reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

Kubusiowi dawałam bebiko, wszystkie dzieci w rodzinie je piły oprócz tych ze skazą. Czyli mówicie spróbować ha?

te objawy co piszesz to wyglada na realcke alergiczna na mleko. Mala takimi suchumi plamami reaguje jak zjem mleko krowie, twarog albo smietane. Pediatra zalecila mleko HA - ono tez niby na bialku z mleka krowiego ale jest cos tam z nim robione ze nie powinno uczulac. U nas juz drugie opakowanie jedziemy i jest oki. Wada jest taka ze mleko to jest droższe ;/ i niedobre w smaku, wobec tego ja daje troszke mniej niz w przepisie jest zeby w polaczeniu z kasza nie bylo czuc smaku mleka. Na poczatku jak zroilam wg przepisu na opakowaniu mleka to kasza miala taki dziwny posmak i mala jesc nie chciala.

A z ryzowych kaszek polecam Nestle malinowa i Bobovita owoce lesne - pyyyyyyyyyyyycha.

Acha - czyli to te, które ja podaję, tylko że ja robię na mm, bo na opakowaniu ani słowa nie piszą o wodzie, dlatego zgłupiałam. Ale jak wam maluchy nie chcą jeść na mm, tylko na wodzie, to jednak polecam sinlac, bo on jest typowy na wodę i ma w składzie wapń i jest bardziej zbilansowany, więc chociaż w części zrekompensuje braki składników z mm. Moja kumpela właśnie go zaczęła podawać synkowi na polecenie pediatry, jak młody odmówił czasowo picia mleka

a jak smakuje ten sinlac?

=przychodzi mi to głowy tylko jedna myśl...za mało najada się w dzień. Czy to może być przyczyna?

wydaje mi sie ze nie. Wiele dzieci wstaje w nocy,nie z glodu bynajmniej. U nas kumulacja nocnych wstawań była jak mala nauczyla sie raczkowac - nowe wrazenia, nowe umiejetnosci, nad ktorymi nie panuowala do tego stopnia ze przez sen na czworaka sie przewracala. Nic na uspokojenie nie pomagalo tylko cyc. Ty nie karmisz wiec widac Majeczke tylko mleko jest w stanie uspokoic.

reklama
Afi a na czym ten rosolek gotowalas? Na chudym miesku czy kawalek np skórki tez tam bylo? Bo rosolek chodzi za mna od momentu jak mala dorwala sie do rosolu dla nas i baaardzo jej smakowal.
Makaron kupczy czy sama robilas?

Tysia fakt, że ona od kiedy nauczyła się raczkować śpi tylko na brzuchu i często widuję jak przez sen podnosi głowę tak jak przy raczkowaniu ale oczy ma zamknięte i wyraźnie śpi ;P Mam w takim razie nadzieję, że wkrótce jej się to unormuje i zacznie znowu przesypiać noce bo wiem, że potrafi :p

Dziewczyny gotujące proszę jak będziecie miały wolną chwilę wrzućcie jakieś przepisy na zupki czy obiadki dla maluchów. Ja staram sie małej gotować ale w kuchni to ja beznadziejna jestem i jakoś nie wiem co z czym łączyć żeby dobrze było :(

Alis, mam pełno przepisów w wordzie. Można to jakoś wgrać??? Bo jak nie to będzie kilkanaście stron!
Może przeslij adre mailowy to ci podeślę:)
Jeszcze któraś chętna?

A ja od ok. 2 tygodni mam problem z Majką...myślałam, że to chwilowe ale coś się przeciąga...chodzi o to, że Majka z nocy urządza sobie dzień jeśli chodzi o jedzenie :/ Ostatnie karmienie przed snem ma zawsze ok. 22-23, dostaje wtedy kaszkę. Do tej pory wystarczało jej to na przespanie nocy, a od właśnie ok. 2 tygodni budzi się normalnie co 4 godziny na karmienie! Czyli ok. 2 i koło 5, zje i od razu zasypia, ale mleko musi zjeść inaczej jest histeria. Smok nie działa, uciszanie, tulenie, kołysanie itd. też nie, herbatki i inne napoje też nie, musi być mleko!
Chciałabym znaleźć tego przyczynę bo wydaje mi się to nie do końca normalne...(w przypadku mojego dziecka) i przychodzi mi to głowy tylko jedna myśl...za mało najada się w dzień. Czy to może być przyczyna?

Alis u nas jest tak od tygodnia. Apogeum było wczoraj kiedy Młody budził się co 20-30 minut natychmiast przeskakiwał na czworaka zanim Go złapałam bobrem (z głową w materacu) zasuwał az do zagłówka wspinał się na nogi i skakał płaczac - dramat. Myslałam, ze zwariuje. A w dzień prawie nie śpi, chodzi spać 22 - 23 i tylko by SKAKAŁ na nogach (a normalnie spał do 6 godzin dziennie i o 19-20 był już sen nocny). To chyba jest związane u nas z nowymi umiejetnosciami + Jego obawą, że jak się obudzi to mnie nie bedzie. Sama do końca nie wiem... Ale widze, że nie jestem odosobniona...

reklama
Do góry