reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie piersią i mlekiem modyfikowanym

marcia ja karmię w nocy (1-2 razy),rano ok 6-7,potem idę do pracy i jak wracam karmię ok 15, a później wieczorem przed spaniem. Mleka jest wystarczająco,ale też się bałam,że zabraknie :tak:. Chcę zastąpić to karmienie ok 15 czymś innym ale nie wiem jak się za to zabrać :crazy:

reklama
dzag, dobre:-) "Ulciowe świadectwo":-)

marcia, ja karmię średnio 3, 4 razy w ciągu doby czego dwa razy w nocy i mi nie brakuje mleka, ostatnio miałam nawet nawał:no: Ja też karmię mechanicznie i planuje dać mm ale jakoś mi ciągle z nim nie po drodze, do kaszek tak ale tak do picia w nocy jeszcze to ciężko będzie.

dziewczyny które karmią piersią to dajecie oprócz piersi deserek kaszkę jakąś zupkę i co jeszcze?? Wstyd się przyznac ale ja małej daję w ciągu dnia jakiś deserek, kaszkę i to wszystko chciałam jej zupki wprowadzic na ziemniaczku i marchewce trochę późno wiem ale oczywiście mnie teściowa bez mojej wiedzy ubiegła w daniu samej marchewki i mała dostała zaparcia (chyba jej surową dała:angry:) i Amelka mi tydzień kupy nie robiła skończyło się na czopku glicerynowym płakałam razem z nią bo mała płakała przy robieniu tej mega ogromnej kupy (była w konsystencji jak u dorosłego:eek:) mała się aż trzęsła cała i strasznie płakała a ja razem z nią. I teraz boję się jej podac czegokolwiek w sensie warzywo zupka że znów będzie się męczyc :-(

U nas też już MM tylko od kilku dni i nocy nie przesypia, ale wiecie, dobrze, że poczytałam, bo w kółko słyszę mądrości, że dziecko w tym wieku to już jeść w nocy nie powinno. A widzę, że nie tylko moje takie, więc nie martwię się.
W każdym razie na MM je w nocy 2-3 razy a nie co godzinę jak na cycku. Troszkę mi szkoda było, ale teraz z każdym dniem jestem bardziej zadowolona z tej butli.
Martwię się tylko, że pić nie chce nic innego niż mleko....

A mam jeszcze pytanie do dziewczyn które karmią tylko rano i wieczorem piersią. Nie brakuj Wam mleka??.

dziewczyny które karmią piersią to dajecie oprócz piersi deserek kaszkę jakąś zupkę i co jeszcze??

Ja karmię ze 3 razy w nocy i w dzień tak na popicie. Dodatkowo daję kaszkę, owoce i zupkę (ziemniak, marchewka, groszek, mięsko i jabłko). mleka wystarcza ale myślę sobie, ze ona się budzi tak w nocy bo za mało zjada na jeden raz tego mleka - tak się przyzwyczaiła i nie wiem jak to zmienić.

dziewczyny które karmią piersią to dajecie oprócz piersi deserek kaszkę jakąś zupkę i co jeszcze??
Spoko pamelcia, u nas też skromnie.
Młody dostaje ok. godziny 12 obiadek (na razie dwie wersje: ziemniak, pietruszka, burak, indyk lub ziemniak, pietruszka, brokuł, indyk) objętość słoiczka 190g i ok.18:30 owoce z kleikiem i moim mlekiem. Poza tym 7, 9:45, 13:30, 16, 19:30 cycuś.
My mieliśmy akcje wręcz odwrotne do twoich z kupką, na razie "naprawiłam" młodemu jelita i nie szaleję z nowymi produktami. Po surowej marchewce raczej by Amelkę przeczyściło, zapierająco działa gotowana. Może na początek spróbuj dynia-ziemniak, brokuł-ziemniak, szpinak-ziemniak, są takie zestawy chyba nawet słoiczkowe, jeśli nie miałabyś czasu samej się bawić w gotowanie początkowych mikro ilości. Wydaje mi się że po szpinaku na bank nie będzie miała zaparcia:)

marcia, jeśli karmisz rano, wieczór i w nocy to masz odwrotny schemat do mojego bo ja karmię rano, wieczór i w dzień. W nocy mam 10-11 godzinną przerwę, myślę że cycom wszystko jedno kiedy będą odpoczywały, czy całą noc czy cały dzień:-D. Jeśli podejdziesz do tego bez stresu to powinno być ok i laktacja nie powinna szwankować, ja strasznie dużo na noc piję, jak piłam mniej to i mniej mleka było:confused:. W dzień też się "zmuszam" do picia.
I ja też nie jestem jeszcze gotowa na zakończenie tej mlecznej drogi, tym bardziej że mam świadomość że to moja ostatnia...

Ostatnia edycja:
Marcia, ja karmię jakieś 4-5 razy na dobę z przerwą 11 godzinną w nocy i nie zauważyłam, żeby mleka było mniej. Po prostu laktacja się unormowała i ilość mleka dopasowuje się do potrzeb dziecka. Oczywiście ważne jest nawadnianie organizmu.

Pamelcia, ja oprócz cyca daję deserek, obiadek gęsty, kaszkę na wieczór. Wszystko łyżeczką, bo Kacper nie toleruje butelki.

łyżeczką wodę lub herbatkę. teraz jest na etapie zaznajamiania się z kubkiem niekapkiem aventa, tyle że bardziej gryzie ustnik niż faktycznie pije. jak coś mu tam wleci to raczej bardziej przez przypadek :-)

reklama
Też mamy niekapka ale Lenka nie kuma,że trzeba pociągnąć ;/. Samo jej tam nic nie leci więc nie pije. Próbujemy z doidy cup i jakimś kubkiem treningowym Lovi.

Do góry