reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karmienie

Jolek każde dziecko jest inne. Podaj i zobacz jaki efekt. Przed wszystkim dziecka nie uchronisz.
Z drugiej strony soczki są najmniej wartościowe. Cukier, syrop rozrobiony z wodą, taka prawda. Lepszy owoc albo w domu wyciskane.

reklama
Poczekam aż M w domu będzie ,żeby w razie co miał mnie kto na pogotowie zawieźć :tak: Hope daje młodemu Bobo Fruty bo on mi nie chce jeść ani dań ze słoiczków a teraz nawet świeżego jabłka mi nie rusza od kilku dni :no: Więc chociaż tak chce mu dąć coś innego.

Ostatnio jedyne co wciąga oprócz cycusia to kaszkę manną z HIPPA taką słoiczkową.

Igor sobie post urządził dzisiaj. Zjadl po 8 mleko i dopiero przed chwila zjadl troche kaszki malinowej. Dalej chce tylko z łyżeczki jest coraz rzadziej wypije mleko z butelki wiec mamy malenki problem.

Kurcze dziewczyny jak ja czytam o tym chlebie to mnie aż trzepie. Ale tylko dlatego, że jak się urodziła Paula to były restrykcyjne wytyczne WHO co do glutenu i był zakaz podawania dziecku rzeczy glutenowych do bodajże roku. Teraz jest szybciej ale mi uprzedzenie zostało ;)

Hope u nas butelki też nie ma i już nie będzie. Można próbować z kubkiem niekapkiem, można kupić bidon z gumową rurką (Paula uwielbiała taki), można próbować ze szklanki jak dorosły. A kaszki, zupki i deserki u nas wyłącznie łyżeczką.

A dajecie maluchom chrupki kukurydziane? JA nie pamiętam od kiedy można. A są na bank bezpieczniejsze niż chlebek bo się rozpuszczają i zmniejszają objętość mokre więc mniejsze ryzyko zadławienia.

Dziewczyny co do kupka niekapka to ponoć świetne są te LOVI Potem nie ma problemu z przejściem na normalny kubek.

Chrupki daję, nawet wstawiałam fotkę Igusia jak wcina:)

No właśnie mnie też ten gluten zastanawia, kiedyś dawało się po roku dopiero, dzisiaj bardzo szybko. A mój brat ma celiakię (nietolerancja glutenu) i tym bardziej zależy mi żeby nie zaszkodzić Mikołajowi. Teraz chyba aby zapobiec celiakii to własnie szybko się podaje ale na razie nie wiem. Naszej pediatry nie pytam bo nadaje się tylko do wypisywania recept niestety.

A ja kupiłam kluchowi kubek niekapek już :-) taki od 4 miesiąca z TT. Bo innych firm są bodajże od 6. Ale nie wiem co mam jej w nim dać do picia hahahha. Bo nigdy jej nie przepajałam, żadnych herbatek, soczków nic, a nic. Zawsze cyc jej starczał. Może zwykłej wody jej dam. W końcu będzie musiała coś pić jak wrócę do pracy .

salsera mi pediatra mowiła, że po 5 mcu jest tzw"okienko" na gluten.Czyli chodzi o to,że mniej alergizuje dzieciaka.Nie wiem czy dobrze, zapamiętalam co mowiła:-D a potem jak przegapię to dopiero za pare miesięcy- jakoś tak to szło.
Wystarczy dodawać do zupki 2 łyżeczki manny.
A kubki to mamy owszem- niekapek, kubek taki ścięty już teraz do picia- dawałam w tym soczek, junior pije tylko trzeba go strasznie pilnowac, bo hop i wylewa:-D
soczki mamy z sokowirówki, nie kupujemy nawet dla siebie gotowców.Z jabłuszek od dziadków wyciskamy, małych i parszywych :-D ale jaki sok z nich jest!!

Załączniki

• image_func.php.jpg
    image_func.php.jpg
    3,9 KB · Wyświetleń: 65
Ostatnia edycja:
z tym glutenem to my też mamy info od pediatry ,że pierwszy raz np kasza manna ( 2,3 gramy ) po skończeniu 5 miesiąca, a przed 6, i to samo wyczytalam na schematach żywieniowych z bebilonu czy hippa

reklama