reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

agnieszk a77 u nas tez jest jakas alergia tez nie jem mleka i jego przetworów ani pomidorów ogórków wszystko tylko gotowane
i mały ma uczulenie jakies proszek tez nie jest to
ma takie czerwone plamki na brzuszku i buzi swedzi go to drapie sie tak mi go zal
kapiemy go w balneum bo olilatum nie pomagało pediatra mowiła zeby go myc w krochmalu 3 razy w tygodniu
narazie badan nie zlecili a mały sie meczy
on ma pic nutramigen ale go mnie chce ja tez bym nie chciała taka gorycz
sama nie wiem co robic czy na wlasny koszt zrobic badani?
jedni mowia ze to skaza bialkowa a drudzy ze nie wiec jestem w kropce

i malemu po herbatce melisa jabłko uczulenie sie powiekszyło wiec juz mu nie daje i sama tez soku jablkowego nie pie :(

reklama
Piję nutramigen to wszystko i jem dużo mięsa (tzn.piersi,chudy schab,szynka itp.) z diety nie mam już co wyeleminować,warzyw nie jem,jedynie ziemniaki,z owoców tylko jabłka.
Uczulenie na proszek to nie jest,a na uszach robią się pęcherze i zgrubienia i pomimo natłuszczania emolium,cały czas schodzi z nich skóra i robią się strupki:-(

Bardzo Ci współczuję :( Ale tak jak pisała Kurczak, ja bym wyeliminowała jeszcze jabłka, słyszałam o wielu przypadkach kiedy właśnie jabłka uczulały dzieci, więc może spróbuj...

Ja zaczęłam jabłka jeść od niedawna (około tygodnia i mało),więc na pewno to nie jest to,bo pierwsze objawy alergii(te objawy co sa obecnie)pojawiły się gdy Nadia miała 3-4 tygodnie.A gdy byłam u alergologa,to kazał wprowadzic do jej diety jabłuszko,ze względu na problemy z kupkami (kupka raz w tygodniu),podałam jej tylko raz,bo małą rozbolał brzuszek i czekam aż skończy 3 miesiące,wtedy jeszcze raz spróbuję.
Wspomnę tylko,że ja w dzieciństwie miałam uczulenie na roztocza,moja starsza córka ma to samo obecnie,więc ryzyko alergii jest duże.Pokarmowej nie miałam ani ja,ani córka.Muszę zrobić te badania(Ige całkowite i Ige białka mleka krowiego) i mam nadzieję,że będzie coś wyjdzie,bo starszej córce robiłam Ige w wieku 2 lat i nie wyszło,a alergię już miała(małym dzieciom do 3 lat Ige może nie wyjść).W środę idę z małą na szczepienie,więc wypytam się pediatry jak ma wyglądać to badanie i ewentualnie w czwartek z nia pójdę

Ostatnia edycja:
Jak czytam że kolejna matka boi się żeby się jej kilku miesięczne dziecko "nie spasło" to aż mnie trzęsie. Dlaczego dzieci karmione piersią karmi się na żądanie a dzieci karmione mm według tabeli?
Simon też jadł więcej niż przeciętne dziecko w jego wieku (jeszcze w szpitalu potrafił wypić 120 ml i był dalej głodny) Teraz stopniowo mu się to unormowało i je ok 150 -180 ml 5 razy dziennie. Czasami więcej. I wszyscy (pediatra, położna, pielęgniarka) mówią mi że widocznie tyle potrzebuje więc tyle je.

Wampi
czy pediatra powiedział ci że Cypcio za dużo przybiera na wadze i powinnaśmu ograniczyć jedzenie? Jeżeli nie to nie widzę powodu ograniczania mu jedzenia. Jeżeli masz jakieś wątplowości zawsze możesz poradzić się pediatry. Nawet tu na forum jest dział ekspercki w którym na pytania odpowiada ekspert w sprawach rzywienia dzieci zawsze można zadać pytanie.

Widziałam kiedyś podobnego bobasa tyle że był starszy i rodzice siedzieli z nim w KFC

Ostatnia edycja:
Dziewczyny ile wasze maluch jedzą, bo Cypulek jakiś głodomorek jest i często mu 120ml nie wystarcza, nawet jak zagęszczam kleikiem. Od kilku dni na noc i od rana dostaje 150ml i wtedy jest szczęśliwy i najedzony, a jak mu daje te 120ml w ciągu dnia, to często kończy się to płaczem, bo nadal jest głodny, a herbatką nie da się oszukać. Aha i dodam, że teraz jak mu daje po 120ml, to zamiast 6 posiłków domaga się dodatkowego 7. Zastanawiam się czy całkowicie przejść już ze 120ml na 150ml, czy to nie będzie za dużo, bo boje się, żeby się nie "spasł" jak tyle będzie jadł.

Moja Lenka je średnio po 150ml a waży niecałe 5 kg więc nie jest spasiona. 120 ml to jednak za mało jak na dzieci w tym wieku i spokojnie napewno go nie spasiesz a nie będziesz mu przecież odmawiać jedzenia.
Wogóle dzieciaczków w tym wieku nie da się spaść.

nicole 120ml to niekoniecznie musi byc za malo, nasz leniuszek ma 3,5miesiaca a tyle je i to zaledwie 5razy dziennie, rzadko 150ml. wazy ponad 6kg i przybiera na wadze 150-200g tygodniowo.

reklama
a nasza Gabrysia je 150ml ale co 6 godzin i jest najedzona a teraz potrawi przespac od 21 do 9 i nie obudzi sie na jedzenie!!!i tak karmien wychodzi nam przez dobe maks 4 po 120ml-150ml...a rozwija sie prawidlowo...widzę jednak że zabkowanie jej przeszkadza normalnie jeść...

Do góry