reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie piersią i mlekiem modyfikowanym

K8libby, przy Twoich stresach z karmieniem laktator może nie pomóc... Jak dokarmiałam Anielę w pierwszym tygodniu, to raz ściągałam ładnie 60 ml bez problemu, a innym razem nawet 5 ml nie poleciało. Położna stwierdziła, że to blokada psychiczna. Z Frankiem miałam to samo - jak leżał pod lampami z żółtaczką, to nic mi nie chciało lecieć. Miesiąc później już odciągałam po 200 ml w 10 minut bez problemu...

reklama
ewa86 a na poczatku co ile sie budziła?
Moja jak po kapaniu poje pozadnie godzine pozniej ja przebudzam za dwie doje 15 min i spi tak pożniej 4h spi ale jak sie obudzi to czasem 2 godziny je zanim znow zasnie np tak jak dzis 22-12-4-7
i satanawiam sie bo wg mojej obserwacji ona by przespała bez tego karmienia o 12 tylko czy taka malutka moze od razu tyle przespiac?

k8libby, moi też jarają i leci do góry strasznie mnie to wkurza:wściekła/y:, a tak w ogóle to dobra decyzja z tym limitem czasowym, no bo to nie może trwać wiecznie.

dziewczyny to co c tym męczeniem podczas jedzenia?

Asia moja głośno przełyka, sapie, ale ostro ciągnie, jak odpadnie po cycu najedzona, to zmordowana ale szczęśliwa :tak: wiec to chyba normalne u dzieciaków ;-)

Martyna
6 h przerwy dla tyg. dziecka to jest masakra, padnie Ci z sił

asia Mania, jak jeszcze jadła z piersi też posapywała ;). To wielki wysiłek czasem dla takiego dzieciaczka jest. Mama mi mówiła, że mój brat męczył się na piersi jak człowiek na niezłym treningu - stękał, posapywał, przerywał na chwilę, wzdychał i ssał dalej. Ja byłam niczym moja Mania, małą strzygą i zgryzłam mamę do żywego już w pierwszej dobie...Nie jadłam z piersi. Ale to tak na marginesie.

k8libby też dałam sobie czas. ewa ma rację z tym laktatorem. Miałam podobną sytuację do Twojej, czyli niedobory mleka i wielka chęć karmienia naturalnie, tyle, że wynikłą z długotrwałego leczenia brodawek...W tym czasie (około 10 dni) ściągałam laktatorem i tak jak przez pierwsze dni leciało po 100 ml z jednej piersi w 10 min. tak z każdym kolejnym dniem mniej. W końcu 10 ml stało się sukcesem...Potem jeszcze przystawiałam Maniusię, odciągałam, ale laktacja nikła :/. Nie wiem jak to jest dokłądnie, czy fizyka, czy psychika, ale laktator nie zawsze działa.
Oczywiście mam nadzieję, że u Ciebie się uda dłużej pociągnąć na piersi :). Ja dotrwałam do końca 3 tyg. tylko...

u nas Natalka też koło 3 miesiąca przesypiała już całe noce (od 22 do 6 rano) narazie Wiki budzi się jak w zegarku co 3 godziny, mam nadzieję, że mu to przejdzie... :-D

Asia moja też sapie i się męczy przy jedzeniu- wiec to normalne.
Żaba budzi się w nocy co 2.5 h do 3h ja też tak jak katjusza licze że niedługo jej przerwy beda dłuzsze:tak:

Moja Olivia spioch i jak zasnie miedzy 19 a 20 tak potrafi do 5 rano i potem kolo 7.30 juz wstajemy wszyscy. Sa tez noce ze budzi sie kolo 2 jeszcze, ale i tak mam teraz raj,bo Remik to co 1,5h sie budzil. Jedzonko w nocy zajmuje jej z pol h moze potem dalej kima. A ja sie zastanawialam czy pokarm mi zanika bo cycki miekkie:o Dzis juz minely wszelkie watpliwosci po wizycie poloznej, bo Olivia przybrala w 2 dni 110g :D Widac mamci mleczko musi byc dobre (pomijajac fakt ze corcia na cycku lubi powisiec:) )

reklama
Ewa, LeRemi no to mnie pocieszyłyście tymi godzinami spania waszych dzieci. To znaczy że zdarzają się dzieci które na piersi potrafią w nocy tyle godzin spać i widocznie nie ma w tym nic złego. To dobrze, bo ja się dzisiaj w nocy czułam trochę jak wyrodna matka, która za rzadko daje dziecku jeść. No ale skoro miał taką potrzebę i było mu dobrze to widocznie musiał sobie pospać.
Ciekawa jestem ile to moje dziecię teraz przybiera. Ważyliśmy się 2 tygodnie po wyjściu ze szpitala i wtedy przybrał 380g w ciągu dwóch tygodni. Cieszyłam się wtedy że w sumie przybiera w normie, ale teraz jak czytam ile wasze dzieci przybierają to znowu zaczynam się stresować czy czasem nie za mało :baffled: ehh z dziećmi to ciągle jest się o co martwić. W przyszłym tygodniu pójdziemy do pediatry po skierowanie na usg bioderek to może mi go zważy.

Do góry