reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie piersią i mlekiem modyfikowanym

Orientujecie się, jak długo można trzymać mm po otwarciu? Mam to z 1 tygodnia, prawie całe, bo niewiele Drobina jeszcze wtedy piła. No i nie wiem, ile go mogę jeszcze przechowywać.

reklama
ewa na mojej puszce jest napisane że 4tyg. Powinno pisać i na twoim mleku. A swoją drogą to mm jest takie dobre że sama bym zjadła:-p tylko mi sam proszek smakuje, po rozpuszczeniu to już nie to samo;-)

K8 daj znać, co Ci poradził doradca, bo 6 h na cycku to nie bardzo, w ogóle kontrolujecie wagę Młodego?

MieMIe, Gorgusia mi położna dała jedno wskazówkę 20min. jeden cyc, 20 min. drugi cyc, jak się nie najada to mm, u mnie Młoda je 1 pierś w ok. 15-20min.( śmiejemy się, że powstała nowa jednostka miary) równo co 2h, zegarek pod Ninę można ustawiać :-p a że jesteśmy teraz u teściów, to dzisiaj już nawet karmiłyśmy się w centrum handlowym, nawet nie wiedziałam, ze są takie fajne pokoje do karmienia :tak:

Ewa dzieki za odp odnosnie dlugich przerw w karmieniu. Sensownie to brzmi wiec przyjmuje, ze tak jest:D
A teraz inne pytanie, czy Wam tez jeden dzien cycore pekaja od produkcji, a na drugi dzien jakby nic sie tam nie dzialo. Ja tak mam, wczoraj musialam wymasowac, a dzis zadnych takich. Ale Mala najedzona, wiec chyba nadal mleko jest tylko dziwne ze ja tego nie czuje. Tez tak macie?
K8 jak tam dzis Fifi i cycuchy? Doradca doradzila cos fajnego?

LaRemi u mnie jak Młoda równo je, czyli nasz 2 h, to mam tylko po prostu wielkie cycki, nic mnie nie boli, jak Nina zaciąga, to nawet sutek nie boli i karmienie jest bardzo fajne, a jak gdzieś nam się zdarzy przerwa dłuższa, albo nie doje do końca, to już czuję grudki, no i ciągnie mnie Młoda za cycek boleśnie, bo ma problem ze złapaniem za dużego cyca, ale to jest przy pierwszych dwóch próbach zaciągnięcia, trzecie robi przeważnie poprawnie :tak:

No wlasnie ja sobie tak mysle Irisson ze to u mnie to tez zwiazane z przerwami miedzy karmieniami. Przedwczorajsza noc Olivia spala do 5 rano,wtedy dopiero byl cyc gigant, drugiego musialam odciagnac,bo juz z bolu nie wyrabialam. No i wczoraj w dzien troche dluzej spala wiec suma sumarum cycki byly zawalone. Dzis w nocy juz dwa razy jadla i rano po 7 juz wiec z nocy niewiele mi zostawila i pewnie stad roznica. Mimo to wypilam dzis dwie zbozowki biale,jedna normalna kawke, ze 3 herbaty i duzo soku i wody, tak na wszelki:D

Dziecko mi ktoś podmienił na czas wizyty laski od laktacji... Ładnie ssał i łapał. Tylko trzasnęła drzwiami to się zaczęło... Wrzask i łzy.
Na laktację łyżka mielonego kminku zapita wodą.
Mamy przystawiać i przystawiać. Ważne żeby spod pachy też karmić, żeby mleko płynęło ze wszystkich kanalików.
Jedna butla dozwolona na razie przed snem, a tak ciągle cyc a po karmieniu laktator. No i na niedziałającego cycka, zaczynać od niego i na nim kończyć.

Z wagą bdb, na wyjściu ze szpitala miał 3700 a teraz już 4200 :)

Ostatnia edycja:
k8libby, to może teraz ruszy. Co do anyżu pije od początki z laktacją super i Ula nie ma żadnych dolegliwości.
Moja Ulka też tyje na potęgę, w niecałe dwa tyg ponad 800 g:-)

reklama
Dziewczyny, moje dziecko je godzinami :szok: nie wiem jak to ogarnąć bo czas chyba najwyższy! Je 10 minut i robi sobie 10 minut drzemki - smyranie po polikach, pod brodą, rozmawianie - nic to nie daje, młody śpi i mam wrażenie że uśmiecha się do mnie - a może śmieje ze mnie ;-) Ma już 5 tygodni i chciałabym się jakoś organizować a tu nigdy nie wiadomo o której młody będzie gotowy odstawić cyca. Z reguły nie jest gotowy, po prostu zasypia w pewnym momencie tak mocno że można go odłożyć :rofl2:
No i jakoś przez to że cały dzień na mnie wisi to pod koniec dnia brakuje mi juz pokarmu - tym sposobem drugi dzień z rzędu dostaje wieczorem mm.... A może to kryzys laktacyjny szóstego tygodnia? sama nie wiem, boję się tej butli bo widzę jaka to "wygoda" i tempo, nie chcę sama siebie rozpuścić:zawstydzona/y:

Do góry