reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie piersią i mlekiem modyfikowanym

Aia patrz u mnie z Laurą też karmienie w ogóle nam nie wyszło, a z Niną odwrotnie, od wczoraj od 14 jemy co 3 h :-) jak nie jemy, to śpimy, kupa wielgaśna, więc myślę, że wszystko okay :tak: jakoś powinna przyjść położna, tydzień Młodej nie widziała, więc na oko zobaczy czy urosła :-)

reklama
My bylismy wczoraj u lekarki na wizycie kontrolnej( bylam zapisac Malego do przychodni i przy okazji lekarka go przyjela ze wzgledu na to ze jeszcze wizyty domowej nie mieismy) i baaardzo sie zdziwilam, bo okazalo sie ze to moje mleko wcale nie jest takie zle skoro Synek przybral w 2 tyg 3dn 750g:eek: Przeciez to nie od tych 3 butelek ktore dostal do wizyty. Tak wiec lekarka odradzila dokarmianie i dopajanie. Ale wczoraj tylko na noc mu dalam zeby sie wyspal a nie budzil co godz. No i przespal ladnie 5h:tak:

Ok dziewczyny dziś u mnie akcja nocne ściąganie z mrożeniem, woreczki specjalne mam, wymyłam szufladę w zamrażarce i pytanie do doświadczonych, czy na dwa karmienia 300 ml styknie? i jak tako mleko potem rozmrażać, do jakiej temperatury podgrzewać itd.? co ja bym zrobiła bez tego forum:-D

Asia powinno styknąć zależy od żarłoka. Rozmrażasz w lodówce ewentualnie w temp pokojowej. podgrzewasz do ok 37 st. tak że na nadgarstku jak polejesz to nie poczujesz

Karen, mówi się że ból może trwać 3 tygodnie. Ale to oczywiście średnia pewnie...

Chyba faktycznie to działa, bo przy jednym ściąganiu zeszło 50ml. Tylko jakieś przezroczyste to mleko...
Mleko faktycznie jest takie półprzeźroczyste - to normalne :)

Dziewczyny a u nas jakiś kryzys laktacyjny chyba. Czy to możliwe że to ten kryzys 3 tygodnia? Ja karmię tylko piersią i do tej pory było ok a teraz te piersi jakieś miękkie się zrobiły i się Agatka jakoś nie najada - zjada jedną, drugą i jeszcze chce...
Nie wiem czy mam się wspomagać laktatorem czy zostawić sprawę dziecku i niech walczy...

Ostatnia edycja:
Zylcia, u nas ok. 3 tygodnia Aniela jakiś czas zjadała po 2 piersi na raz.

Asia, teoretycznie styknie, ale Franek ok. 6 tygodnia wytrąbił 210 ml jak byłam u gin. na kontroli ;) Lepiej miejcie mm w zapasie ;) Mój Mąż podgrzewał moje mleko w kąpieli wodnej.

Nie kupowałam tej Calmy, bo droga a Tymkowi cały czas nieźle szło łączenie Tommee Tippee (a one kształtem do piersi podobne) i piersi. Ale skoro z niej trzeba tak samo ciągnąć jak z piersi, to czy on da radę? :baffled: "Nauczy" go z powrotem ciągnąć? Skoro na piersi mu nie wychodzi to czemu na butli by miało wyjść...?

dzag, w sumie nie wiem, ale może warto spróbować. Chociaż moim zdaniem jedzenie z tej butelki jest trudniejsze niż z piersi.

No dziewczyny, ściągnęłam pierwsze 100 ml. Karmiłam ja do opróżnienia piersi z 15 minut, za półtorej h taką ilość z tej samej piersi ściągnęłam, czy to nie za mało? Teraz jak Wam tyle tryska:-), to się zastanawiam czy mam wystarczającą pokarmu.

Ostatnia edycja:
reklama
Te worki co zakupiłam do mrożenia fajne, ale pełne 100 ml do nich tak średnio wchodzi (ponad miarkę) i ładuje po 80. Przypuszczam, że na jedno karmienie będzie to dla niej za mało, chociaż mm nawet 60 nie dała rady zjadać jak byliśmy na odstawieniu. No i się zastanawiam jak to logistycznie zorganizować. Można połączyć mleka z dwóch różnych dni i razem podgrzać i podać dziecku? Czy podgrzać jedno, jak nie starczy, myć znów wszyto i znów podgrzewać kolejne 80? No i w jaki sposób podgrzewać coby jak najmniej mleka się zmarnowało? albo jak pisała ewa kąpiel wodna w jakiejś miseczce nad wodą albo mleko przelać do rądelka z woreczka i normalnie podgrzać?

Do góry