reklama
Agnieszka77
Fanka BB :)
Ja mam problem innego typu.Nadia nie chce w ogóle mleka (toleruje jedynie cyca,ale on jest tylko do końca miesiąca).Wcześniej piła mm,jadła kaszki,jogurty,twarożki,ale teraz kategorycznie nie chce,zaciska buzię,wyje,zrywa sobie śliniak,nawet talerz przewraca Ponadto nie toleruje też owoców,żadnych i w żadnej postaci. Najchętniej je mięso,warzywa,paróweczki,chlebek,biszkopty, jajo. Na tym się kończy jej jadłospis...:-(
Oleśka1977
Jagody i Jaśki:)
Dzisiaj przez przypadek, podczas robienia porządków wpadła mi w ręce gazeta Twoje dziecko, gdzie był podany przepis na kakao dla dziecka 18-miesięcznego, czyli wychodzi na to, że poniżej drugiego roku mleko z kartonu można podać. Ja pamiętam, że Jagoda po troszku zaczęła pić mleko przed drugimi urodzinami.
estragon
mamusia synusia:P
tyle, że krowie bardzo obciąża nerki ze względu na dużą zawartośc białka i soli mineralnych. W sumie ja też się zastanawiałam czy nie zacząc podawac krowiego skoro mm nie chce. Jakie podajesz to mleko? Gotujesz je?może i nie powinno się podawać mleka krowiego poniżej 2go roku życia...wg harmonogramu żywień dziecka, ale ja szczerze mam gdzieś te całe plany
Oleśka1977
Jagody i Jaśki:)
Całkiem fajne.
tyle, że krowie bardzo obciąża nerki ze względu na dużą zawartośc białka i soli mineralnych. W sumie ja też się zastanawiałam czy nie zacząc podawac krowiego skoro mm nie chce. Jakie podajesz to mleko? Gotujesz je?
Tak gotuje, wsypuję kaszę manną błyskawiczną, gotuje 2min i gotowe śniadanko
Do kakao tez tylko gotowane
Próbowałam kiedyś dać Filipowi mleko z kartonu, nie przeszło.
To świeże krowie uwielbia, a to, że obciąża nerki szczerze nie słyszałąm, musze o tym poczytać
reklama
Wkręciłam się w to mleko (pewnie z racji osobistej nienawiści do niego;-)) ale znalazłam jeszcze taki wątek dot. kazeiny w mleku krowim:
Podstawowa różnica między mlekiem krowim (ograniczę się w tym tekście do porównań mleka ludzkiego z krowim, bo jego spożycie jest największe) jest w jego składzie chemicznym. Przede wszystkim krowie mleko jest bogate w kazeinę. Jest ona cielakom potrzebna do prawidłowego rozwoju rogów i kopyt (a ludzie ich nie mają, ...choć niektórzy pewnie by się sprzeczali), a co za tym idzie - posiadają przystosowany układ trawienny do przyswajania kazeiny, który wytwarza reninę, trawiącą kazeinę. Dla człowieka jest ona bardzo szkodliwa, gdyż produkuje ona w organizmie ludzkim molekułę homocysteinę, której obecność powoduje blokowanie żył i tętnic oraz osłabienie tkanki łącznej. Ponadto z kazeiny... robi się guziki i kleje. Poza tym powoduje klejenie kamieni żółciowych.
słabo mi się robi i poimo, że pewnie uznacie, że wpadłam w paranoję, to chyba sama zacznę lać do kawy sojowe albo to ryżowe.......
A dlaczego nie chcecie dawać dzieciom przetworów mlecznych, które nie są w ogóle dyskusyjne, tylko koniecznie mleko do picia???
Podstawowa różnica między mlekiem krowim (ograniczę się w tym tekście do porównań mleka ludzkiego z krowim, bo jego spożycie jest największe) jest w jego składzie chemicznym. Przede wszystkim krowie mleko jest bogate w kazeinę. Jest ona cielakom potrzebna do prawidłowego rozwoju rogów i kopyt (a ludzie ich nie mają, ...choć niektórzy pewnie by się sprzeczali), a co za tym idzie - posiadają przystosowany układ trawienny do przyswajania kazeiny, który wytwarza reninę, trawiącą kazeinę. Dla człowieka jest ona bardzo szkodliwa, gdyż produkuje ona w organizmie ludzkim molekułę homocysteinę, której obecność powoduje blokowanie żył i tętnic oraz osłabienie tkanki łącznej. Ponadto z kazeiny... robi się guziki i kleje. Poza tym powoduje klejenie kamieni żółciowych.
słabo mi się robi i poimo, że pewnie uznacie, że wpadłam w paranoję, to chyba sama zacznę lać do kawy sojowe albo to ryżowe.......
A dlaczego nie chcecie dawać dzieciom przetworów mlecznych, które nie są w ogóle dyskusyjne, tylko koniecznie mleko do picia???