Hope
podwójna mama :-)
- Dołączył(a)
- 18 Lipiec 2010
- Postów
- 5 041
Portal dla lekarzy Medycyna Praktyczna
1. U niemowląt karmionych piersią duże znaczenie ma wczesne wprowadzanie pokarmów zawierających odpowiednią ilość żelaza, dlatego jako jedne z pierwszych produktów stałych podaje się kaszki dla niemowląt wzbogacone w żelazo. Powinny one stanowić trwały składnik prawidłowej diety dziecka do około 1. roku życia, kiedy można je zastąpić innymi produktami stałymi. Dwa posiłki, każdy przygotowany zgodnie z zaleceniami AAP z 4 łyżek stołowych kaszki (w postaci suchej), dostarczają 14 mg żelaza.http://www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=10124&_tc=AA756F386464459CB74227A3CDD3AD0E#1Wykazano, że taka dieta zmniejsza o 50% ryzyko wystąpienia niedokrwistości z niedoboru żelaza u niemowląt karmionych piersią.
2. Począwszy od drugiej połowy 1. roku życia, gdy pokarmy stałe zyskują coraz większe znaczenie w żywieniu dziecka, wprowadzając je do diety, należy się przede wszystkim kierować ryzykiem zakrztuszenia. W jednym z ostatnich doniesień podano, że 70% badań bronchoskopowych u dzieci wykonano w związku z podejrzeniem zachłyśnięcia się pokarmem.
W 2/3 przypadków usunięte fragmenty pokarmów pochodziły z produktów bezwzględnie nieodpowiednich dla niemowląt i małych dzieci (np. orzechy, nasiona, prażona kukurydza lub cukierki), a w 1/4 przypadków były to owoce i warzywa.
3. Jak już uprzednio wspominano, niektórzy autorzy uważają, że wczesne wprowadzanie produktów stałych może wykształcić u dzieci skłonność do spożywania nadmiernej ilości pokarmów. Sugerowano również, że niemowlęta żywione sztucznie są częściej przekarmiane niż niemowlęta karmione piersią, ponieważ te ostatnie otrzymują w diecie mniej kalorii, nawet po wprowadzeniu pokarmów stałych
Puls Medycyny
1. Wyniki badań obserwacyjnych dowodzą, że stopniowe wprowadzanie glutenu w czasie karmienia piersią jest prawdopodobnie związane ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju choroby trzewnej. W związku z powyższym zaleca się u niemowląt karmionych wyłącznie piersią stopniowe wprowadzanie glutenu, w małych ilościach, w 5-6 miesiącu życia. U niemowląt karmionych sztucznie zaleca się wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. m.ż., a nie później pod koniec 6. m.ż
2. W chwili obecnej nie ma wystarczających dowodów naukowych uzasadniających eliminację lub opóźnione wprowadzenie pokarmów potencjalnie alergizujących (np. ryb, jaja kurzego) u dzieci zdrowych
U starszej byłam na diecie eliminacyjnej, dziecko karmiłam stałymi pokarmami później, z uwzględnieniem alergii i problemy żywieniowe ma do dziś. Z młodszą dałam sobie spokój - zero problemów.
1. U niemowląt karmionych piersią duże znaczenie ma wczesne wprowadzanie pokarmów zawierających odpowiednią ilość żelaza, dlatego jako jedne z pierwszych produktów stałych podaje się kaszki dla niemowląt wzbogacone w żelazo. Powinny one stanowić trwały składnik prawidłowej diety dziecka do około 1. roku życia, kiedy można je zastąpić innymi produktami stałymi. Dwa posiłki, każdy przygotowany zgodnie z zaleceniami AAP z 4 łyżek stołowych kaszki (w postaci suchej), dostarczają 14 mg żelaza.http://www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=10124&_tc=AA756F386464459CB74227A3CDD3AD0E#1Wykazano, że taka dieta zmniejsza o 50% ryzyko wystąpienia niedokrwistości z niedoboru żelaza u niemowląt karmionych piersią.
2. Począwszy od drugiej połowy 1. roku życia, gdy pokarmy stałe zyskują coraz większe znaczenie w żywieniu dziecka, wprowadzając je do diety, należy się przede wszystkim kierować ryzykiem zakrztuszenia. W jednym z ostatnich doniesień podano, że 70% badań bronchoskopowych u dzieci wykonano w związku z podejrzeniem zachłyśnięcia się pokarmem.
W 2/3 przypadków usunięte fragmenty pokarmów pochodziły z produktów bezwzględnie nieodpowiednich dla niemowląt i małych dzieci (np. orzechy, nasiona, prażona kukurydza lub cukierki), a w 1/4 przypadków były to owoce i warzywa.
3. Jak już uprzednio wspominano, niektórzy autorzy uważają, że wczesne wprowadzanie produktów stałych może wykształcić u dzieci skłonność do spożywania nadmiernej ilości pokarmów. Sugerowano również, że niemowlęta żywione sztucznie są częściej przekarmiane niż niemowlęta karmione piersią, ponieważ te ostatnie otrzymują w diecie mniej kalorii, nawet po wprowadzeniu pokarmów stałych
Puls Medycyny
1. Wyniki badań obserwacyjnych dowodzą, że stopniowe wprowadzanie glutenu w czasie karmienia piersią jest prawdopodobnie związane ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju choroby trzewnej. W związku z powyższym zaleca się u niemowląt karmionych wyłącznie piersią stopniowe wprowadzanie glutenu, w małych ilościach, w 5-6 miesiącu życia. U niemowląt karmionych sztucznie zaleca się wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. m.ż., a nie później pod koniec 6. m.ż
2. W chwili obecnej nie ma wystarczających dowodów naukowych uzasadniających eliminację lub opóźnione wprowadzenie pokarmów potencjalnie alergizujących (np. ryb, jaja kurzego) u dzieci zdrowych
U starszej byłam na diecie eliminacyjnej, dziecko karmiłam stałymi pokarmami później, z uwzględnieniem alergii i problemy żywieniowe ma do dziś. Z młodszą dałam sobie spokój - zero problemów.