reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

Ja butelki sterylizuję, zawsze mam wysterylizowaną przed kolejnym posiłkiem ale mamy sterylizator elektroniczny także to żaden problem :) Jeśli chodzi o mycie butelek to myjemy normalnie szczotka i nigdy żadna się nie porysowała ;) Dodam, że szczotka i butelki TT.

Jeśli chodzi o chrupki, ciasteczka i tym podobne rzeczy to zupełnie nie widzę potrzeby aby to dziecku podawać już teraz. Widziałam te ciasteczka dla niemowląt (od 6 m.ż.) ale ja nie chcę dziecku podawać żadnych słodyczy do minimum roku czasu choć mam nadzieję że uda się dłużej :)

reklama
A co do tych ciasteczek, to mnie zastanawia jeszcze jak niby to moje bezzębne dziecię miałoby je skonsumować? Bo widziałam takie już od 6 m-ca.

one sa jakos tak magicznie zrobione ze sa twarde i dziecko je 'rozmemluje' na papke. mysle ze bardzo latwo moze sie tym zadlawic.

ja mam szczotke TT i jeszcze ani razu nie porysowała mi żadnej butelki....
ja polecam też aventu szczotkę, choć one są nieco twardsze niż TT... a ja myję płynem NUK.. jak dla mnie rewelacja...

my mamy szczotke z baby ono, zmasakrowala nam butelki z aventu, zarysowan oczywiscie nie widac, da sie to dostrzec po tym jak wyglada butelka po umyciu i jak osadza sie na niej mleko. szczotka jest zakonczona gabka i widac roznice miedzy czescia myta gabka a szczotka. plyn z nuka niestety tylko przez chwile byl fajny, przy mleku hipp na dluzsza mete nie daje rady.

Mamy butelkowe, ile mleka wypijają wasze dzieci w ciągu dnia? I jak/ile/kiedy podajecie słoiki?

mleka 3x 160-200ml, sloiczek obiadkowy zwykle miedzy 9 a 12, owocowy 15-18.

dziewczyny mam pytanie jak bedziecie wprowadzac żółtko jajeczka do diety maluszków??
ja jadę na słoiczkach, więc są słoiczki z dodanym żółtkiem do dania obiadowego, ale na to chyba jeszcze mamy czas? właściwie, to kiedy wprowadza się żółtko?

a sa sloiczki ktore maja zoltko? od 7miesiaca co drugi dzien daje sie dziecku pol ugotowanego zoltka. w poniedzialek bedziemy u lekarza to spytam czy do dan miesnych mozna podawac czy tylko do warzywnych bo na ten temat zdania sa podzielone.

też widziałam z żółtkiem, ale szału z wyborem smaków nie ma. Ja będę gotować jajo na twardo - pół żółtka na papkę do jedzenia Jaśka, reszta pójdzie na kanapki i finito.

Mamy butelkowe, ile mleka wypijają wasze dzieci w ciągu dnia? I jak/ile/kiedy podajecie słoiki?
Nasz plan dnia (orientacyjny, bo oczywiscie zdarzaja sie odchylenia ;-))
7.30 - 180ml mleka
drzemka
11.00 - obiadek (1/2 - 3/4 sloiczka - wiecej mu nie wcisne)
12.00 - 180ml kaszki
drzemka
15.00 - deserek (zdarza sie ze caly sloiczek)
16.30 - 150ml mleka
20.00 - 180ml mleka lub kaszki i spanie do rana

Moze powinnam cos zmienic w tym ukladzie? Jak myslicie?

dzieki dziewczyny :)
widzę że średnio butelka w ciągu dnia w uzyciu tylko 3 razy. Musze też jakoś pokombinowac, bo u nas musi być butla przed spaniem, czyli po spaniu słoik.
hmmm... :/ pomyślę ;P

Melduję z radością, że wczorajsze podanie jabłuszka zakończyło się sukcesem! :-) Było trochę krzywienia, zastanawiania się, czy aby to na pewno smaczne i czy aby nie powinno ciut lepiej smakować, ale w końcu się przekonał i zjadł kilka łyżeczek :-D
Dziś również zaserwujemy podwieczorek :happy:

reklama
Hehe to u mnie nadal jak u niemowlaka ;P
8:30 - 130ml mleka
11:30 - 130ml mleka
ok. 13 - słoiczek obiadowy (połówka, więcej nie zje)
14:30 - 130ml mleka
ok. 16 - słoiczek owoców (połówka)
17:30 - 130ml mleka
20:30 - 160ml kaszki bądź mleka z kleikiem
czasem karmienie jeszcze ok 23 ale rzadko i śpi do 8 :)

Do góry