta toleruje.

Dla dziewczyn, które chcą odstawić dziecia od piersi - pediatra mi powiedziała,że nie musze wprowadzać mm - wystarczy jak Staś zje dwie porcje kaszki (rano i wieczorem) i jeden jogurt. Wychodza 3 posiłki mleczne i dla dziecka w tym wieku więcej nie trzeba.

A ja mam pytanie do użytkowniczek kubka lovi 360 stopni - czy któraś z Was juz próbowala dawać swojemu smykowi? mój za cholerę nie kuma co z nim zrobić choć mu pokazywałam :-D a tak w ogóle to cholercia kapie z niego - a miałbyć niekapek!!!:wściekła/y:

i jeszcze jedno - odnośnie żółtka - wyczytałam,że piersiowe dziecku w 9 miesiącu nadal powinno dostawać pół żółtka co drugi dzień, a dziecko na mm - pół żółtka codziennie. Zastanawiam się jak dawać mojemu skoro on już mało cyckuje.

Ja w sumie nie narzekam na jedzenie małej je ładnie największy problem jest ze śniadaniem ale już wiem że teraz na śniadanie na topie są owoce z biszkoptem, albo z płatkami owsianymi.

a może gdzieś zaczniemy wrzucać jakieś przepisy nowości dla Naszych szkrabów ? w sensie jakieś takie nowości cos w stylu jak Hope napisała ?

Joluś- ja też jeszcze nie mam kubka bo nie wiem na jaki się zdecydować? :zawstydzona/y:

reklama
hmmm w sumie dużo tu już przepisów...
moge przewertować strony i na 1 dać wszystkie linki do przepisów czyli do stron na których jest przepis...:tak: na listopadówkach tak robyułam i się sprawdziło tak samo z przepisami zwykłymi robiłam ;-)

a toś podaje danonki?? wiecie że sa od 3rż ??
i takąciekawostkę znalazam bo czegoś szukam :-p
Danonki z kolei są zdecydowanie zbyt słodkie, by stosować je w codziennej diecie dziecka – twierdzi doktor Jolanta Mikołajewicz, znany warszawski lekarz pediatra. – Nadmiar cukru, zwłaszcza w połączeniu z mlekiem i jego przetworami, może zrujnować zdrowie malucha. Cukier to jedna z najbardziej szkodliwych substancji dla człowieka, a szczególnie dla małego człowieka.