reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karmienie piersią i mlekiem modyfikowanym

Asia mi też udało się już odstawić przez dzień od cyca ale jesdyniwe zjada mleko hipp. W nocy jeszcze cycujemy- już chciałabym z tym skończyć ale ku mojemu zdziwienu odstawianie w dzień jakoś gładko poszło-ale to duża zasługa tego że ten hipp jej tak posmakował (w ogóle promocja na to mleko w tesco)

reklama
Dziewczyny mam pytanie czy ona nie za mało mleka je;-)
Za głupia jestem na te normy mm z opakowanie:-) Według tej z belionu 2 HA dziecko ma jeść 3 porcję po 210 ml??? Moja zjada kaszkę na 100 ml mm, 120 w porywach dwa razy dziennie i potem cyc z razy 4 - 5, to chyba ma mleka ok? A jakbym chciała zejść z cyca zupełnie to ile ma mieć tego mm ml? Dziś zaczynamy Hippa Bio Combiotic, zobaczymy czy jej podejdzie.

asia - Wiki je w domu kaszkę ok 150 ml, raz butlę 260 ml (w nocy) , 2 x cyc (wieczorem i rano), w żłobku dodatkowo 1 flachę mleka (nie wiem ile z niej zjada). Planuje zrezygnować z nocnej flachy i przejść na flachę wieczorem (ale czy się uda...)

asia, ja myślę że jak Ula je chętnie z piersi to wyciąga tyle ile akurat potrzebuje. Zresztą całkiem sporo macie jeszcze tego cyca

My jemy na sniadanie 180ml mm potem kaszka na 150ml mm potem podwieczorek ok 150mm i kolacja ok 180ml mm wychodzi 660 ml mleczka, czasem mniej czasem wiecej margines bledu to zakladam jakies 100ml bo czasami zasnie zanim dopije i zostawia max 50ml. w madrych pismach wyczytala ze jak dzecko wypija w tym wieku ok 600ml mleka to nie musi dostawac dodatkowo wit D po konsultacji z lekarzem wiec zakladam ze taka ilosc mleka powinna wystarczyc ilosciowo.

jesli chodzi o obowiazujacy schemat karmienia mlekiem modyfikowanym w Polsce to na 8 miesiac czyli skonczony 7 miesiac nalezy podawac 3x 180ml mleka z dodatkiem 6g kaszki/kleiku bezmlecznego na 100ml oraz 150g kaszki mleczno-ryzowej lub deserku melcznego w ciagu doby. To wychodzi ksiazkowo 690ml mleka na dobe. tylko w schemacie nikt nie zaklada ze jedne dzieci jedza wiecej inne mniej :)

konkluzja : na wielu forach znalazlam ze ok 500ml na dobe jest to minimum , ale jak to zwykle bywa dzieci sa rozne :D

asia i jak ten hipp wam sie przyjał? u nas super! Wypija nawe 170 czego wcześniej na oczy nie widziała. i w cycu tez tyle nie mialam a jednak sdie najadala. pewnie bylo bardziej tresciwe. teraz tylko odrobina cyca w nocy. ale ogolnie i tak wydaje mi sie ze mało je bo ok 440 ml + odrobina cyca w nocy. moze i malo ale jest i obiad deserek i przekaski. jakos specjalnie sie nie martwie bo wiecej w nia nie wcisne.

Asia, dopiero na kolację spróbuje.

Dodałam teraz do deserku 100 ml ale nie spasowało jej, znaczy zjadła ale bez szału, to mleka zabija smak owoców, może zrobię ryż na mleku.

gosia, my jemy cyc 22, potem z dwa razy w nocy i nad ranem, ale nie wiem ile tam mam tego mleka, obwiam się, że już nie wystarczającą ale skoro nie płacze to chyba się najada?

Dziewczyny mam pytanie czy ona nie za mało mleka je;-)
Za głupia jestem na te normy mm z opakowanie:-) Według tej z belionu 2 HA dziecko ma jeść 3 porcję po 210 ml??? Moja zjada kaszkę na 100 ml mm, 120 w porywach dwa razy dziennie i potem cyc z razy 4 - 5, to chyba ma mleka ok? A jakbym chciała zejść z cyca zupełnie to ile ma mieć tego mm ml? Dziś zaczynamy Hippa Bio Combiotic, zobaczymy czy jej podejdzie.

asia Mania nie tyka ostatnio mleka wcale, to dopiero kicha...Zjada dziennie 2 razy po 150ml z kaszką i tyle. Więcej nie jestem w stanie jej wcisnąć. Już nawet zmieszane z owocami wyczuwa i odmawia spożycia kategorycznie. Spokojnie, myślę, że Uli starcza tyle ile je:tak: Schematy są ogólne, teoria swoje, życie swoje...

reklama
Ale lipa, teściowa coś tam się jednak zna;-) Podałam hippa i od razu pokrzywka dookoła twarzy, M poszedł do apteki po bebilon HA. Jednak w maśłe czy serze jest mało białka, a w mleku jest dla niej za dużo. Mam nadzieje, że to minie i będzie pić kiedyś normalne mleko.

Do góry