reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

reklama
asieek zgadza sie, lena juz nie dostaje od dlugiego czasu samego mm tylko z kaszkami no i przede wszystkim nie z butli. sniadanie i kolacja bardzo fajnie u Was wygladaja, w ogole calosc jest super. rano tymek dostaje to mleko polaczone z kaszka czy osobno kaszke na wodzie? i ile w takim razie mleka dostaje w ciagu dnia? w tym wieku dziecko powinno miec jeden albo dwa posilki mleczne dzienne. lena na sniadanie i kolacje zjada po okolo 250ml kaszki z mm.
no i najwazniejsze: co to jest mleko migdalowe?:D

Mój pije do 180ml mm (wiecej jak 200ml jednorazowo nie wypije... zawsze zostawi) ale za to kilka razy dziennie (całą noc przesypia) a pozostałe jedzenie (kanapki, kasza, obiadki czy owoce) to u niego raczej "przegryzka" miedzy mm bo po mm jest najedzony na 3h a po obiedzie (około 200g) mija 1-1,5h i już chce jeść... Tylko mm i mm... (bez żadnych dodatków-nie lubi). Podobno ja jadłam stale kasze manną i nic więcej nie chciałam.:szok:

Ostatnia edycja:
to fatalnie, karmisz go jak polroczne dziecko :/ sprobuj zamiast samego mm dawac kaszki i stopniowo eliminowac liczbe posilkow mlecznych do maksymalnie dwoch. roczne dziecko powinno jesc 4-5posilkow dziennie, przykladowo:

- sniadanie (mleczne)
- zupa
- drugie danie
- podwieczorek (owoce, jogurt i inne przekaski)
- kolacja (mleczna)

U nas wygląda to tak ze, po przebudzeniu (6:00) pije mleko- właśnie te 180ml póżniej po 3h kasza na mm, później owoc, zupa (12:00), po spacerze obiadek (15:00) i sok a potem mm na kolacje (18:30). W między czasie miedzy zupą a obiadem prawie zawsze jest mm bo jest głodny... Nie wiem czemu ale zje tą zupę, więcej nie chce i musze dac mu mm. Jak dam zaraz po tym obiadek to nie zje i jest głodny... Może jadłospis niezbyt dobry ale, nie ma anemii i waży 11,5 kilo więc, moze mu to odpowiada?

aha, i patrzyłam na jadłospis synka asieek- mój w życiu nie wytrzymałby od 17:00 do 19:00 na samej kanapce lub owocu... Serio... On po wszystkim innym niż mm głodnieje po max 1,5 godziny dlatego mm jest tak czesto. Zagęszczałam kaszke ale pije wtedy bardzo niechetnie... ZLubi samo mm. Musimy to powoli zmieniać...

Ostatnia edycja:
no ale zobacz co napisalas: jest glodny, dajesz obiadek - nie chce, dajesz mm - wypije. wiec nie dawaj mm. jak bedzie naprawde glodny to zje ten obiadek. poza tym jesli dziecko od samego rana dostaje slodkie (mleko, kaszka, owoce) to nie bedzie chetnie jadlo innych rzeczy. u nas byly problemy z jedzeniem obiadkow ale wlasnie kaszeczki i owocki chetnie. wiec zaczelam dawac lenie rano czysta kaszke zbozowa bez dodatku owocow i cukru na mm a na nastepny posilek zupe. po kilku dniach zaskoczyla. mysle ze Twoj maluch jest po prostu zbyt przyzwyczajony do tego ze zawsze dostanie to mleko i dlatego nie ma potrzeby najadania sie czym innym.

Może i tak, dzięki z wskazówki ;) Postaram się dawać z rana mniej słodkich posiłków i mm na korzyść innych rzeczy.

u nas mniej wiecej tak
6:30 ok 200ml kaszki mleczno-owocowej
10 kanapka/jajecznica
13 obiadek ( najczesciej zupka z mięskiem)
16 160ml mm lub kanapka, owoc
19 200ml kaszka

Karol nie pil w ogole mleka odkad porzucil piers. Dostawal kaszki ryzowe na mm, ale od 2-3 tygodni nie je ich wcale:/, wiec pakuje w niego jogurty, twarozki itd?

reklama
U Nadii jadłospis wygląda tak :
noc i wczesny ranek cyc
9-10 rano 150 ml kaszka ryżowa lub manna
12.30-13.00- 250 ml obiadek
16.00 240 ml mm
18.30 200 ml deserek lub jogurty,ewentualnie inne zamienniki
20.00-20.30 200 ml kaszka manna
a ostatnio nie chce nic jeść przez wychodzące zęby :-/

Do góry